«Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών που δίνει προοπτικές στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών ή χαμηλότοκων δανείων για νέους», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σχετικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» και υπογράμμισε πως αυτό το πρόγραμμα δίνει μια πρώτη απάντηση στις στεγαστικές ανάγκες που έχουν τα νέα ζευγάρια ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα προγράμματα όπως το πρόγραμμα «κάλυψη».
«Τις νέες και νέους αφορά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού», συνέχισε ο κ. Οικονόμου υπενθυμίζοντας ότι από το 650 ευρώ το 2019 έφτασε τα 780 ευρώ σήμερα. «Προφανώς η νέα αύξηση δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Όμως η χώρα μας χάρις στην ανάπτυξη σταδιακά συγκλίνει με την Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη 10η θέση. Αυτή η πορεία σύγκλισης δεν πρέπει να σταματήσει με παρακινδυνευμένες επιλογές» συμπλήρωσε και τόνισε πως «όπως μειώσαμε δραστικά τους φόρους έτσι θα αυξήσουμε τους μισθούς την επόμενη τετραετία».
Επιπλέον αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, στη μείωση της ανεργίας, στην ανάπτυξη δράσεων όπως το «πρώτο ένσημο», τα νέα προγράμματα κατάρτισης, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, προγράμματα ενίσχυσης της μαθητείας.
Είπε επίσης ότι θεσπίστηκαν μεταρρυθμίσεις όπως η άδεια πατρότητας, η διεύρυνση των αδειών μητρότητας, το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε επιχειρήσεις.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο για να βοηθήσει τη νέα γενιά. Είμαστε δίπλα τους και ανοιχτοί να ακούσουμε τις επιθυμίες τους. Φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτα και πάνω από όλα χρήσιμοι στη νέα γενιά», ανέφερε.
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε τα ερωτήματα που εγείρονται για το φράχτη στον Έβρο και τη μεταναστευτική πολιτική. «Παραβιάζει ο φράχτης τον Έβρο; Γιατί ο κ. Παπαδημούλης πρωτοστατεί στην προώθηση σχετικής πρωτοβουλίας που ζητά να μη χρηματοδοτεί η ΕΕ έργα που σχετίζονται με το φράχτη;», ανέφερε και πρόσθεσε μία σειρά από άλλα σχετικά ερωτήματα. «Ακολουθούμε δίκαια και αποτελεσματική πολιτική η οποία θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας σώζοντας ανθρώπους. Για εμάς η επέκταση του φράχτη είναι απαραίτητα και θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους», υπογράμμισε.
Κλείνοντας την εισήγησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απίστευτα ψέματα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού. «Πρόκειται για ξεδιάντροπο μηχανισμό προπαγάνδας. Παρά την κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στα ψέματα παραπλανώντας τους πολίτες», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε τα εξής:
Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, ακολουθώντας το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Γιατί πιστεύουμε ότι η μέριμνα για τους νέους, πέρα από αξία ηθική και πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος για την υπέρβαση πολλών από τις υστερήσεις που εμφανίζει η χώρα μας, με έμφαση το δημογραφικό πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα, το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων σε περίπου 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που εντάσσεται στην στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης «Σπίτι μου».
Τα δάνεια αυτά θα είναι άτοκα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν τρίτο παιδί κατά τη διάρκεια αποπληρωμής ή χαμηλότοκα, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
-Για παράδειγμα ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8% έχει τώρα μηνιαία δόση της τάξεως των 587 ευρώ. Με την επιδότηση του προγράμματος η δόση μειώνεται στα 342 ευρώ το μήνα, που σημαίνει όφελος για τον δανειολήπτη 245 ευρώ το μήνα. Αν ο δανειολήπτης ανήκει στην κατηγορία των τρίτεκνων ή των πολύτεκνων, το δάνειο είναι άτοκο και η δόση περιορίζεται στα 277 ευρώ το μήνα, δηλαδή το όφελος είναι 310 ευρώ το μήνα.
Δικαιούχοι είναι οι νέοι με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί στη λήψη επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή, 16.000 ευρώ για κάποιον άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός φυσικά οικιστικής ζώνης.
Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου. Επίσης, δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου αυτού.
-Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης της ζήτησης.
