Το δικό του… μανιφέστο για τη «Δημοκρατία» παρουσίασε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε όχι μια αλλά δυο φορές ονομαστικά στον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι την τοποθέτησή του παρακολούθησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο σε ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν όπως είπε το «ψευτοδίλημμα» με ποιους θα πάει το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εθνικών εκλογών, μίλησε για συμφέροντα και κέντρα και επανέλαβε ότι «Λεφτά Υπάρχουν» αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έκανε δε λόγο για «τραύμα» αναφερόμενος στην οικονομική κρίση.
«Το δικό μας στοίχημα δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας» είπε. «Θέλουν να μας παγιδεύσουν όταν λένε με ποιους θα πάμε» σχολίασε.
«Έτσι, προσπαθούν να συντηρήσουν έναν μύθο. Ότι, τίποτα δεν αλλάζει. Το μήνυμα τους στην νέα γενιά είναι - «μην ασχολείστε με την πολιτική, όλοι ίδιοι είναι, μάταιος ο κόπος σας!». Άλλο είναι το πραγματικό στοίχημα: Όχι με ποιους θα πάμε, αλλά που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.
«Πάντα πίστευα στη συμμετοχή. Ως μέσο αλλά και ως στόχο. Στην πανάρχαια δημοκρατική πίστη, στη δύναμη του πολίτη. Ενημερωμένου, ενεργού, κριτικά σκεπτόμενου, που να μπορεί να ορίζει τη ζωή του, να αναλαμβάνει και την ευθύνη των αποφάσεων του. Είναι το διακύβευμα της εποχής μας. Το διακύβευμα της πολιτικής σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
«Να μην απογοητεύσουμε να υπάρχει ουσιαστική όχι προσχηματική ομιλία με πολίτες» .
Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου οριοθέτησε ιδεολογικοπολιτικά το χώρο του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και παράλληλα αναφέρθηκε στα όρια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε: «Μέσα από αυτό το πρίσμα, ας δούμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διακύβευμα και εκεί, η Δημοκρατία. Μια εισβολή παράλογη. Ο απολογισμός; Ήδη τραγικός. Ζωές; Χιλιάδες χαμένες. Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, εκατομμύρια. Καταστροφές, ανυπολόγιστες! Πόλεμος που προκαλεί σεισμό γεωπολιτικό. Αλλάζει άρδην τον πολιτικό προσανατολισμό της Ευρώπης. Σήμερα η ΕΕ συνειδητοποιεί τη μεγάλη σημασία της ενότητας, της αυτονομίας της, της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης και το ευάλωτο της δημοκρατίας. Ήδη, μια άλλη κρίση, η πανδημία, έφερε ως ανάγκη τα ευρω-ομόλογα, θεσμό ταμπού την εποχή που είμασταν κυβέρνηση και η Ελλάδα χτυπιόταν από τις αγορές. Καλείται σήμερα η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις για θέματα που ποτέ δεν αποτέλεσαν ζητήματα ευρωπαϊκής αρμοδιότητας, όπως η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας - άρα το ζήτημα μιας αυτόνομης ενεργειακής πολιτικής. Καλείται η ΕΕ να σκεφτεί και αυτό που μόνο εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έθετε ως βασικό ζήτημα, την Κοινή Άμυνα της Ευρώπης. Αλλά και να ξανασκεφτεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την αγρο-διατροφική ασφάλεια, μπροστά στον εφιάλτη μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που κινδυνεύει να καταστρέψει τις πιο φτωχές αφρικανικές χώρες - και όχι μόνο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Και συνέχισε ο κ. Παπανδρέου: «Δημοκρατία, τι σημαίνει; Πολλά!Τον έλεγχο της εξουσίας και της υπερσυγκέντρωσης της. Ισότητα, ισονομία αλλά και ισηγορία - το δικαίωμα κάθε πολίτη να ακουστεί ισότιμα η φωνή του. Αν αυτές είναι οι βασικές αξίες της δημοκρατίας, τότε, όλες οι κοινωνίες που θέλουμε να λεγόμαστε δημοκρατικές, θα πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Κακά τα ψέματα, η δημοκρατία έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στις ΗΠΑ. Απειλείται η Δημοκρατία μας, όχι μόνο από αυταρχικούς ηγέτες, αλλά και από ένα ισχυρό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο».
«Διακύβευμα της πολιτικής είναι πώς οι νέες προκλήσεις και οι μεγάλες αλλαγές θα αντιμετωπιστούν υπό τον δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών από τον λαό, για τον λαό» τόνισε.
«Απειλείται η δημοκρατία μας. Δημαγωγοί και ηγετίσκοι θέλουν να την εκμεταλλευτούν και προωθούν την διαίρεση του λαού» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Για εμάς τους σοσιαλιστές ο δρόμος είναι άλλος. Θέλουμε την εξουσία στο λαό όχι σε έναν αυτοκράτορα που παριστάνει τον Θεό» υπογράμμισε.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει τι θα πει να εννοείς τη Δημοκρατία στην πράξη».
Και συνέχισε σημειώνοντας πως θα μπορούσε να υιοθετήσει την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, αναρωτήθηκε ωστόσο αν ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί στην πράξη όσα είπε στην ομιλία.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κυβέρνησή του και την περίοδο της οικονομικής κρίσης ενώ επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή.