Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η χώρα βιώνει έναν συνδυασμό συνθηκών που συνυπάρχουν «μια φορά σε έναν αιώνα»: κυβέρνηση φιλική στο επιχειρείν, με ένα αναπτυξιακό σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, έναν πρωθυπουργό που «καταλαβαίνει από οικονομία», και πρωτοφανείς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με τους ιδιωτικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν, ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.
Σε αυτό που συμφώνησε ο κ. Χαρίτσης με τον κ. Γεωργιάδη ήταν ότι η χώρα έχει μια ιστορική ευκαιρία, «γιατί δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που είχαν άλλες κυβερνήσεις και υπάρχουν χρηματοδοτήσεις πολύ σημαντικές. Το σημαντικό για ποιους θα αξιοποιηθεί αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα; Τα δείγματα γραφής επιτείνουν την ανησυχία. Από την κυβερνητική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης απουσιάζει πλήρως η περιφερειακή διάσταση και τα στοχευμένα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία» είπε.
Σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης ο κ. Χαρίτσης ότι «πάμε στην αναπαραγωγή μοντέλου που απέτυχε και χρεοκόπησε» και αναφέρθηκε στην αύξηση εμπορικού ελλείμματος κατά 17%. «Σε αυτές τις νέες συνθήκες, και παρότι εξαγωγές ήταν ατμομηχανή στην πορεία για ανάταξη, ισχυροποιείται το μοντέλο της εισαγωγικής χώρας. Σε αντίθεση με το διάστημα 2016-2019, το 2020 αυξηθήκαν οι ανισότητες» είπε, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες μιλούν για κρατική παρέμβαση, για κοινωνικό κράτος, για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
Αύξηση ρεκόρ στον τζίρο
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, παρότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο αναπτυξιακό μείγμα, σε έξι χρόνια η χώρα θα αποκτήσει σοβαρό μεταποιητικό τομέα και με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών η αγροτική παραγωγή θα πολλαπλασιαστεί (μάλιστα χαρακτήρισε «σχεδόν ντροπή» ότι σήμερα έχουμε τη χαμηλότερη στρεμματική απόδοση στην Ευρώπη).
Ήδη όπως είπε η φετινή αύξηση του ΑΕΠ δεν ήρθε μόνο από την κατανάλωση, αλλά το 1/3 προήλθε από εξαγωγές και το 1/3 από επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, που αυξήθηκαν για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο.
Μάλιστα, όπως είπε, επισκέφτηκε 14 βιομηχανίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και του μετέφεραν αισιόδοξα μηνύματα για ρεκόρ τζίρου το 2021, και μάλιστα σε μεγαλύτερο από το 2019. «Καθήκον μας είναι να τους δώσουμε το θεσμικό πλαίσιο και το εργατικό δυναμικό για να παν μπροστά. Με τα κίνητρα που ανακοινώσαμε είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος» σχολίασε, αναφερόμενος στα προγράμματα συγχωνεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φόρο 15% για τρία χρόνια, αλλά και στο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με εγγύηση 80% για επιχειρήσεις που θα συνενωθούν.
Κυβέρνηση ΣΕΒ
«Συχνά ακούμε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαστε κυβέρνηση ΣΕΒ. Δεν έχουμε πρόβλημα να μας ονομάζουν έτσι, δεν το θεωρώ προσβλητικό» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πρόσθεσε «σκοπεύω να νομοθετήσω για να κάνω τη ζωή σας ευκολότερη όχι δυσκολότερη».
Αναφερόμενος στην κριτική για την ελλιπή πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, είπε ότι η λύση είναι οι συγχωνεύσεις σε μεγαλύτερα οικονομικά σχήματα και κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν «από λαγοί…. τίγρεις. Φτάνει πια η μιζέρια». Μάλιστα υποστήριξε ότι η έλλειψη τραπεζικού δανεισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτεται από τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα, ενώ όταν υπάρχουν πολλοί συνεταίροι αναγκαστικά υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και φορολογική συμμόρφωση.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι δεν μπορεί να αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό, και σημείωσε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν ενισχύθηκε όσο έπρεπε από το Ταμείο Ανάκαμψης, προς όφελος των συστημικών τραπεζών.
Αναπτυξιακό εργαλείο η ΕΒΕ
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για την ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων που χρειάζεται η οικονομία και είπε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής λειτούργησε ως αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς από τα 26.000 παιδιά, αντί να παν στο πανεπιστήμιο και να πάρουν χαρτί χωρίς αντίκρισμα, μπήκαν στα δημόσια ΙΕΚ και οι 22.000 εγγράφηκαν σε ειδικότητα σχετική με τους υπολογιστές και «μπορούμε να παράγουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με τεχνικές δεξιότητες».
Η τολμηρή απόφαση να λειτουργήσει η ΔΕΘ, κατά τον κ. Γεωργιάδη, δίνει το στίγμα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. «Θα παίρνουμε τολμηρές αποφάσεις, τα αυγά που πρέπει να σπάσουμε θα τα σπάσουμε για να πάει η Ελλάδα μπροστά» επεσήμανε.
Οικονομική δημοκρατία
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι πιο σημαντικό και από τη συναίνεση είναι να γίνεται διάλογος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιοι άξονες «για να χτίσουμε όλοι μαζί»: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη ανάπτυξη («το πλαίσιο της ΕΕ ευνοεί την Ελλάδα, αλλά θέλει προσοχή ο τρόπους που θα υλοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για να μην πληγεί η παραγωγή» είπε), γ) καινοτομία, δ) δεξιότητες. (δεν συμφωνήσαμε απόλυτα στο ποιες θέλουμε αλλά ξέρουμε ότι αυτές που έχουμε δεν επαρκούν» σημείωσε), ε) προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας, ώστε να γίνει αποδεκτό ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης. «Ας χτίσουμε στα κοινά στοιχεία. Κάθε πρόοδος μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα της διατηρήσιμης συμπεριληπτικής οικονομικής ανάπτυξης» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου της συνομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία ναι μεν ο οικονομικός δείκτης εκτοξεύτηκε αλλά το 36,7% των επιχειρήσεων εκφράζει το φόβο για πτώχευση το επόμενο διάστημα. Αναγνώρισε ότι αν δεν υπήρχε η στήριξη από πλευράς πολιτείας θα είχαν κλείσει εκατοντάδες επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας.
Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν οι μικρομεσαίοι στην πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, λέγοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα, παρόλα αυτά σήμερα οι τράπεζες έχουν ανοικτές τις πόρτες μόλις σε 30.000 -40.000 επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «οικονομική δημοκρατία».
Στα προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και διερωτήθηκε: «με ποιους και πόσους θα πάμε στην ανάπτυξη;Με 2,5 εκατ. ανθρώπους εμπλεκόμενους με τα κόκκινα δάνεια και 1,5 εκατομμύριο ανέργους;».