Το πρόγραμμα αυτό δίνει μια πρώτη απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα, στις στεγαστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Δεν είναι, όμως, το μόνο. Για την εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης σε χιλιάδες νέους σχεδιάστηκαν ετοιμάστηκαν και θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, ή το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής και άλλα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών.
Η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και πραγματώνει μια βεντάλια μέτρων και πολιτικών για να στηρίξει τη νέα γενιά με πρακτικούς, με γρήγορους, με εφαρμόσιμους τρόπους, ώστε να κάνει σταθερά βήματα η νέα γενιά και να διαμορφώσει το μέλλον της εδώ στον τόπο μας. Δίνουμε τα μέσα, τις δυνατότητες, τα εργαλεία και οι νέοι αποφασίζουν το τι θα πράξουν, όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε φιλελεύθερη πολιτεία.
Σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Τις νέες και τους νέους μας, αφορά πρωτίστως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4% που ισχύει από το Σάββατο 1η Απριλίου, έτσι ώστε να καλύπτεται από το ξεκίνημά της και η τουριστική περίοδος.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ από την αρχή αυτού του μήνα. Σωρευτικά, δηλαδή, από το 2019 η αύξηση διαμορφώνεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.
Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο), ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019. Συνολικά, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς το χρόνο σε σχέση με το 2019.
Προφανώς -όπως επεσήμανε και σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- η νέα αύξηση δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Όμως η χώρα μας -χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια- σταδιακά συγκλίνει ολοένα και περισσότερο με την Ευρώπη. Μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη 10η θέση. Αυτή η πορεία σύγκλισης δεν πρέπει να σταματήσει, δεν πρέπει να ανακοπεί με παρακινδυνευμένες επιλογές. Μεγάλο, κεντρικό μας στοίχημα για την επόμενη τετραετία είναι η ακόμη πιο δυναμική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών. Και αυτό θα γίνει πράξη, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου. Όπως μειώσαμε δραστικά τους φόρους -κάτι άλλωστε για το οποίο είχαμε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης μας τετραετίας- έτσι, με τον ίδιο τρόπο θα αυξήσουμε δραστικά και τους μισθούς την επόμενη τετραετία.
Πολιτικές και δράσεις για τις νέες και νέους που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση
Οι πολιτικές αυτές - η αύξηση του κατώτατου μισθού και τα προγράμματα προσιτής στέγης για τους νέους μας- έρχονται να συμπληρώσουν τις δράσεις της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά της Πατρίδας μας, που ξεκίνησαν με τη συνεχή προσπάθεια για τη διαρκή αναβάθμιση της Παιδείας, την τόνωση της απασχόλησης, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και μια σειρά από άλλες πολιτικές. Υπενθυμίζεται σχετικά:
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες: Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, παραπάνω από 4.000 από αυτούς στην ειδική αγωγή. Για πρώτη φορά το νηπιαγωγείο ξεκινάει πια από τα τέσσερα και περιλαμβάνει και την εκμάθηση και ξένης γλώσσας. Το ωράριο του ολοήμερου σχολείου διευρύνθηκε. Η επαγγελματική εκπαίδευση αναβαθμίστηκε. Τα Πανεπιστήμιά μας ενίσχυσαν την αυτοτέλεια, αλλά και την εξωστρέφειά τους. Η Παιδεία στο σύνολό της εξοπλίστηκε, αναβαθμίστηκε για το πέρασμά της στην ψηφιακή εποχή.
Δεύτερον, σε ότι αφορά στην τόνωση της απασχόλησης των νέων, πέρα από τις πολιτικές, που έφεραν την χώρα μας από ουραγό στην πρωτοπορία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και των εξαγωγών -θυμίζω ότι είχαμε μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες- αναπτύχθηκαν στοχευμένες δράσεις για τους νέους και νέες μας. Ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Με το «Πρώτο Ένσημα» άνθρωποι που δεν είχαν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία μπόρεσαν να βρουν δουλειά και καλές αμοιβές στην αγορά εργασίας. Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας νέων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για νέους έως 29 ετών.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, στόχο που αφορά πρωτίστως τους νέους ανθρώπους, τις νέες οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, θεσπίστηκαν ευεργετικές μεταρρυθμίσεις, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.
Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.
