Η αστυνομία στη Γεωργία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι για να διαλύσει διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πραγματοποίησε επίσης μερικές συλλήψεις, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν εδώ και αρκετές ημέρες στους δρόμους στη χώρα αυτή των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ότι εφαρμόζει όλο και πιο αυταρχική αντιδυτική και φιλορωσική πολιτική.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η αστυνομία έβαλε τέλος σε πολύωρη αντιπαράθεση απομακρύνοντας τους διαδηλωτές από την περιοχή του κτιρίου του κοινοβουλίου και ωθώντας τους στη λεωφόρο Ρουσταβέλι προς το κτίριο της Όπερας του Τμπιλίσι, ενώ άρχισε να υψώνει οδοφράγματα χρησιμοποιώντας κάθε υλικό που μπορούσε να βρει.
Εν μέσω συμπλοκών με την αστυνομία, οι διαδηλωτές υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη λεωφόρο ενώ έκτοξευσαν πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Έπειτα από μήνες αύξησης της έντασης, η κρίση επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση, την Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση θα παγώσει για τέσσερα χρόνια τις συνομιλίες με την ΕΕ, με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές να αντιπαρατίθενται στην αστυνομία.
Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές πόσοι διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, όταν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε πως μόνο μια μικρή ομάδα απέμεινε κοντά σε ένα σταθμό του μετρό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επικαλέσθηκε το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, 113 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν τις λίγες τελευταίες ημέρες στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Τμπιλίσι.
Χθες, Κυριακή, τέσσερις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις κάλεσαν τους διαδηλωτές να ζητήσουν άδεια μετ' αποδοχών από τις εργασίες τους για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία, και ζήτησαν από τους εργοδότες να επιτρέψουν στους εργαζομένους να απουσιάσουν.
Η φιλοδυτική Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ζήτησε να ασκηθεί πίεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, τις οποίες κέρδισε το Γεωργιανό Όνειρο. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και η Ζουραμπισβίλι υποστηρίζουν πως έγινε νοθεία.