ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γαλάζιες εκκρεμότητες...

Νίκος Οικονόμου24 Απριλίου 2022

Στην τελική ευθεία επίλυσης μπαίνουν οι γαλάζιες εκκρεμότητες που απασχολούν εδώ και καιρό το στρατόπεδο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Με τη διεξαγωγή του 14ου συνεδρίου ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος που θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν εντός του 2023 στις εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν «τη μάχη των μαχών» για τη ΝΔ, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες στο κόμμα.

Η πρώτη βασική εκκρεμότητα είναι η ηγεσία της Διοικούσας της ΝΔ και το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της. Η θητεία του Τάσου Σπηλιόπουλου που ορίστηκε πρόεδρος της γαλάζιας Διοικούσας το Νοέμβριο του 2018 δείχνει να ολοκληρώνεται, όπως φάνηκε και από το δημόσιο ευχαριστώ που του εξέφρασε ο νέος γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης κατά το πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώην υφυπουργός κατάφερε να οδηγήσει συντεταγμένα τη ΝΔ στην εκλογική μάχη του 2019, όμως στη συνέχεια η θητεία του αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη. Συνέπεσε με την περίοδο της πανδημίας όταν και σχεδόν αναστάλθηκαν όλες οι κομματικές δραστηριότητες, ενώ κατόπιν δεν κατάφερε να επαναφέρει το κόμμα σε κανονικούς ρυθμούς, ούτε να συνενώσει όλες τις κομματικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά αποτελεί ήδη τον πιο μακροχρόνιο πρόεδρο της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης επί Κυριάκου Μητσοτάκης καθώς συμπλήρωσε ήδη 3,5 χρόνια στη θέση του προέδρου.

Ο αντικαταστάτης του αναζητείται και αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιο πιθανή ημερομηνία λίγο μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΝΔ. Το τάιμινγκ εξάλλου είναι το κατάλληλο, καθώς ο διάδοχός του θα πρέπει να αναλάβει την οργανωτική προετοιμασία του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Και ο χρόνος σιγά σιγά αρχίζει να πιέζει.

Όσο για το όνομα του νέου προέδρου, όλοι φαίνεται να συμφωνούν στο προφίλ: Όχι πρώην υπουργός ή βουλευτής, αλλά εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς ίσως και με κοντινές αναφορές στην ΟΝΝΕΔ. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του νέου γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δέχεται και τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου της Διοικούσας θα βρεθεί η επανεκκίνηση του κόμματος μετά την πανδημία, μια επανεκκίνηση που ήδη έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους. Μια συγκέντρωση στελεχών με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ και το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης έδωσε νέα ώθηση στο κόμμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για το συνέδριο, όπου θα δοθεί και η μάχη για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα αντικαταστήσει αυτή που έχει εκλεγεί πριν από 3,5 χρόνια. Ήδη οι πρώτες ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται...

Θεωρείται βέβαιο ότι με την παρουσία του νέου γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη που προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ θα αποκατασταθούν απόλυτα και οι σχέσεις της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης με την τοπική ΝΔ, όπου τον τελευταίο χρόνο είχαν παρατηρηθεί κάποιες μικρο-εντάσεις. Είναι δε σίγουρο ότι η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο της ΝΔ στην πορεία για τις επόμενες εκλογές, ενώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην αναζήτηση εκλογικών αντιπροσώπων.

Τα ψηφοδέλτια στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Μείζονα εκκρεμότητα αποτελεί η διαμόρφωση της λίστας των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα για την πρώτη εκλογική περιφέρεια η κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα αποτελέσει ένα δύσκολο παζλ, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα μεγάλο μέρος του.

Τα ζητήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Πρώτο ερώτημα: Τι θα γίνει με τον Κώστα Καραμανλή; Θα είναι εκ νέου υποψήφιος; Κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας κάτι, υπάρχουν ενδείξεις για σκέψεις αποχώρησης, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει και στο παρελθόν διαψεύσει τέτοια σενάρια. Δεύτερο ερώτημα: Θα ισχύσουν τα νούμερα της νέας απογραφής; Αν η απογραφή κριθεί ως λήξασα εντός του έτους θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η Α’ Θεσσαλονίκης όσο και η Β’ θα κερδίσουν από μια έδρα, γεγονός που αλλάζει σημαντικό το τοπίο.

Τρίτο ερώτημα: Ποιοι θα είναι οι νέοι υποψήφιοι; Από τους πολιτευτές του 2019 θεωρούνται βέβαιοι και κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, ο δικηγόρος Νίκος Καραγιανακίδης, η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου και εσχάτως και η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα. Στα νέα ονόματα πρέπει να συμπεριληφθεί σίγουρα η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη που κάνει ήδη πολλές επαφές. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ερωτηματικά. Θα κάνει το βήμα ο αντιπεριφερειάρχης και ήρωας στο ΕURO του 2004 Άγγελος Χαριστέας; Θα επιχειρήσει τη μεταγραφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου; Θα επιχειρηθεί μία ισχυρή ενίσχυση του ψηφοδελτίου με υπουργικά ονόματα, όπως του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού υποδομών Γιάννη Καραγιάννη;

Η διεύρυνση προς το κέντρο και η Εύα Καϊλή

Ένα θέμα συζήτησης που έχει ανοίξει για τα καλά εντός της ΝΔ και φαίνεται ότι απασχολεί και το Μέγαρο Μαξίμου είναι η υπόθεση της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά. Εκεί το 2019 υπήρξε η υποψηφιότητα της Νιόβης Παυλίδου από το Ποτάμι. Τώρα ποιος θα είναι ο κεντροαριστερός υποψήφιος; Πολλοί εσχάτως βάζουν την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή στη συζήτηση, ένα όνομα που κάνει γκελ σε πολλούς αλλά και σε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Όμως το εγχείρημα της μεταγραφής είναι δύσκολο.

Στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης θα συμπεριληφθούν όλοι οι σημερινοί βουλευτές, δηλαδή (με σειρά εκλογής το 2019) οι Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Αννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο της υποψηφιότητας του πρώην Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου που το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις του δείχνει να στοχεύει προς τα δημοτικά πράγματα, αλλά και να κλειδώνει η υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού. Ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού είχε τη Μεγάλη Τετάρτη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου που κύλησε σε πολύ καλό κλίμα. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι σίγουρα στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Λιγότερα ερωτήματα υπάρχουν για τη λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης. Εκεί οι τρεις υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών (Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης και Δ. Βαρτζόπουλος) είναι δεδομένες, όπως και του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή Φάνη Παπά, ενώ στον ορίζοντα δε φαίνεται άλλη ισχυρή υποψηφιότητα που θα μπορούσε να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την εκλογή του στη Βουλή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24.04.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.