Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας εξαπολύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας τους «συνθηκολόγηση» στη μάχη με την πανδημία, καθώς δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Πέμπτης, αμφισβήτησε ευθέως τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επισημαίνοντας ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να είναι υπουργός Υγείας ένας άνθρωπος που πριν λίγο καιρό έλεγε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να απευθυνθεί και να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση του για τον ορισμό ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για μια πρόταση που είχε καταθέσει και σε άλλες φάσεις της πανδημίας, προτείνοντας μάλιστα τότε την γιατρό Αθηνά Λινού για τη συγκεκριμένη θέση.
Πέρα όμως από τα πυρά κατά του κ. Πλεύρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει σε κάθε του δημόσια παρέμβαση ότι οι εκατοντάδες νεκροί από κορονοϊό στη χώρα έχουν ως υπαίτιο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη τραγωδία και ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετωπίζει με διαγγέλματα. Ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς, κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό» και ο κ. Μητσοτάκης «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με ουσιαστικές πράξεις, αλλά με λόγια του αέρα, με διαγγέλματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε στη δημόσια συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνονται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η οργάνωση πανστρατιάς, όπως είπε, για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.
Εξέφρασε τη συμφωνία του στην απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετηθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, επεσήμανε όμως ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων, γιατί δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού στους εμβολιασμένους.
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες και από το προαύλιο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, πως αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τότε, «ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση, κοινοποιώντας την σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και ζήτησε τον ορισμό διακομματικής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας με θέμα την ενημέρωση και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Ξανθός, «η κυβέρνηση οφείλει, ειδικά σε στιγμές κρίσιμες για τη Δημόσια Υγεία όπως αυτές που ζούμε, να κρατά ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στις αναγκαίες πληροφορίες και την ενημέρωσή τους για τα μέτρα που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση».
Σχολιάζοντας μάλιστα την αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θυμάτων της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας που βιώνει η χώρα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ», κάτι το οποίο «θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών».
Στο ίδιο πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν στην αρχή της εβδομάδας επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα την πανδημία, ζητώντας απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, σε σχέση με τους θανάτους ασθενών εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας κ.ά.
Από την πρώτη στιγμή στην Κουμουνδούρου πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώστε να απαντήσει και να δώσει επίσημη εικόνα για το πόσοι συμπολίτες μας έχουν χάσει και χάνουν καθημερινά την μάχη με τον κορονοϊό στις απλές κλίνες των κλινικών κορονοϊού, είτε είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι, είτε όχι. Μάλιστα επισημαίνουν ότι με βάση την ενημέρωση που λαμβάνουν από τους γιατρούς της πρώτης γραμμής, η υποθεραπεία των ασθενών λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ και προσωπικού, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το επίσης σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Υλοποιώντας τις πρόσφατες αποφάσεις στον δρόμο προς το Συνέδριο του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε επίσημη καμπάνια για την προώθηση των εμβολιασμών με τίτλο «εμβολιαζόμαστε, είμαστε θετικοί στη ζωή».
Η καμπάνια έκανε πρεμιέρα με τη δημοσίευση του πρώτου σύντομου βίντεο, το οποίο διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του κόμματος η καμπάνια αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα στελέχη της κυβέρνησης που κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κλείνει κατά καιρούς το μάτι στους αντιεμβολιαστές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με όσα μέσα διαθέτει στο δημόσιο διάλογο και σε όλους τους χώρους που δρα και παρεμβαίνει, και με την καμπάνια εντείνει αυτή την προσπάθεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά την Κουμουνδούρου.
Σε σχέση με την κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τα στελέχη του τομέα Υγείας του κόμματος στην πόλη βρίσκονται σε επικοινωνία με τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους γιατρούς όλων των νοσοκομείων, ενώ κατά καιρούς κλιμάκια στελεχών του πραγματοποιούν επισκέψεις σε αυτά, ώστε να έχουν ενημέρωση τόσο από τις διοικήσεις τους, τόσο και από τους εργαζόμενους τους.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021