ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φτωχομάνα» η Θεσσαλονίκη και στη βραχυχρόνια μίσθωση- Με 4.200 καταλύματα η πόλη

Άννη Καρολίδου14 Φεβρουαρίου 2024

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει 4.200 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα 3.260 από αυτά να βρίσκονται στον κεντρικό Δήμο και με τη δυναμικότητα όλων να υπολογίζεται συντηρητικά στις 10.000 – 11.000 κλίνες.

Η Θεσσαλονίκη και στη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι «φτωχομάνα» καθώς η μέση τιμή ανά ημέρα (διανυκτέρευση) είναι στα 70 ευρώ, όταν η μέση τιμή στην Αθήνα αλλά και στο σύνολο της χώρας είναι 95/ημέρα, το οποίο σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη «πουλάει» τη διαμονή στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, φθηνότερα κατά περίπου -26%.

Το 2023, μία χρονιά που τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας απογειώθηκαν και έφτασαν τα 4,3 δισ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να κατάφερε να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

Και φθηνότερη και με μικρότερες πληρότητες

Η Θεσσαλονίκη, δεν είναι μόνο φθηνότερη, αλλά έχει και μικρότερες πληρότητες καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων ( ΠΑΣΥΔΑ), οι πληρότητες των καταλυμάτων του κλάδου είναι σχετικά περιορισμένες χρονικά, στο 56% των 365 ημερών του χρόνου, όταν οι πληρότητες πανελλαδικά εκτείνονται σε μία μεγαλύτερη περίοδο, στο 70% των 365 ημερών και, στην Αθήνα, στο 78%.

Όπως είπε στο makthes.gr ο κ. Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ, αποτελεί μύθο η άποψη, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ευθύνεται για την έλλειψη κατοικιών προς μακροπρόθεση ενοικίαση, καθώς από το σύνολο των διαμερισμάτων για ενοικίαση, μόνο το 1,8% στη Θεσσαλονίκη, αφορά βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Χίου, που συμμετείχε σε εκδήλωση για την αγορά ακινήτων, που διοργάνωσαν το Ελληνο-Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Parthenon Real Estate στο πλαίσιο του 32ου Money Show, αναγνώρισε ότι πολλές οικογένειες και δη νέα ζευγάρια, δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος της ενοικιαζόμενης στέγης, για να υποστηρίξει όμως ότι το πρόβλημα οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και στην απουσία Κοινωνικής Πολιτικής Στέγασης, από πλευράς του κράτους.

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν υπήρχε από πλευράς Πολιτείας, Κοινωνική Πολιτική Στέγασης και το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, που αφορά αγορά κατοικίας, ξεκίνησε αρχικά με χαμηλή χρηματοδότηση.

Κλειστά 800.000 διαμερίσματα

«Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι, ότι το πρόβλημα στέγασης που εντοπίζεται, οφείλεται κυρίως στο ότι η προσφορά δεν συναντά τη ζήτηση, επειδή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα», υποστήριξε ο κ. Χίου.

«Υπάρχουν περί τις 800.000 κλειστά διαμερίσματα σε όλη τη χώρα. Πολλά βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και servicers, άλλα ανήκουν στην Εκκλησία ενώ πολλά ακίνητα υπάρχουν και στην ιδιοκτησία Δήμων. Υπάρχουν και άλλα διαμερίσματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν νοικιάζουν, καθώς δεν προχωρούν στην ανακαίνισή τους, για να τα βγάλουν στη συνέχεια στην αγορά.

«Δεν ευθύνεται η βραχυχρόνια μίσθωση για το πρόβλημα. Αρκεί να πω ότι στην Αθήνα υπάρχουν 123.000 κλειστά διαμερίσματα, όταν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 12.000».

Περισσότερες κλίνες στη βραχυχρόνια, απ’ ότι στα ξενοδοχεία

Όπως είπε ο κ. Χίου, η βραχυχρόνια μίσθωση είχε πράγματι εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία 12-14 χρόνια στην Ελλάδα, με πάρα πολλά καταλύματα να μπαίνουν στη συγκεκριμένη αγορά, όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλά νησιά, όπως και σε λιγότερο τουριστικές περιοχές.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση, έχει προσθέσει περισσότερες από 900.000 κλίνες στις τουριστικές υποδομές της χώρας. Οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πλέον περισσότερες από αυτές των ξενοδοχείων.

«Αν η Θεσσαλονίκη έχει 4.200 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, η Αθήνα έχει 12.000 και η Κρήτη, 28.000 ακίνητα. Επίσης, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές, ορεινές για παράδειγμα, που δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, προσελκύοντας τουριστική κίνηση».

Ο τζίρος της βραχυχρόνιας στα 4,3 δισ. το 2023

Όπως είπε ο κ. Χίου, το 2023 η βραχυχρόνια μίσθωση είχε την καλύτερη χρονιά της στην ιστορία του κλάδου στην Ελλάδα, με τα έσοδα να φθάνουν στα 4,3 δισ. ευρώ, έναντι 3,4 δισ. του 2022, όταν το 2019, δηλαδή την τελευταία προ covid χρονιά, ήταν 1,4 δισ. ευρώ.

«Ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται. Εκτιμούμε ότι το 2023 υπήρξε μία αύξηση των καταλυμάτων κατά 10%-12%, στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του Φεβρουαρίου.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί σημαντικά εισοδήματα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων όπως και για επιχειρήσεις διαχείρισης, καθώς και για πάρα πολλούς επαγγελματίες και εταιρείες που ασχολούνται με τα ακίνητα αυτά, με τις ανακατασκευές, τους εξοπλισμούς, τις συντηρήσεις, την καθαριότητα, αλλά και επιχειρήσεις που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες στους τουρίστες, κυρίως ξένους, που φιλοξενούνται.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση, έχει τη δύναμη να αλλάξει ολότελα το πρόσωπο περιοχών υποβαθμισμένων. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, στην Αθήνα, είναι το Κουκάκι. Η συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη, πριν μερικά χρόνια ήταν τρομερά υποβαθμισμένη, με διαμερίσματα άδεια, καταστήματα κενά, ρημαγμένα. Σήμερα, με το Airbnb, τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει αναγεννηθεί και είναι από τις πιο περιζήτητες περιοχές της Αθήνας»

Σε ό,τι αφορά το 2024, προβλέπεται ότι θα είναι μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για τη βραχυχρόνια μίσθωση καθώς ήδη γίνονται κρατήσεις από το εξωτερικό για τη θερινή περίοδο

Καταλήγοντας ο κ Χίου, υποστήριξε ότι υπάρχουν περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Στις περιοχές αυτές ανήκει ο Βαρδάρης, η Νεάπολη, οι Αμπελόκηποι, ακόμη και Πυλαία βορειοανατολικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.