Κατηγορείτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχειρεί την «παλινόρθωση της δεξιάς». Από πού πηγάζει αυτή η ανάλυση;
Δεν πρόκειται για ανάλυση, αλλά για μια απλή διαπίστωση, καθώς η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και το πελατειακό κράτος που θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της παλινόρθωσης.
Αυτό γίνεται ξεκάθαρο από το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που κατέθεσε, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον ίδιο. Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική Πολιτεία υπάρχει συνέχεια του κράτους, η οποία αποτελεί εγγύηση και για το μέλλον της. Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει αυτήν την ανάγκη και νομοθετεί προκειμένου να συγκεντρώσει γύρω του ο κ. Μητσοτάκης, περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες.
Η συγκεκριμένη πρακτική -συνεπικουρούμενη από την αυτοδυναμία- δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να έχει καμία ανάγκη συνέχειας και σε άλλα ζητήματα. Δεν έχει ανάγκη συνέχειας του ασφαλιστικού συστήματος, που εξυγιάνθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε χρειάζεται δημόσια επικουρική ασφάλιση.
Δεν πιστεύει στην ανάγκη συνέχειας στην Παιδεία με νέους διορισμούς καθηγητών και δασκάλων. Δεν έχει ανάγκη από νέες σχολές και ερευνητικά κέντρα. Δεν έχει ανάγκη συνέχειας της σύνδεσης της παιδείας με την έρευνα, που «μετακομίζει» στο υπουργείο Οικονομίας.
Ούτε έχει ανάγκη από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, από μια ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση ή ένα ανεξάρτητο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε πως δεν θα έχει συνέχεια το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο μαζί με τις φυλακές, που, ως φαίνεται, θεωρεί ότι δεν έχουν σωφρονιστικό χαρακτήρα κι ανάγκη από τη δικαιοσύνη, τα μετέφερε στο ίδιο υπερυπουργείο, αυτό της Προστασίας του Πολίτη.
Και να σημειωθεί το γεγονός ότι 15 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατά του νομοσχεδίου της ΝΔ για το επιτελικό κράτος, αναφορικά με τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με όλες τις μονάδες και το προσωπικό της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέμβαση που κρίνουν ως μείζονα αυταρχική τροπή.
Ο κατάλογος, όμως, της διακοπής στην συνέχεια του κράτους είναι μακρύς, παρά τον μικρό χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ, και οι λόγοι είναι προφανείς και συνθέτουν αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται ως παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς.
Ναι, αλλά στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα…
Η αίσθηση της γρηγοράδας και της αποτελεσματικότητας έχει σημασία, τελικά, όταν υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, που γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν υπηρετούνται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Η θεσμική λειτουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, αποτελεσματικού κράτους είναι ακόμα ζητούμενο, που οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομολογήσουν στη λύση του, ώστε οι χρόνιες παθογένειες -όπως η κομματικοποίηση- να πάψουν να υφίστανται. Ένας από τους λόγους του brain drain είναι και η αναξιοκρατία και η αδικία που αισθάνονται οι νέοι μας. Άραγε, τι έχει να τους πει η νέα κυβέρνηση μετά την κατάργηση του μητρώου επιτελικών στελεχών, όπου υπήρχαν περίπου 7.000 αιτήσεις;
Το κόμμα σας εισέρχεται σε μια περίοδο ανασυγκρότησης με στόχο τη διεύρυνσή του μέχρι το τέλος του έτους. Τι πρέπει να κρατήσει και τι πρέπει να αφήσει πίσω του ο νέος ΣΥΡΙΖΑ;
Όλα αυτά θα συζητηθούν και θα εξεταστούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά και πέραν αυτών, για να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο για ένα σύγχρονο, μαζικό, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς, που θα πρέπει να αξιοποιήσει και την επιτυχή κυβερνητική του εμπειρία και τη λαϊκή του απήχηση.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν οι αρχές και οι αξίες του για την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αλλάξει, κατά τη γνώμη μου, είναι η αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού αυτών που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και των μελών του.
Πώς αξιολογείτε τις επιλογές και τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη της Θεσσαλονίκης;
Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι θετικά. Στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις μεταφορές, στα δύο μεγάλα θέματα της Θεσσαλονίκης -το μετρό και τον ΟΑΣΘ- δεν έκαναν σχεδόν καμία αναφορά.
Η μόνη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, η οποία δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε αρμόδιος υπουργός σε δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες, έδειξε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα προχωρήσει με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».
Για το μετρό δήλωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αποφασίσουμε για τα προβλήματα στους σταθμούς της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου».
Δήλωση που δείχνει ότι δεν γνωρίζει πού υπάρχουν και πού όχι προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το μετρό, ο ΟΑΣΘ, η αξιοποίηση των πάρκων, των νέων κοινόχρηστων χώρων, και όλων των εμβληματικών για την πόλη μας, όσο και απαραίτητων, έργων. Η Θεσσαλονίκη τελεί εν αναμονή των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Αυγούστου 2019