ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης για «ξεπάγωμα» τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας - Πότε θα ψηφιστεί η ρύθμιση (παραδείγματα)

MakThes Team18 Σεπτεμβρίου 2023

Ως ακόμη ένα βήμα επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας την απόφαση για ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Είμαστε αισιόδοξοι για περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας. Και με τη ρύθμιση αυτή ως κυβέρνηση στέλνουμε μήνυμα προς όλους ότι η δέσμευση να ανεβάσουμε τον μέσο μισθό των Ελλήνων στα 1.500 ευρώ δεν ήταν έπεα πτερόεντα, αλλά πραγματική βούληση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Θέλοντας να εξηγήσει γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση με αναδρομικότητα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Το 2012 είχαμε αναστολή των τριετιών έως ότου επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας να επανέλθουν. Μία αναστολή δεν δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας».

Υπογράμμισε επίσης ότι πέραν του νομικού ζητήματος υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. «Ο λόγος που προχωρούμε νωρίτερα σε ξεπάγωμα των τριετιών, σε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, σε αύξηση του κατώτατου μισθού είναι γιατί η οικονομία μας έχει μπει σε μία τάξη. Θα ήταν μία μεγάλη ανοησία του πολιτικού συστήματος να τα τινάζαμε όλα στον αέρα για να γίνουμε αρεστοί» εξήγησε.

Η ρύθμιση «είναι ισορροπημένη προστατεύοντας τους εργαζομένους, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων» κατέληξε.

Τι προβλέπει στην πραγματικότητα η ρύθμιση;

Εργαζόμενος ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται μετά τον Φεβρουάριο του 2012 στις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα έχει μηδενική προϋπηρεσία θα ξεκινήσει να «χτίζει» τις τριετίες του από την 1.1.2024 και θα ολοκληρώσει τον «κύκλο» των τριών τριετιών (ώστε να δικαιούται προσαύξηση 30% ή 234 ευρώ μηνιαίως) στις... 31.12.2032, χάνοντας έτσι σε σύνολο 11 χρόνια προϋπηρεσίας.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δημιουργεί έτσι εργαζομένους δύο ταχυτήτων, καθώς κάποια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τις προσαυξήσεις τους και οι υπόλοιποι θα λάβουν –το σύνολο των προσαυξήσεων (30%)– είκοσι έτη μετά την ανάληψη της εργασίας τους, θεωρώντας βέβαιο πως η εν λόγω κίνηση θα δημιουργήσει νέο κύμα δικαστικών προσφύγων.

Τι σημαίνει η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας και τι θα γίνει το 2024

Υπενθυμίζεται πως το «ξεπάγωμα» των τριετιών –δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας 10% ανά τριετία– είχε παγώσει τον Φεβρουάριο του 2012 με νόμο που εντάχθηκε στο δεύτερο μνημόνιο και έρχεται να τεθεί ξανά σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ όσοι είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα.

Το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1/1/2024. Ο χρόνος από τον ερχόμενο Γενάρη και μετά θα προστίθεται στον χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να προκύπτει η προϋπηρεσία για το επίδομα. Το διάστημα, δηλαδή, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα θεωρείται «χαμένο».

Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια και συμπληρώνουν τις απαραίτητες τριετίες θα λαμβάνουν τις εξής αμοιβές:

  • χωρίς τριετία 780 ευρώ
  • με μία τριετία 858 ευρώ
  • με δύο τριετίες 936 ευρώ και
  • με τρεις τριετίες 1.014 ευρώ.

Βεβαίως όταν θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου που αναμένεται – εντός του 2024 – τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Μένει μόνο να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται τον Απρίλη του 2024, ώστε τα μέτρα να προσαρμοστούν αναλόγως.

Παραδείγματα:


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.