ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γεώργιος Αρβανιτίδης: Η δυτική Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Πανεπιστήμιο απαιτούν στήριξη και μία… ολιστική προσέγγιση

MakThes Team09 Ιουλίου 2022

Η αιφνιδιαστική εισήγηση για κατάργηση και μεταφορά Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που εδρεύει στη Σίνδο δημιούργησε μία σειρά ανεξήγητων ερωτημάτων τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τους καθηγητές και τους φοιτητές, όσο και τις επιχειρήσεις τους επαγγελματικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλους τους τοπικούς βουλευτές, ακόμα και τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Οι προτάσεις για την μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από τη Σίνδο στις Σέρρες, την Κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και τη Συγχώνευση και μεταφορά από την Σίνδο στις Σέρρες, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, γνωρίζουμε ότι έγιναν στο πλαίσιο επανασχεδιασμού του πανεπιστημιακού χάρτη ανά την Ελλάδα και θα υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Το υπουργείο Παιδείας όμως είναι αυτό που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν παρά μόνο αυθαίρετες εισηγήσεις, οι οποίες δεν πληρούν επιστημονικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και… δημοκρατικά κριτήρια, αφού δεν υπήρξε διαβούλευση.

Πλήθος ερωτημάτων δημιουργούνται με αυτή την αυθαίρετη απόφαση ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η υλοποίηση αυτών των προτάσεων, την υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την αποδυνάμωση του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο καθώς την κατάργηση κρίσιμων ειδικοτήτων για την εποχή της ενεργειακής μετάβασης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε προεκλογικά το 2019 επί λέξει ότι: «Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Και γίνονται ακριβώς τα ίδια και χειρότερα! Αυτή η διγλωσσία και οι αντιφάσεις, δεν βοηθούν την ανάπτυξη ούτε της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ούτε του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Η αποκοπή και η απομάκρυνση του Τμήματος των Μηχανικών από τον φυσικό του χώρο, την ΒΙΠΕ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο κοινωνικά, όσο και αναπτυξιακά.

Χιλιάδες φοιτητές καλούνται να μετακομίσουν από τη Σίνδο στις Σέρρες, ανατρέποντας οικονομικούς και οικογενειακούς προγραμματισμούς, με περιπτώσεις φοιτητών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτό και μια πόλη που είναι άγνωστο αν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Χιλιάδες φοιτητές καλύπτουν τις ανάγκες στελέχωσης επιχειρήσεων που εδρεύουν στη Σίνδο, αποτελώντας έτσι ένα υπόδειγμα διασύνδεσης παραγωγής και εκπαίδευσης, στηρίζοντας τη νέα προσπάθεια για παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η ΓΣΕΒΕΕ και ο δήμος Δέλτα, είναι μόνο κάποιοι από τους φορείς που εξέφρασαν την αντίθεση, την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για αυτές τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όπως λοιπόν ένα τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας ΔΕΝ μπορεί να βρίσκεται στο βουνό. Έτσι και ένα Τμήμα Μηχανικών ΔΕΝ μπορεί να ΜΗΝ είναι δίπλα ακριβώς στην μεγαλύτερη Βιομηχανική Περιοχή της χώρας, την ΒΙΠΕ Σίνδου.

Πέρα όμως, από το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησαν αυτές οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης, που υποβαθμίζουν ολοένα και περισσότερο τη δυτική πλευρά της πόλης μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν ή εργάζονται εκεί.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό άλμα», στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της και μία «πράσινη ανάπλαση» στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης. Χρειάζεται μία… ολιστική προσέγγιση και όχι αποσπασματικά μέτρα και έργα.

Η περιοχή του Γαλλικού Ποταμού θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει προτεραιότητα και να γίνουν μαζικές φυτεύσεις δένδρων που θα αναμορφώσουν ολόκληρη την δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από την κοίτη και τις εκβολές του μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς θα μπορούσε να γίνει μία εκτεταμένη αναδάσωση στις όχθες του Γαλλικού Ποταμού. Να δημιουργηθεί ένας «Πράσινος Δακτύλιος» και «πνεύμονας» που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη.

Η αξιοποίηση-αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης μας κρίνεται απαραίτητη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε την ανάγκη αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, καθώς η αποκλιμάκωση του πολέμου και των συνεπειών του φαίνεται να καθυστερεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη για ένα ενιαίο αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο με εξυγίανση και αποκατάσταση της Δυτικής ακτής, ανάπλαση της παλαιάς παραλίας στο κέντρο της πόλης και αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει την διαμόρφωση ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, όπου ο μοναδικός αυτός χώρος των 40 χιλιομέτρων θα δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το έργο του Μετρό, μία εμβληματική υποδομή με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους ανθρώπους. Το έργο πρέπει να επιταχυνθεί, και επιτέλους να ολοκληρωθεί. Με τις επεκτάσεις του προς τις Δυτικές περιοχές και την διασύνδεση του με το δίκτυο του προαστιακού και της γραμμής του ΟΑΣΘ. Ενός ΟΑΣΘ βέβαια που δεν μπορεί να συνεχίζει δυστυχώς να πορεύεται με την ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυτική Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Πανεπιστήμιο απαιτούν την στήριξη και την ενίσχυσή τους. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλες χαμένες ευκαιρίες που οδηγούν σε μεγαλύτερη υποβάθμιση της ζωής των πολιτών στα δυτικά.

*Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκοσης της "ΜτΚ" για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 03.07.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.