Ο Μακεδόνας πολιτικός σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» τονίζει ότι το gov.gr έχει ήδη εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ εκδόθηκαν ψηφιακά πάνω από 800.000 έγγραφα. Για τα ΚΕΠ σημειώνει ότι ήδη αλλάζουν και αναφέρεται στη δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση στους πολίτες να εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης και προαναγγέλλει ότι τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν, όχι αυστηρά και μόνο ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, αλλά και σε επίπεδο αισθητικό και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Για τον κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει ότι θέτει τις απαραίτητες θεσμικές βάσεις για την περαιτέρω μετάβαση του ελληνικού κράτους στη νέα ψηφιακή εποχή και ότι θωρακίζει το Δημόσιο προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Για τη μάχη κατά της πανδημίας επισημαίνει ότι η χώρα μας παρά την αύξηση των κρουσμάτων παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Τέλος για τα έργα στον Βορρά τονίζει ότι η στήριξη και ενδυνάμωση της Βόρειας Ελλάδας σε όλους τους τομείς, είναι βασική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για τα έργα στο Κιλκίς ότι γίνονται τομές που έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού.
Τελικά μάλλον χρειαζόμασταν την πίεση της πανδημίας για να προχωρήσει η ψηφιακή διακυβέρνηση στην πατρίδα μας. Ποιος είναι ο απολογισμός σας γι’ αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες;
Είναι αλήθεια ότι οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία επίσπευσαν τον προγραμματισμό μας. Το κράτος έπρεπε να απαντήσει αποτελεσματικά στις πρωτόγνωρες και απαιτητικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Δώσαμε, λοιπόν, στους πολίτες τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν πολλές από τις υποθέσεις τους με το Δημόσιο ψηφιακά, αποφεύγοντας ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, γραφειοκρατικά εμπόδια και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ καθιερώθηκε, μεταξύ άλλων, και η άυλη συνταγογράφηση. Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε βέβαια είναι ότι οι πολίτες αγκάλιασαν και ενέταξαν στην καθημερινότητά τους τις μεταρρυθμίσεις. Το gov.gr έχει ήδη εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ εκδόθηκαν ψηφιακά πάνω από 800.000 έγγραφα. Μέσα σε ένα χρόνο, η κυβέρνηση απέδειξε ότι το Δημόσιο μπορεί όντως να είναι γρήγορο και λειτουργικό. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Και στα ΚΕΠ έχετε κάνει σημαντικά βήματα. Εδώ να περιμένουμε αλλαγές;
Τα ΚΕΠ είναι ένας από τους πιο θεμελιακά κατοχυρωμένους στη συνείδηση των πολιτών θεσμούς της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Όταν δημιουργήθηκαν ήταν όντως μία επανάσταση. Ωστόσο, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, για να είναι βιώσιμη μία επανάσταση, οφείλει να εξελίσσεται. Έτσι και τα ΚΕΠ πρέπει να αφουγκραστούν τις ανάγκες της εποχής και να αναβαθμιστούν, ώστε να συμβαδίζουν με την ψηφιακή εποχή. Τα ΚΕΠ ήδη αλλάζουν. Ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής είναι η δυνατότητα που δώσαμε στους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης στην ειδική πλατφόρμα myKEPlive.gov.gr. Με αυτόν τον τρόπο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλλει την ερώτηση ή το αίτημά του, χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του και να λαμβάνει τη βεβαίωση ή το δικαιολογητικό που χρειάζεται μέσω e-mail ή ταχυδρομικά. Πρόκειται δηλαδή για μια υπηρεσία που μειώνει τη γραφειοκρατία και εξοικονομεί στους πολίτες χρόνο και ταλαιπωρία, μειώνοντας παράλληλα το συνωστισμό στα γκισέ, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η υπηρεσία εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν όχι αυστηρά και μόνο ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών αλλά και σε επίπεδο αισθητικό, επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.ά.
Ποια η καινοτομία του νέου Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή;
Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης ουσιαστικά θέτει τις απαραίτητες θεσμικές βάσεις για την περαιτέρω μετάβαση του Ελληνικού Κράτους στη νέα ψηφιακή εποχή. Θωρακίζει το Δημόσιο προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, πλήττοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας την ποιότητα της εξυπηρέτησης του Πολίτη. Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον Κώδικα είναι και η θεσμοθέτηση του Μητρώου Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου, το οποίο αφορά όλες τις φυσικές ή ψηφιακές διοικητικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Στο Μητρώο αυτό καταγράφονται, αποτυπώνονται και μοντελοποιούνται όλες οι ψηφιακές ή φυσικές διοικητικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία τους, ενώ σε κάθε διαδικασία του Μητρώου αποδίδεται μοναδικός κωδικός αριθμός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πολίτης, γνωρίζοντας τον κωδικό που αντιστοιχεί στη διαδικασία που απαιτείται για την εκάστοτε συναλλαγή του με το Δημόσιο, θα ξέρει εξαρχής τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, και την υπηρεσία που πρέπει να τα καταθέσει και τη ροή που πρέπει να ακολουθηθεί.
