Φθορά της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, οσονούπω, «βλέπουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα, ενώ τα περισσότερα κόμματα κάνουν λόγο για «στροφή» της κυβέρνησης προς τα δεξιά.
«Ο ανασχηματισμός φιάσκο έγινε, το μπάχαλο ωστόσο παραμένει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μία σκληρή ανακοίνωση και προσθέτει: «Η κυβέρνηση των αχρήστων συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία χωρίς σχέδιο, έχοντας καταντήσει την Επιτροπή των Ειδικών διακοσμητική και με μόνο μέλημα την επικοινωνιακή διαχείριση του χάους που έχει δημιουργήσει». Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει και τα εξής: «Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει καν ερωτηθεί η Επιτροπή των Ειδικών. Μετά το σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και των επιστημόνων που "άδειασαν" την κυβέρνηση, σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος τα γυρνάει και μιλάει για "πρόθεση" και όχι "ειλημμένη απόφαση"».
Eπιπλέον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ πως «καμία αλλαγή στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη από την πολιτική φθορά που έχει ήδη ξεκινήσει», ενώ χαρακτήρισε «ένδειξη ανευθυνότητας της κυβέρνησης να τροφοδοτεί σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, αντί να συζητά πώς θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας».
Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε πως το μήνυμα που εκπέμπει ο ανασχηματισμός είναι... «Κλίνατε επί δεξιά» και συμπλήρωσε πως «το δήθεν "νέο ξεκίνημα" ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ». Κατηγόρησε μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρωθυπουργό για «άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται».
Ο Περισσός από την άλλη εστίασε στην επιλογή συγκεκριμένων προσώπων σε μία σειρά υπουργείων. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί "άνθρωποι ειδικών αποστολών", προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», παρατηρεί το ΚΚΕ.
Η «Ελληνική Λύση», σχολιάζει καυστικά ότι «σε μία «κυβέρνηση αρίστων», όλοι οι άριστοι χωρούν. Δια τούτο, εντός ενός υπουργείου φτιάχνεις άλλα 3-4 υφυπουργεία, για χωρέσουν άπαντες. Είναι μεν παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν παύει να είναι «πρωτοτυπία των αρίστων», ενώ το κόμμα κάνει λόγο και για «άρωμα εκλογών».
Το ΜέΡΑ 25 χαρακτηρίζει «ανάξιο λόγου» τον ανασχηματισμό και στηλιτεύει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να διατηρήσει τα ίδια πρόσωπα σε συγκεκριμένους υπουργικούς θώκους, προκειμένου να συνεχίσουν το «θεάρεστο έργο τους». Ειδικότερα το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στοχεύει στους υπουργούς Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.