Η Κυβέρνησή μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρακτικό και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο για να βοηθήσει τη νέα γενιά των Ελλήνων, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην ελληνική περιφέρεια. Είμαστε δίπλα τους και είμαστε απόλυτα ανοικτοί να ακούσουμε τις επιθυμίες τους, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και με τις πολιτικές μας παρεμβάσεις να διευκολύνουμε το μέλλον τους. Με πραγματισμό, με καινοτόμες πολιτικές που εφαρμόζουμε, φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτα και πάνω από όλα χρήσιμοι στη νέα γενιά της Πατρίδας μας.
Για την επέκταση του φράχτη και το μεταναστευτικό
Θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναλάβω εκ μέρους της Κυβέρνησης προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, τα ερωτήματα που εγείρονται από τη στάση τόσο του ίδιου, όσο και από τη στάση των στελεχών του κόμματός του, για το φράχτη στον Έβρο και γενικότερα για τη μεταναστευτική πολιτική.
-Τι θα έκανε, εάν συμμετείχε με τον οποιονδήποτε τρόπο στην Κυβέρνηση της χώρας, σε ό,τι αφορά την επέκταση του φράχτη; Το ερώτημα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Θα ακύρωνε τη σύμβαση που μόλις υπογράφηκε, θα εγκατέλειπε την κατασκευή; Θα γκρέμιζε το φράχτη που υπάρχει;
-Παραβιάζει ο φράχτης στον Έβρο τη διεθνή νομιμότητα, όπως διακηρύσσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τζανακόπουλος; Ο ισχυρισμός αυτός, ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα φυλάσσοντας τα σύνορά της, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, συνιστά -ναι ή όχι;- απόπειρα διασυρμού της χώρας;
-Γιατί ο κ. Παπαδούλης πρωτοστατεί στην προώθηση σχετικής τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο που ζητά να μη χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έργα που σχετίζονται με το φράχτη, κατασκευή ή επιτήρηση.
-Τι λέει ο κ. Τσίπρας για το γεγονός ότι, επανειλημμένα, ευρωβουλευτές του κόμματός του κατέθεταν ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθουν «τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η πρακτική των pushbacks -που δήθεν όπως υποστηρίζουν ασκεί η χώρα μας- ασκεί η χώρα μας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία;». Τι λέει για το γεγονός ότι ευρωβουλευτές του κόμματός του διοργάνωναν εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο στις οποίες διάφοροι περίεργοι προσκεκλημένοι υποστήριζαν ότι τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού αντί να σώζουν ζωές στο Αιγαίο -όπως πράγματι κάνουν- δήθεν πετούσαν ανθρώπους στη θάλασσα;
-Επιμένει ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας στα άθλια ψέματα -που και ο ίδιος αναμετάδιδε- για δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο, την ιστορία, δηλαδή, του Δεκαπενταύγουστου που στήθηκε με στόχο το διασυρμό της Πατρίδας μας;
-Σχεδιάζει -ναι ή όχι;- ο κ. Τσίπρας να ανατρέψει την ασκούμενη μεταναστευτική πολιτική από το 2019 και μετά και να επαναφέρει στη χώρα μας την κατάσταση που βιώσαμε μεταξύ του 2015 και του 2019; Θεωρεί υπεύθυνη και ευαίσθητη την πολιτική που απεικονίζει την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης, τα νησιά που βούλιαζαν από μετανάστες και στις πλατείες που το μεσημέρι μετανάστες λιάζονταν και τη νύχτα εξαφανίζονταν;
-Εξακολουθεί να θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι τα σύνορα πρέπει να είναι αφύλακτα και η χώρα ξέφραγο αμπέλι; Επιμένει ακόμη στη θέση ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα;
Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη: Ακολουθούμε δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική, η οποία θωρακίζει τα σύνορα της Πατρίδας μας, σώζοντας ταυτόχρονα χιλιάδες αθώους ανθρώπους, που οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται. Για μας η επέκταση του φράχτη είναι απαραίτητη και, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους, αν και θα αγωνιστούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους υποστήριξης και οικονομικά της πρωτοβουλίας αυτής. Η προστασία των συνόρων μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- αποτελεί για την Κυβέρνησή μας κορυφαία εθνική επιλογή. Και η Κυβέρνηση αυτή ανταποκρίνεται απόλυτα, όπως οι πολίτες ξέρουν, στις εθνικές επιλογές.
