Επιστροφή στα θρανία από σήμερα για τους μαθητές που έμαθαν από τα χείλη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι από του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα τους μια ώρα αργότερα, στις 9 "για να κοιμάστε λίγο παραπάνω" όπως είπε χαρακτηριστικά στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αναργύρων, όπου βρέθηκε το πρωί στον αγιασμό του σχολείου. Οι μαθητές από την πλευρά τους, στο άκουσμα της είδησης χειροκρότησαν τον υπουργό.
Ο κ. Γαβρόγλου επέλεξε να βρεθεί στον αγιασμό παιδιών που φοιτούν σε ΕΠΑΛ, καθώς, όπως εξήγησε, "ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε στα ΕΠΑΛ ως κυβέρνηση και ως υπουργείο", ενώ απευθυνόμενος στα παιδιά δήλωσε ότι "έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».
Ο υπουργός, όπως και χθες στο μήνυμά του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έτσι και σήμερα από το σχολείο που βρέθηκε, μίλησε για τη βία στα σχολεία, λέγοντας με νόημα πως «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατέρρευσε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς».
Πρώτο κουδούνι στη Θεσσαλονίκη
Στον αγιασμό του 4ου και 11ου δημοτικού σχολείου Συκεών στη Θεσσαλονίκη παρέστη το πρωί η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Εύχομαι στα παιδιά, στους γονείς, στους δασκάλους και στους καθηγητές καλή σχολική χρονιά! Χρωστάμε στα παιδιά μας καλύτερα σχολεία και εκπαίδευση. Τα κακώς κείμενα στην εκπαίδευση μπορούν και πρέπει να τελειώνουν, γιατί υπονομεύουν το αύριο της χώρας» δήλωσε η κ. Γεννηματά.
Στο 17ο γενικό λύκειο Θεσσαλονίκης παρέστη η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η κ. Νοτοπούλου, απόφοιτη η ίδια του 17ου ΓΕΛ, ευχήθηκε στους μαθητές η τρέχουσα χρονιά να είναι πολύ παραγωγική και τους κάλεσε να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Η ίδια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να καλωσορίζει τους μαθητές στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησε και δήλωσε πως "αυτό το σχολείο κρύβει πολλές αναμνήσεις για όλους εμάς, έχει καθηγητές που είμαι βέβαιη ότι θα τους 'μπολιάσουν' με αγάπη για τη γνώση, το 'σχοινί' που μας βγάζει από το 'πηγάδι', αλλά και με αξίες, με αγάπη για τους συμμαθητές τους, τους γονείς τους, την εκπαιδευτικής κοινότητα και, είμαι βέβαιη, πως αυτή η γειτονιά θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ζωή και ακόμα λαμπρότερο μέλλον" τόνισε η υφυπουργός.
Αγιασμός στα σχολεία
Στο 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην τελετή αγιασμού, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς. "Είμαστε όλοι κοντά σε εσάς, στις οικογένειες και στους καθηγητές σας. Στη μνήμη όλων κυριαρχεί η πρωτόγνωρη καταστροφή της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου και, κυρίως, η εκατόμβη των τραγικών θυμάτων της, που χάθηκαν τόσο άδικα" δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον αγιασμό του 2ου δημοτικού σχολείου Ραφήνας, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο ειδικό σχολείο του δήμου Ραφήνας, το οποίο υπέστη σημαντικές φθορές από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή και παραγωγική χρονιά στα παιδιά που ξεκινούν με όνειρα και φιλοδοξίες, ενώ δήλωσε: «Συγκινούμαι που βρίσκομαι σήμερα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, εδώ στο ειδικό σχολείο Ραφήνας. Ένα σχολείο το οποίο και αυτό, δυστυχώς, δεν γλίτωσε από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, αλλά ένα σχολείο το οποίο κάνει και αυτό μια καινούργια αρχή. Γιατί, όπως είπατε, σεβασμιότατε, μέσα από αυτήν τη μεγάλη τραγωδία, αυτήν την εθνική τραγωδία, ξύπνησε πολλή καλοσύνη και πολλή ανθρωπιά. Και ας το κρατήσουμε αυτό, ως θετικό μήνυμα στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ένα μήνυμα εθνικής αναγέννησης".
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μαζί με τον Γιώργο Αμυρά, βρέθηκε το πρωί στον αγιασμό του 5ου δημοτικού σχολείου Μάνδρας και δήλωσε: "Κι εγώ έχω πάει σε ένα σχολείο, λίγο πιο δω, σε μία περιοχή που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Τελείωσα τα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας. Μία περιοχή με τα προβλήματα που έχετε κι εσείς εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τα προβλήματα. Αυτοί που έχουμε προβλήματα μικροί, παίρνουμε δυνάμεις για να γίνουμε πιο δυνατοί στο μέλλον. Θέλω να σας πω μόνο 4 λέξεις για το σχολείο: Μαθαίνουμε, βοηθάμε, δημιουργούμε, χαιρόμαστε. Αυτές οι 4 λέξεις πρέπει να σας συνοδεύουν. Μαθαίνουμε, βοηθάμε, δημιουργούμε, χαιρόμαστε. Καλή Χρονιά!".
