«Οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συνεννόηση όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε όλοι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με ένα συνεκτικό ολιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προσέκρουσαν στον τοίχο της πολιτικής αλαζονείας και τύφλωσης της κυβέρνησης της ΝΔ», δηλώνει μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης.
Η διακοπή των εμβολιασμών του εμβολίου της AstraZeneca σε χώρες της Ευρώπης προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους πολίτες. Αν η σειρά σας για τον εμβολιασμό ήταν τις προηγούμενες ημέρες εσείς τι θα κάνατε; Είστε ανήσυχος για το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα;
Είμαι δικαιολογημένα ανήσυχος, όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, που διαπιστώνουν πως ο ρυθμός εμβολιασμού στις χώρες των 27 της ΕΕ υπολείπεται κατά πολύ εκείνους των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Κίνας, ακόμη και της Χιλής με 32 δόσεις ανά 100, έναντι μόλις 10 ανά 100 ανθρώπους, που είναι σήμερα ο μέσος όρος της Ένωσης, σύμφωνα με τον δείκτη παρακολούθησης των εμβολιασμών του Bloomberg. (Vaccine Tracker). Ειδικότερα, τώρα για την Ελλάδα η κατάσταση, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ακόμη χειρότερη. Οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν σωρευτικά ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία μας.
Η σειρά μου είναι τον Απρίλιο να εμβολιαστώ, μέχρι στιγμής υπάρχει θετική απόφαση του ΠΟΥ, υπάρχει θετική απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και επειδή με ρωτάτε για πριν, ναι, θα το έκανα.
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Αττικής θυμίζουν τις εικόνες που ζήσαμε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο. Πόσους μήνες μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ υπό αυτές τις συνθήκες;
Το ΕΣΥ ήταν αυτό που άντεξε το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ήταν η μοναδική μας άμυνα απέναντι στον κορονοϊό, όμως, αντί να στηριχθεί και να ενισχυθεί δέχτηκε, στην ουσία, επίθεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου lockdown. Χωρίς καμία προετοιμασία, όπως συνέβη σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους μήνες του περασμένου καλοκαιριού, χωρίς νέες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, το βεβιασμένο άνοιγμα της αγοράς και κυρίως του τουρισμού από το εξωτερικό, ήταν φυσικό και επόμενο να φέρει το αξιόμαχο ΕΣΥ στα όρια του. Το φθινόπωρο δε, το εξίσου απροετοίμαστο άνοιγμα των σχολείων, το αποτελείωσε. Και είδαμε, τότε, τη Θεσσαλονίκη να γίνεται μία ανοχύρωτη πόλη, με την κυβέρνηση να κραυγάζει πως τα εμβόλια που έρχονται γρήγορα θα μας σώσουν. Ουδέν αναληθέστερο, όπως τα γεγονότα, που ακολούθησαν, απέδειξαν. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, πιστεύω πως κανείς δεν θέλει να βάλει στοίχημα για τους μήνες αντοχής του ΕΣΥ, όπως έβαλε η ΕΕ, ποντάροντας σε 4 εμβόλια δεδομένης της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συνεννόηση όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε όλοι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με ένα συνεκτικό ολιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προσέκρουσαν στον τοίχο της πολιτικής αλαζονείας και τύφλωσης της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η άρνηση της ΝΔ για συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να γίνονται μαζικά δωρεάν για τους πολίτες και να έχουμε σαφή εικόνα της διασποράς του ιού, για θεσμοθέτηση δωρεάν τεστ δύο φορές την εβδομάδα στους χώρους εργασίας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, για θεσμοθέτηση δωρεάν τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους μαθητές και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ώστε να μην ξανανοίξουν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν και οδηγηθούμε πάλι σε έξαρση κρουσμάτων, για πύκνωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που κάθε μέρα χιλιάδες πολίτες στοιβάζονται για να πάνε στις δουλειές τους, δημιουργώντας καθημερινά υγειονομικές βόμβες συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, για μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης και άνοιγμα ξενοδοχείων καραντίνας για όσους μένουν σε μικρά σπίτια, ώστε να αποτρέπεται η ενδοοικογενειακή μετάδοση, για στοχευμένα μέτρα, οδηγούν στην γρήγορη εξάντληση του ΕΣΥ. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών του ΕΣΥ, όταν μάλιστα από τα χειροκροτήματα περάσαμε στις διώξεις τους και έχουμε τέτοιες και στη Θεσσαλονίκη, σύντομα δεν θα επαρκούν στον Μαραθώνιο, δυστυχώς, που έχουμε μπροστά μας. Αντί η κρίση αυτή να οδηγήσει την ΝΔ να ενισχύσει το ΕΣΥ, η κυβέρνηση αναμένει παθητικά τις εξελίξεις.
Παρά τις δυσκολίες στο ΕΣΥ και τα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες επανήλθε η συζήτηση για την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς. Πώς τοποθετήστε; Μπορεί να μπει στο ζύγισμα η υγεία και η οικονομία;
Είναι μία ερώτηση συνυφασμένη με την ανθρώπινη ζωή, αυτή, καθώς το δίλημμα που θέσατε αφορά και στις δύο περιπτώσεις, την επιβίωση. Γνωρίζαμε πως η πανδημία θα πλήξει βαρύτερα και γρηγορότερα τους ασθενέστερους και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση προειδοποιήσαμε εγκαίρως για τα χειρότερα με την κυβέρνηση να επαναπαύεται στην κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία και να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, με κάθε ευκαιρία, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη, έναντι της δικής της. Με αυτή την ανεύθυνη στάση οποιαδήποτε επιλογή έχει αρνητικά αποτελέσματα. Χρειάζεται η ισορροπία με πρωταρχική αξία την Υγεία και με ενίσχυση των πολιτών, ώστε να μείνουν όρθιοι Τοποθετηθήκαμε με τα Προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι 1 και 2» και το πρόγραμμά μας για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η πρόσφατη απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας επανέφεραν μια παλιά αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιστεύετε ότι έχετε καθαρή θέση στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ή πατάτε σε δύο βάρκες;
Πιο καθαρή δε γίνεται. Η αστυνομία οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και έχει ως έργο της την προστασία των πολιτών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί ως μέσο εκφοβισμού και εργαλείο επιβολής, αυθαίρετων ή έκνομων πολιτικών επιλογών, που έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ρητώς και σαφώς ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Μαρτίου 2021