Για το φιλόδοξο project “Future Library” που έχει ως στόχο να γεμίσει με 20.000 βιβλία τις δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γιάννης Τροχόπουλος, σύμβουλος βιβλιοθηκών και ο Γιάννης Μπουτάρης, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα του Χημικού – Οινολόγου.
Παλιοί γνώριμοι από τη Βέροια όπου ο κ. Τροχόπουλος υπήρξε ο διευθυντής της βραβευμένης βιβλιοθήκης της Βέροιας όπου ο κ. Μπουτάρης έχει δωρίσει 8.000 βινίλια μίλησαν για τη λειτουργία ενός θεσμού που μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες κόσμου και να παρέχει υπηρεσίες που είναι πολύ πολύ διαφορετικές από το απλό διάβασμα, από τον απλό δανεισμό ενός βιβλίου.
«Εδώ και πολλά χρόνια έχουν πάψει να αγοράζονται βιβλία για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.
Με αφορμή αυτό το γεγονός δημιουργήθηκε αυτή η προσπάθεια να εμπλουτιστούν οι δανειστικές δημοτικές βιβλιοθήκες όσο γίνεται περισσότερες στην Ελλάδα με πόρους που θα συγκεντρωθούν από ιδιώτες και από εταιρείες με τους πρώτους χορηγούς να δηλώνουν το παρών με σημαντικές χρηματικές προσφορές.
«Έχουμε εμπλουτίσει μέχρι σήμερα πάνω από 80 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με νέες εκδόσεις και με βιβλία που το ίδρυμα αυτό θέλει κυρίως να είναι ελληνικές εκδόσεις και ποιοτικό περιεχόμενο» εξήγησε ο κ. Τροχόπουλος αναφέροντας ότι στόχος είναι κάθε χρόνο να αγοράζονται 20.000 βιβλία μέχρι το 2025 για να εμπλουτίζουν τα ράφια των βιβλιοθηκών.
«Έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, με απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, του κ. Παπαστεργίου, δέκα μικρές δημοτικές βιβλιοθήκες και δημόσιες να πάρουν βιβλία ύψους 30.000 ευρώ, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» σημείωσε ο κ. Τροχόπουλος.
«Το βιβλίο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσωπικό πράγμα. Δύσκολα το δωρίζει ο άλλος. Εγώ κοιτάω από φίλους, έχουν βιβλιοθήκες, σκονίζονται τα βιβλία αλλά δεν τα δίνουν εύκολα. Εκεί πρέπει να περάσει αυτή η αντίληψη ότι “παιδιά που δεν τα δίνεις να τα δει ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες για να φέρουν πιο κοντά τα βιβλία στον κόσμο. «Μας ενδιαφέρουν οι επιχειρήσεις, οι εύποροι ιδιώτες, τα ιδρύματα, οι δήμοι, το υπουργείο Παιδείας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΚΕΔΕ και του Ιδρύματος των αδερφών Στασινοπούλου. Είμαι σίγουρος πως θα ανταποκριθούν και θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια και θέλουμε ισχυρές, δυνατές και δημιουργικές βιβλιοθήκες» πρόσθεσε ο κ. Τροχόπουλος με την ιδιότητα του συμβούλου βιβλιοθηκών.