Έτσι, θα διεκπεραιώνει την υπόθεση του χωρίς να ταλαιπωρείται ψάχνοντας συνεχώς τι πρέπει να κάνει και χωρίς να αντιμετωπίζει διαφορετική ερμηνεία από μια υπηρεσία σε μια άλλη ή ακόμη και από έναν υπάλληλο σε έναν άλλον. Φυσικά, όλα τα στοιχεία του μητρώου θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες διαδικτυακά και μέσω του gov.gr
Πάντως το μεγάλο στοίχημα θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Εδώ υπάρχει η εκτίμηση ότι ύστερα από ένα καλό ημίχρονο η απόδοση της κυβέρνησης έχει πέσει και ότι λαμβάνονται αποφάσεις που αμφισβητούνται. Τι απαντάτε;
Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι η πραγματικότητα. Kαι η πραγματικότητα είναι ότι κατά τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τον περασμένο μήνα, παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Επίσης, έχουμε πολλαπλασιάσει τον αριθμό των τεστ, τόσο στις πύλες εισόδου όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, βρισκόμαστε στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε το εξής: εν μέσω πανδημίας και της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε, η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 2,5 δισ. με επιτόκιο περίπου 1,2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο στην ιστορία μας. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα και μόνο: η διαρκής επιτυχία μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη ότι καλό δεν ήταν μόνο το ημίχρονο, αλλά συνολικά το ματς.
Είστε ευχαριστημένος από την πορεία του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ότι η στήριξη και ενδυνάμωση της Βόρειας Ελλάδας σε όλους τους τομείς, είναι βασική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και οι πολλαπλές του συσκέψεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και της επιστημονικής κοινότητας, είναι μια έμπρακτη απόδειξη. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Θεσσαλονίκη αλλά και όλη η Βόρεια Ελλάδα παίζει ξεχωριστό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο κάνει πράξη για τη χώρα.
Και αυτό φαίνεται άλλωστε από την πρόοδο των μεγάλων έργων. Έργα τα οποία προηγουμένως έμεναν σε μια αέναη συζήτηση, τώρα δρομολογούνται και έργα που είχαν παγώσει έχουν ήδη μπει σε επανεκκίνηση. Ενδεικτικό παράδειγμα, το μετρό της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει αποδείξει ότι κατέχει τόσο τις υποδομές όσο και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να αναπτύξει ένα διεθνώς ανταγωνιστικό οικοσύστημα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα εκτοξεύσει την αναπτυξιακή της δυναμική και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η δημιουργία της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του πρώτου και μεγαλύτερου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι νομίζω ενδεικτική ότι η Βόρεια Ελλάδα, με τις κατάλληλες συνέργειες και κίνητρα μπορεί να θριαμβεύσει.
Έχουμε δει επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις και στην περιφέρεια σας, το Κιλκίς…
Θεωρώ ότι με τις πρωτοβουλίες μας αλλά και τη στήριξη της Κυβέρνησης, στο Κιλκίς έχουν μπεί τα θεμέλια για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των πολιτών αλλά και για την αισθητή αναπτυξιακή αναβάθμιση συνολικά του Νομού. Γίνονται τομές που έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού και δρομολογούνται σημαντικά αιτήματα των Κιλκισιωτών αλλά και των επιχειρήσεων της περιοχής. Η δρομολόγηση της δημιουργίας Δικαστικού Μεγάρου, η επανεκκίνηση του δρόμου Νέας Σάντας- Ασσήρου και η επικείμενη τροφοδότηση του Νομού με φυσικό αέριο είναι μόνο μερικά ενδεικτικά. Επιπλέον, η δρομολόγηση της αναβάθμισης του οδικού δικτύου ΠΑΘΕ θα τονώσει τις επενδύσεις στο Νομό, ενώ η πρόσφατη απόφαση του ΟΣΕ σχετικά με τη σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας θα ενισχύσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στην προσέλκυση νέων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Νομού. Βεβαίως, απομένει να υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας όλης της περιφέρειας και όχι μόνο του Κιλκίς και για το οποίο ήδη έχουν γίνει οι προμελέτες σχετικά με τη διαχείρηση των υδάτινων πόρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι αγροτικές καλλιέργειες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Σεπτεμβρίου 2020