Ψέματα περί ιδιωτικοποίησης του νερού
Σε μια Δημοκρατία, ο σεβασμός στους θεσμούς και στη νοημοσύνη των πολιτών, επιβάλλει, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ιδίως, να παρουσιάζονται θέσεις και επ’ αυτών να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και οι πολίτες να κρίνουν και να αποφασίζουν ποιος είναι καλύτερος για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αν ο πολιτικός διάλογος γίνεται στη βάση της παραπληροφόρησης, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συκοφαντίας, τότε νοθεύεται η λαϊκή βούληση. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, ως στρατηγική επιλογή, να αλλοιώσει την ουσία της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας, με συστηματική και συνεχή τροφοδότηση της κοινής γνώμης με fake news. Πρόκειται για ένα ξεδιάντροπο και ασυγκράτητο μηχανισμό προπαγάνδας που συνηθίζεται μόνο σε αυταρχικά, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει κατά καιρούς τη συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησής του, παρά την αντίστοιχη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά -από πουθενά όμως- καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στα ψέματα, παραπλανώντας τους πολίτες. Έχει ενδιαφέρον -για να αναδειχθεί το μέγεθος της υποκρισίας- και για την κοινωνία, αλλά και για όσους ηθελημένα ή από άγνοια συμβάλλουν στην παραπλάνηση αυτή, να θυμίσουμε ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που λένε αυτά τα απίστευτα ψέματα για το νερό. Είναι εκείνοι που το 2016 είχαν υπαγάγει, με νόμο και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, ακολουθώντας τη συνταγή της τρόικα για την ιδιωτικοποίηση όλων των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
Να θυμίσουμε δηλαδή, με απλά λόγια, πόσο ψεύτες και πόσο υποκριτές είναι όσοι κόπτονται σήμερα για την δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η Νέα Δημοκρατία στα 4 χρόνια που κυβερνά όχι μόνο δεν έκανε απολύτως καμία κίνηση ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά με την εισαγωγή της Ρυθμιστικής Αρχής έθεσε το πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητάς του νερού, όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών γύρω από την υδροδότηση των πολιτών και της σωστής τιμολόγησής τους προς όφελος της κοινωνίας και τον πολιτών. Κι επαναλαμβάνουμε: το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.
Αυτή είναι η αλήθεια για το νερό και δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση.
Όμως το θέμα δεν τελειώνει εδώ, έχει να κάνει και με την ευρύτερη στρατηγική των ψεμάτων που διασπείρει στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Είμαστε αποφασισμένοι, στο μέτρο που μας αφορά, να μην αφήσουμε στα ψέματα, στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ να συσκοτίσουν την αλήθεια και να νοθεύσουν την βούληση των πολιτών. Τα ψέματά αυτά θα αποκαλύπτονται και θα καταγγέλλονται.
Οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι, έχουν πικρή πείρα από τις τακτικές που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τακτικές που συνοψίζονται στο γαία πυρί μιχθήτω, με σκοπό να εμποδιστεί ο σχηματισμός μιας ισχυρής, μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη νέα τετραετία. Παρότι οι ουσιαστικά αντιδημοκρατικές και λαϊκίστικες τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδοκιμαστεί εκλογικά, αλλά και ευρύτερα από τους πολίτες, παρακολουθούμε ότι συνεχίζουν, επιμένουν στο δρόμο του ψέματος και της εξαπάτησης.
Όμως όλη αυτή η προσπάθεια, η εμπλουτισμένη το 2023 και με ισχυρές δόσεις πολακισμού σε όλα τα επίπεδα, είναι σίγουρο ότι θα αποδοκιμαστεί και πάλι από την κοινωνία των πολιτών, η οποία έχει αναπτύξει πλέον πολύ ισχυρά αντισώματα στα ψέματα και στην κοροϊδία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και η ψευδολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να την πλήξει. Όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι στην πορεία προς τις εκλογές, δεν μένει άλλος δρόμος για την Αξιωματική Αντιπολίτευση από εκείνον της χυδαιότητας, του ψέματος και της συκοφαντίας. Όμως, η Ελλάδα ακολουθεί άλλη κατεύθυνση. Σταθερά, τολμηρά και μπροστά.