Κατηγορηματική διαβεβαίωση πως δεν τίθεται ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας της χώρας έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 29ης Agrotica.
Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε πως τίθεται ζήτημα τιμών, αποδίδοντας τις ανατιμήσεις που επηρεάζουν έντονα και τον πρωτογενή τομέα στον πόλεμο και την διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων.
«Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αντιστοιχούν στο 17,6% των συνολικών εξαγωγών της χώρας και συνεχώς αυξάνονται. Ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας δεν τίθεται για τη χώρα μας, τίθεται όμως ζήτημα τιμών, η αγροτική παραγωγή διεθνώς διαταράσσεται κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνική συνοχή», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς που εστίασε στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους προσδίδει.
Αυξημένο κόστος παραγωγής, υψηλό μεταφορικό κόστος, έλλειψη εργατών γης, χαμηλή ενσωμάτωση καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή, γήρανση του αγροτικού πληθυσμού είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα τα οποία πριμοδοτούμε, δίνουμε 230 εκατ. ευρώ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, αντιμετωπίζουμε την έλλειψη εργατών γης προχωρώντας σε διμερείς συμφωνίες με τις χώρες που προέρχονται, μειώσαμε τον ΦΠΑ στο 6% για λιπάσματα και ζωοτροφές, ενισχύσαμε τους κτηνοτρόφους», ανέφερε μεταξύ άλλων, επιμένοντας ιδιαίτερα στην υιοθέτηση συνεργατικών σχημάτων από τους αγρότες τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς με μέσω συνεργειών οι παραγωγοί θα προμηθεύονται σε μεγαλύτερες ποσότητες τα αγροεφόδια ενώ θα έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 για την οποία η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στην Ελλάδα, εγκρίνοντας το στρατηγικό σχέδιο που κατατέθηκε από τη χώρα μας. Η νέα ΚΑΠ θα αποφέρει στην Ελλάδα περίπου 19,3 δις. ευρώ.
«Το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιδεικνύει εποικοδομητικό πνεύμα, θεωρώ πως υπάρχει καλή συνεργασία με όλα τα κόμματα, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, αυτό μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται», υποστήριξε διαβεβαιώνοντας τους αγρότες πως η πολιτεία θα είναι συνεχώς δίπλα τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση της χώρας ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις χιλιάδες των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, 20 - 23 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας η έκθεση μετατέθηκε τον Οκτώβριο ενώ παραδοσιακά διεξαγόταν τον Ιανουάριο. Η Agrotica επιστρέφει φέτος με υψηλές προσδοκίες, προσδοκώντας να σπάσει νέα ρεκόρ επισκεπτών.
«Ο πρωτογενής τομέας κατέχει κεντρική θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κ. Μακεδονίας, είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, προσπαθούμε συνεχώς να δίνουνε νέες προοπτικές. Το 25% των εθνικών σχεδίων βελτίωσης κατευθύνεται στην περιφέρειά μας, περίπου 55 εκατ. Ευρώ. Υλοποιούνται ήδη 305 επενδύσεις και 139 έργα στον πρωτογενή τομέα, δίνουμε έμφαση στον αγροτουρισμό», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας που προέτρεψε από το 2024 η Έκθεση να γίνει εβδομαδιαία.
Στην καίρια συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της χώρας και στη συμβολή της Agrotica στην οικονομία της Θεσσαλονίκης εστίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας που με τη σειρά επικρότησε την πρόταση Τζιτζικώστα για Agrotica επτά ημερών. «Στο δήμο Θεσσαλονίκης παράγουμε το δικό μας κρασί, ενίοτε επισκέπτονται την πόλη μας και αγριογούρουνα», ανέφερε…
«Η Agrotica καθιερώνεται σαν μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στα Βαλκάνια, ήρθε για να μείνει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.
Με περισσότερους από 1.650 εκθέτες από 49 χώρες, πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου κι ένα ευρύ πρόγραμμα τόσο μεμονωμένων hosted buyers όσο και οργανωμένων επιχειρηματικών αποστολών από συνολικά 15 χώρες επιστρέφει η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica.
Μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης και πιεστικών ανατιμήσεων, ο αγροτικός κόσμος καλείται να σταθεί όρθιος και να δώσει τη μάχη του, μέσα στον ανελέητο πόλεμο της ακρίβειας.
Η Agrotica αποτελεί το κομβικό σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τον γεωργικό κλάδο και την αγροτική οικονομία, ενώ συνοδεύεται από πλήθος επίκαιρων και στοχευμένων εκδηλώσεων, συνεδρίων, ημερίδων και b2b συναντήσεων, αποτυπώνοντας αξιόπιστα τον παλμό της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα.
Στην 29η διοργάνωσή της μάλιστα έχει ως στόχο να δικαιώσει για ακόμα μία φορά τον τίτλο της ως της κορυφαίας έκθεσης των κλάδων των γεωργικών μηχανημάτων, του εξοπλισμού και των εφοδίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως μίας από τις πέντε σημαντικότερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη.
Η 29η Agrotica θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την επιδίωξη να αποτελέσει πεδίο καλλιέργειας συνεργασιών, αλλά και ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.
Πέραν του έντονου διεθνούς χαρακτήρα των εκθετών της, η σημαντική διεθνοποίηση της 29ης Agrotica αποτυπώνεται και στους εμπορικούς της επισκέπτες. Έτσι, η φετινή διοργάνωση θα υποδεχθεί μεμονωμένους hosted buyers από 12 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία και δύο επιχειρηματικές αποστολές από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Συγκεκριμένα, μία επιχειρηματική αποστολή από την περιοχή της Σουλεϊμανίγιας και μία επιχειρηματική αποστολή από το Ερμπίλ, συντονισμένη από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ερμπίλ.