ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάμος των ομοφύλων: Στο επίκεντρο οι αναποφάσιστοι

Νίκος Οικονόμου22 Ιανουαρίου 2024

Σε μία ομάδα 20 βουλευτών που παραμένουν προβληματισμένοι για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στρέφουν την προσοχή τους το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου που δεν θα αργήσει να μπει στην τελική ευθεία για ψήφιση. Ήδη το ενδεχόμενο να γίνει η σχετική εισήγηση σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια να εισέλθει στη Βουλή προς ψήφιση δεν θεωρείται απίθανο. 

Κι αυτό γιατί η εκτίμηση που υπάρχει σε κυβέρνηση και ΝΔ είναι ότι η μέχρι στιγμής εσωτερική ζύμωση που έγινε έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα και ότι η οποιαδήποτε παράταση της όλης διαδικασίας δεν θα αποφέρει κάτι θετικό για την κυβέρνηση. Εκτιμάται δε ότι η συνέχιση της δημόσιας κουβέντας μπορεί και να αποπροσανατολίζει τη δουλειά της κυβέρνησης που πρέπει να τρέξει.

Ο σχεδιασμός που έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου για να περάσει ομαλά το νομοσχέδιο και να καμφθούν οι πολλές αντιρρήσεις φαίνεται ότι ήταν σωστός και έφερε αποτελέσματα. Τόσο η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και οι δύο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν της Δευτέρα και την Τρίτη στα γραφεία της ΝΔ με τη συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών του κόμματος, αλλά και παρουσία υφυπουργών, λειτούργησε υπέρ της πρότασης. 

Και γιατί έγινε σαφές μέσω και των παρεμβάσεων του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, αλλά και των εξηγήσεων από τις δύο καθηγήτριες που βοήθησαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου Κατερίνα Φουντεδάκη και Λίνα Παπαδόπουλου, δόθηκε η πραγματική διάσταση για το τι θέλει και δε θέλει η να πετύχει η κυβέρνηση δια του νόμου. Ταυτόχρονα -όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις- καταγράφεται μία μεταστροφή της κοινής γνώμης προς θέσεις πιο θετικές προς την κυβερνητική πρόταση από ό,τι ίσχυε πριν από μερικές εβδομάδες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς εκτιμούν ότι με βάση τον απολογισμό των δύο συναντήσεων οι θετικές ψήφοι βουλευτών της ΝΔ για το νόμο κινούνται στο 100+, ενώ έχουν αυξητική τάση. Περίπου 20 βουλευτές παραμένουν σιωπηλοί, καθώς δεν έχουν εκφραστεί δημόσια για το θέμα και δηλώνουν ακόμη και σήμερα προβληματισμένοι. Όσο για τους διαφωνούντες οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στη ΝΔ μιλούν για έναν αριθμό περίπου 40 βουλευτών που δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, με τις αρνητικές ψήφους να μην ξεπερνούν τις 10. 

Έτσι η προσοχή όλων στη ΝΔ επικεντρώνεται στους 20 αναποφάσιστους βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους εκλέγονται στην επαρχία, η μεταστροφή των οποίων θα είναι αποφασιστικής σημασίας, έτσι ώστε οι τελικές εντυπώσεις από την ψηφοφορία στη Βουλή να είναι θετικές για την κυβέρνηση. Γιατί όπως έλεγε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος «άλλο οι 100 ψήφοι υπέρ, άλλο οι 110 και άλλο οι 120». Ταυτόχρονα και οι αποχές θα έχουν τη δική τους σημασία, αν και όπως φάνηκε και από την συνέντευξη του πρωθυπουργού η κυβέρνηση δε θα έχει μεγάλο πρόβλημα από την αποχή και ότι την προτιμά από την καταψήφιση.

Σε ό,τι αφορά στις τελικές αποφάσεις των βουλευτών πολλοί παράμετροι έπαιξαν το ρόλο τους. Καταρχήν οι θέσεις των ίδιων των ψηφοφόρων τους, με τους παραδοσιακούς να είναι πιο εκδηλωτικοί, αλλά και διεκδικητικοί και να ζητούν με πιο επίμονο τρόπο από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεύτερη παράμετρος η Εκκλησία, που είναι κατά της πρότασης και διαθέτει πολλά ερείσματα στους ανθρώπους που επιλέγουν τη ΝΔ. 

Τρίτη παράμετρος είναι η επίδραση που θα έχει το «όχι» ή το «ναι» στις προσδοκίες του κάθε βουλευτή για μελλοντική αξιοποίησή του. Κάποιοι βουλευτές που θεωρούν ότι δεν βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και έχουν επιφυλάξεις για το ζήτημα του γάμου ή της τεκνοθεσίας πιο εύκολα θα αρνηθούν να δώσουν θετική ψήφο. Σε αντίθεση με σειρά νεών μητσοτακικών βουλευτών οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες για μία μελλοντική κυβερνητική θέση -αυτοί πιο δύσκολα θα πουν «όχι».

Τέλος υπάρχει και ο εσωτερικός ανταγωνισμός. Όπως έλεγε βουλευτής από τη Κεντρική Μακεδονία η στάση του καθένα θα αποτελέσει σημείο αντιπαλότητας στη μάχη του σταυρού των επόμενων εκλογών. «Είναι βέβαιο ότι ο συνάδελφός μου που σήμερα θα ψηφίσει ‘όχι’ θα ξεκινά στο μέλλον όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, υπογραμμίζοντας ότι αυτός δεν έβαλε νερό στο κρασί μου σε ό,τι έχει να κάνει με τις ιδέες του». Και αυτό προβληματίζει ακόμη και αυτούς είναι αποφασισμένοι να πουν το «ναι».

Τι θα κάνουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα φαίνεται πως έχουν σχεδόν ξεκαθαρίσει. Στην Α’ υπέρ του νόμου θα ψηφίσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, καθώς και οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Ευθυμίου και Διαμαντής Γκολιδάκης.

Αντίθετα αρνητικά θα κινηθεί -χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί αν θα απέχει ή θα ψηφίσει κατά- ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο Δημήτρης Κούβελας δεν θα το ψηφίσει και μάλλον θα απέχει, ενώ ο Στράτος Σιμόπουλος έχει τις διαφωνίες του ως προς το νομοσχέδιο, αλλά φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η απόφασή του να στηριχθεί η κυβέρνηση. Είναι δηλαδή μεταξύ του «ναι» και της αποχής.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και ο Φάνης Παπάς που επίσης διατηρεί τους προβληματισμούς του για το νομοσχέδιο θα υπερψηφίσουν, ενώ αρνητικά θα ψηφίσει ο Θόδωρος Καράογλου.

Σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας σε λογική υπερψήφισης του νόμου κινούνται οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, καθώς και οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μακάριος Λαζαρίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Αγγελική Δεληκάρη, Κώστας Καραμανλής, Τάσος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου και Σταύρος Παπασωτηρίου.

Από την άλλη αρνητικός είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ προβληματισμένοι (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο) εμφανίζονται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και οι βουλευτές Μιχάλης Παπαδόπουλος, Φώντας Μπαραλιάκος, Λάκης Βασιλειάδης, Γιώργος Καρασμάνης, Τάσος Δημοσχάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Γιάννης Γιώργος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.