Μία νέα εποχή ξεκίνησε και επίσημα σήμερα για το πάντοτε πρωτοπόρο Ιατρικό Διαβαλκανικό, με τα εγκαίνια του “Υπερίωνα”, του μοναδικού υβριδικού ρομποτικού χειρουργείου στη χώρα μας και ακόμη τριών (3) πρωτοποριακών χειρουργικών αιθουσών, μίας επένδυσης που πλησιάζει τα 5 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι απόλυτα στο πνεύμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, του οποίου, ένας κεντρικός στόχος από το 1984, όταν ακόμη έκανε το ξεκίνημά του, ήταν η σύνδεση της επιστήμης με την τεχνολογία, τόνισε ο πρόεδρος του και ιδρυτής Γιώργος Αποστολόπουλος, ανακοινώντας ότι εντός του 2023 θα επιχειρηθούν εξαγορές ιδιωτικών θεραπευτηρίων καθώς, όπως είπε, “ήρθαμε για να μείνουμε, είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, δεν είμαστε fund και αυτά που κερδίζουμε τα επενδύουμε πάλι στη χώρα μας”.
Τα σημερινά εγκαίνια ήταν μία συγκινητική περίσταση για τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, καθώς "σήμερα", όπως είπε, “έχουμε ένα νέο ξεκίνημα και σας ζητώ να στηρίξετε τη νέα γενιά, τα παιδιά μου Βασίλη και Χρήστο”.
Το Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης σε αυτά τα 22 χρόνια, από το 2000 που δημιουργήθηκε, άλλαξε τον χάρτη της Υγείας στη βόρειο Ελλάδα και συνεχιζει αναπτυξιακά, αφού ήδη δίπλα στο υφιστάμενο συγκρότημα κτίζεται ένα πρότυπο ογκολογικό κέντρο, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία Πανεπιστημίου, στις γύρω εκτάσεις και μέχρι τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, που έχουν αποκτηθεί για το σκοπό αυτό. “Έχουμε την οικονομική ευρωστία για να δημιουργήσουμε Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη και θα το κάνουμε”, πρόσθεσε ο κ. Αποστολόπουλος.
Bασίλης Αποστολόπουλος: H επόμενη ημέρα
Παίρνοντας το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος, μίλησε για την επιστροφή 40 εκλεκτών επιστημόνων της διασποράς, που επέστρεψαν από το εξωτερικό για να εργασθούν στον Όμιλο, “μαζί με τους οποίους διεκδικούμε το όραμα της επόμενης ημέρας”.
Και το όραμα αυτό αφορά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού state of the art για τα τμήματα πρώτης γραμμής, όπως τα χειρουργεία που εγκαινιάσθηκαν σήμερα, αλλά κυρίως αφορά το πολύτιμο έμψυχο δυναμικό του Διαβαλκανικού και του Ομίλου συνολικά.
Το Σεπτέμβριο θα εγκαινιασθεί πιθανότατα το πρότυπο ογκολογικό κέντρο στο συγκρότημα που βρίσκεται υπό κατασκευή ( σ.σ. μία επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ), ενώ πλέον έρχονται πιο κοντά τα σχέδια για τον πυρήνα εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Τα εγκαίνια έγιναν σε κλίμα πανηγυρικό, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα, του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, πανεπιστημιακών και επιστημόνων του κλάδου Υγείας.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Χρήστος Αποστολόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Πλεύρης: Συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό μεν, αλλά όχι απαραίτητα μόνο κρατικό. Όλες οι δομές Υγείας βρίσκονται υπό τη σκέπη του Υπουργείου Υγείας και στη διάρκεια της πανδημίας αποδείχθηκε πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν ΕΣΥ, ιδιώτες, ιατρικοί σύλλογοι.
“Αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας μία νέα κουλτούρα συνεργασίας στο χώρο της Υγείας, όταν σχεδόν συνεφημέρευαν Ιατρικό Περιστερίου και Αττικό Νοσοκομείου” είπε ο Θ. Πλεύρης επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μέσα από μία ολιστική προσέγγιση έχει μόνο όφελος για τους πολίτες.
Στη συνέχεια, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε για τη δημιουργία , το 2000, του Διαβαλκανικού Ιατρικού που άλλαξε τον υγειονομικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας, με το Διαβαλκανικό να αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ευρώπης.
Ο κ. Τζιτζικώστας, τέλος, αναφέρθηκε στο όραμα του Γιώργου Αποτολόπουλου για την δημιουργία ενός Ιατρικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην περιοχή του Διαβαλκανικού.
Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί του προέδρου του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου και προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καϊτεζίδη, για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με την παρουσίαση των δυνατοτήτων των νέων χειρουργείων και του προηγμένου ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού, που είναι εξαιρετικά βοηθητικός στις επεμβάσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.
Συγκεκριμένα, μίλησαν ο επεμβατικός καρδιολόγος διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, κ. Βλάσσης Νινιός, ο καρδιοχειρουργός και διευθυντής της Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Αντώνης Πίτσης και ο αγγειοχειρουργός, διευθυντής της Α’ Αγγειοχειρουργικής κλινικής Νικόλαος Μελάς.
Οι νέες χειρουργικές αίθουσες
Στο υβριδική χειρουργική αίθουσα «Υπερίων» εγκαταστάθηκε ο Ρομποτικός Αγγειογράφος «Allia™ IGS 7» της General Electric Healthcare και ιατροτεχνολογικά συστήματα που επιτρέπουν πρωτοποριακές επεμβάσεις καθώς και την πραγματοποίηση καινοτόμων, σύνθετων επεμβάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Υβριδικό χειρουργείο είναι ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής χώρος για τη θεραπεία των παθήσεων των αγγείων ολόκληρου του σώματος καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για αναίμακτες και ανοικτές αγγειακές επεμβάσεις στον ίδιο χώρο, χρόνο και ασθενή. Παρέχει ύψιστη ασφάλεια για τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδερμικής ή ανοικτής επέμβασης περιφερικών αγγείων και καρδιάς.
Τόσο στην Υβριδική αίθουσα, όσο και στις ψηφιακές, θα πραγματοποιούνται και επεμβάσεις καρδιάς. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής της χώρας μας αλλά και το μοναδικό νοσοκομείο στο οποίο έχει δημιουργηθεί «Ομάδα Καρδιάς» που προέκυψε από την σύμπραξη κορυφαίων επιστημόνων της καρδιοχειρουργικής και της επεμβατικής καρδιολογίας και πραγματοποιεί υβριδικές επεμβάσεις καρδιάς (ενδοσκοπικά- διαδερμικά) σε ασθενείς με σύμπλοκα νοσήματα που δεν έχουν καμία άλλη θεραπευτική επιλογή.
Ο βιοϊατρικός εξοπλισμός των τεσσάρων νέων χειρουργικών αιθουσών αποτελείται από ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν όλη την τεχνολογία αιχμής. Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), τρισδιάστατη απεικόνιση (3D), υψηλή ανάλυση(4Κ) είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά τους.
Κάθε χειρουργική αίθουσα καθώς και η υβριδική, είναι εφοδιασμένη με συστήματα ψηφιακής διασύνδεσης και διαχείρισης πληροφορίας, δεδομένων και εικόνας, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη, επεκτάσιμο και προσαρμόσιμο όποτε απαιτηθεί.
Οι υποδομές υποστήριξης των νέων χειρουργείων είναι και αυτές εξ΄ ολοκλήρου καινούργιες. Σχεδιάστηκαν με τρόπο που να υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις και τα διεθνή πρότυπα για ευαίσθητους χώρους, ενώ το ενεργειακό αποτύπωμα είναι το ελάχιστο δυνατό.