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε για τη νέα σχολική χρονιά: "Ευχόμαστε καλή δύναμη στους γονείς που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία τα παιδιά τους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, για το παρόν και το μέλλον τους, να βάζουν υψηλούς στόχους, να τους κατακτάνε. Ευχόμαστε καλή δύναμη και αντοχή στους εκπαιδευτικούς, που έχουν κρίσιμη ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Ξέρουμε καλά. Έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η 'κανονικότητα' στα σχολεία, για την οποία μιλά υποκριτικά η κυβέρνηση. Τα προβλήματα ζουν και βασιλεύουν, τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα σχολικά βιβλία είναι κακογραμμένα, γεμάτα ανακρίβειες και ψέματα".
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, ευχήθηκε στους μαθητές ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος βρέθηκε στον αγιασμό του 3ου δημοτικού σχολείου Βούλας. Ο κ. Λεβέντης τόνισε την ανάγκη του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και δήλωσε πως "παρότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, η παιδεία και οι νέοι μας πρέπει να τύχουν πρώτης προτεραιότητας για την κάθε κυβέρνηση".
Έναρξη με προβλήματα
Μεταφορά μαθητών το φλέγον ζήτημα
"Εύχομαι μια ήρεμη, γόνιμη και παραγωγική σχολική περίοδο σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως στους μαθητές μας, οι οποίοι μέσα από το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αναπτύξουν τη φιλοκαλία αλλά και όλα τα διαχρονικά ιδεώδη της ελληνικής παιδείας" δήλωσε στη "Makthes.gr" η Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κεντρικής Μακεδονίας, για την έναρξη της σχολικής περιόδου.
Η κ. Μαυρίδου για το φλέγον θέμα της μεταφοράς των μαθητών δήλωσε πως "όλες οι περιφερειακές ενότητες βρίσκονται σε ετοιμότητα να εξασφαλίσουν την ασφαλή και έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους. Μέλημα του περιφερειάρχη αλλά και όλων των χωρικών αντιπεριφερειαρχών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η απρόσκοπτη διοικητική λειτουργία του προγράμματος, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα".
Η ίδια αναφέρθηκε και στη σχολική στέγη τονίζοντας πως "η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται πάντα σε αγαστή συνεργασία με όλους τους δήμους και με κάθε δυνατό νομικό, διοικητικό αλλά και χρηματοδοτικό τρόπο παρέχεται η συνδρομή της, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων".
Σημαντικά κενά
Ο μεγάλος αριθμός προσλήψεων εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως δεν ικανοποίησε τους εκπαιδευτικούς που κάνουν λόγο για σημαντικά κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα το επόμενο διάστημα. Μιλώντας στη "Makthes.gr" ο Θανάσης Κικινής, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), τόνισε πως "η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, τα θέματα προσχολικής αγωγής, η στέγαση των αναπληρωτών καθηγητών είναι προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν". Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε η ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι όπου τέθηκε και εκεί το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά "για εμάς αυτό το ζήτημα είναι η προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας. Η εκπαίδευση για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνιμους διορισμούς και αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Ο αριθμός των αναπληρωτών είναι κάτι θετικό, αλλά θα μπορούσαν να είναι μικρός ο αριθμός τους και μεγάλος εκείνος των μόνιμων εκπαιδευτικών".
Πρώτη ημέρα στα θρανία και με τα μελανότερα χρώματα μίλησε ο Νίκος Παπαχρήστου, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη. Όπως δηλώνει στο "Μakthes.gr", "είναι αδιανόητο και απαράδεκτο το 2018 να επικρατεί αυτή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα αλλά και η επαρχία είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη Θεσσαλονίκη στο κτιριακό. Έπαθα σοκ ακούγοντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό, με μισθωμένα, πανάρχαια σχολεία, χωρίς οικοδομικές άδειες και συστήματα πυρόσβεσης".
Οι γονείς από την πλευρά τους, μέσα από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σε ετοιμότητα για να καταγράψουν τα προβλήματα που θα συναντήσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δηλώνει πως από σήμερα, με την έναρξη των σχολείων θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων που ενδεχομένως υπάρχουν. "Πρέπει να δούμε τι προβλήματα έχουμε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σχολική στέγη, τα μεγάλα τμήματα στην πρωτοβάθμια και από εκεί και πέρα θα έχουμε επαφές και συναντήσεις με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τον περιφερειακό διευθυντή" τονίζει.