ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης στο 4ο Thessaloniki Summit: Τελείως διαφορετική Θεσσαλονίκη σε 4 χρόνια

Σοφία Χριστοφορίδου14 Νοεμβρίου 2019

Σε τέσσερα χρόνια, αν όλα όσα πήραν μπρος προχωρήσουν, θα έχουμε μια τελείως διαφορετική Θεσσαλονίκη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit.

Αναφερόμενος σε επενδύσεις που ανακοινώθηκαν την περίοδο της ΔΕΘ ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι:

-το κέντρο καινοτομίας της Pfizer προχωρά και η εταιρεία έχει έχει κάνει προσλήψεις και «σε μερικές εβδομάδες θα λειτουργεί». Από την πλευρά της η κυβέρνηση ψήφισε το επενδυτικό clawback και την επόμενη βδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

-η CISCO βρήκε γραφεία και ξεκινά το κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε πει από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ότι «πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τεχνολογικό κολοσσό που θα αλλάξει τα δεδομένα» κάνοντας λόγο για «λαμπρή ευκαιρία για αναπτυξιακό rebound».

-Η μεταβίβαση του οικοπέδου των 760 στρ. στην Περαία για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Τhessintec πέρασε από θεσμούς και αναμένεται η έγκριση από το υπερταμείο (όπου ανήκει η έκταση) ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Παράλληλα «Η αναβάθμιση της Ζώνης Καινοτομίας έχει πάρει μπρος».

Αναφερόμενος στη ΔΕΘ είπε ότι «είναι θαύμα αυτό που έχει γίνει, χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά αναγεννήθηκε η Έκθεση» και ότι η ανάπλαση του Εκθεσιακού θα γίνει εντός χρονοδιαγράμματος.

Κομβικό ρόλο για να αλλάξει η πόλη έχει το λιμάνι, είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πιέζει για τα έργα που πρέπει να γίνουν από πλευράς δημοσίου.

Σε όλα αυτά, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε και την ολοκλήρωση του μετρό «εντός χρονοδιαγράμματος με πραγματικούς συρμούς και όχι φωτογραφίες σε μουσαμάδες. «Δεν θέλουμε σταθμό με μουσαμά αλλά θέλουμε να κατεβείτε στο σταθμό και να μπαίνετε στο τρένο». Μάλιστα αναφερόμενος στη φωτογραφία υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με εργοταξιακά κράνη στο τρένο, είπε ότι απέπνεε σοβιετική νοοτροπία και το μόνο που έλειπε ήταν η εφημερίδα Πράβντα, αλλά αυτό «δεν έχει νόημα την εποχή του διαδικτυου».

Χαρακτήρισε ως «παράδειγμα αυτοκαταστροφής» που πρέπει να το μελετήσουν τα πανεπιστήμια η ιδιωτικοποίηση λιμανιού, που το 2008 η Hutschison έδινε για το μισό λιμάνι 500 εκατ. αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων και δέκα χρόνια μετά πουλήθηκε ολόκληρο για 230 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος σε δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ρόλο των πόλεων στην ανάπτυξη, είπε ότι αν οι ελληνικές πόλεις είχαν τους ίδιους δείκτες ανάπτυξης η Ελλάδα θα κέρδιζε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Όμως μια πολη μπορεί να μην έχει υπαλλήλους στο υποθηκοφυλακείο, στην άλλη η κτηματογράφηση δεν έχει προχωρήσει, στην τριτη η απονομή δικαιοσύνης δεν είναι τόσο γρήγορη δικαστική και αυτό επηρεάζει τους συνολικούς δείκτες της χώρας.

Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η Θεσσαλονίκη είναι η 2η χειρότερη στην Ελλάδα στον δείκτη που σχετίζεται με τις μεταγραφές ακινήτων αλλά η καλύτερη πανελλαδικά σε ότι αφορά το κτηματολόγιο. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο υψιπετείς έννοιες, αλλά και ένα ταπεινό πράγμα που απαιτεί εφαρμογή απλών κανόνων λογικής. Η λογική ήταν εξορισμένη και σιγά σιγά επανέρχεται. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συμβολη της κυβέρνησής μας» είπε.

Τέλος, μιλώντας για επενδύσεις που προχωρούν σε όλη την Ελλάδα αναφέρθηκε στη συμφωνία για την ΕΒΖ «χωρίς να βάλουμε κρατικά χρήματα» αλλά και στην επένδυση της Εl dorado στη Χαλκιδική λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.