ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Διονυσίου: Στο λαϊκό τραγούδι δεν χωράει δεύτερη ανάγνωση

Ελένη Θεοδωρίδου02 Φεβρουαρίου 2024

Αυθεντικά λαϊκός, με χαρισματική φωνή, χαρακτηριστική όψη μα πάνω απ' όλα με αγάπη για αυτό που κάνει, ο Γιάννης Διονυσίου έχει αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, και μάλλον όχι άδικα. 

Ο τραγουδιστής δίνει την πρώτη συναυλία της χρονιάς στην πόλη που πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια, εκεί που ωρίμασε και διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά, στη Θεσσαλονίκη. Το ραντεβού δίνεται απόψε, Παρασκευή 2/2 στο club του Μύλου, με ένα λαϊκό πρόγραμμα που ποικίλλει ανάλογα με τα κέφια, με αυστηρά ελληνικό ρεπερτόριο.

Με αφορμή την συναυλία του, μίλησε στο makthes.gr για τη ζωή του (και) τη μουσική, τη Θεσσαλονίκη, το λαϊκό τραγούδι αλλά και το πως οδηγήθηκε σε αυτό μέσω της βυζαντινής μουσικής. Δηλώνει πως η μουσική είναι η ζωή του, θεωρεί πολύ σημαντική την αλληλεπίδραση με το κοινό, πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη σαφώς  θα μπορούσε να γράψει λαϊκό τραγούδι και τονίζει πως η μελέτη για τη μουσική δε σταματάει ποτέ.

Ποιος είναι ο Γιάννης Διονυσίου

Γεννημένος στην Κύπρο το 1990, ασχολήθηκε με τη μουσική ήδη από τα πέντε του χρόνια και μάλλον τότε κατάλαβε ότι δεν θέλει να κάνει κάτι εκτός από αυτό στη ζωή του. Διένυσε μια διαδρομή σπό τη κλασική και την βυζαντινή μουσική μέχρι το παραδοσιακό και το λαϊκό τραγούδι, σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη και εντέλει την έκανε επάγγελμα. 

Πλέον, ζεί στην Αθήνα αλλά επιστρέφει συχνά στην πόλη καθώς διδάσκει δημοτικό τραγούδι στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Παραδόξως, όπως επισημαίνει, η μετακόμιση του στην Αθήνα δεν έγινε για τον προφανή λόγο, δηλαδή τον περιορισμένο χώρο που δίνεται στους καλλιτέχνες για να αναδειχθούν, αλλά για ένα μη σχετικό προσωπικό ζήτημα. «Την αγαπώ τη Θεσσαλονίκη, ήταν θέμα συγκυριών, όχι ευκαιριών» λέει χαρακτηριστικά.


Από τη βυζαντινή μουσική στο λαϊκό τραγούδι

Ο Γιάννης Διονυσίου σπούδασε στο ΠΑΜΑΚ, στο τμήμα που σήμερα διδάσκει, με κατεύθυνση βυζαντινή μουσική και ειδίκευση στην Ψαλτική. Ο ίδιος διαχωρίζει τις τρεις διαφορετικές περιόδους ενασχόλησής του με τη μουσική. Η πρώτη ήταν όταν ξεκίνησε να ασχολείται σαν παιδί. Μετά όταν αποφάσισε ότι θα θέλω να ασχοληθώεί επαγγελματικά με τη μουσική στο τέλος του σχολείου και τέλος η περίοδος που άρχισε αυτό να συμβαίνει επί της ουσίας.

Στο ερώτημα πώς συνδύασε αυτές τις σπουδές με το λαϊκό τραγούδι απάντησε πως τα δύο είδη έχουν άμεση σχέση.  «Η αλυσίδα ξεκινά από την ψαλτική, τη βυζαντινή, μετά έρχεται η μουσική της υπαίθρου (δημοτικό τραγούδι) και φτάνουμε στον 20ο αιώνα. Τότε έχουμε το αστικό λαϊκό τραγούδι, αρχικά με τα ρεμπέτικα, και τις συνθέσεις που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πόλη και την Μικρασία και όλο αυτό μετεξελίχθηκε σε αυτό που λέμε σήμερα λαϊκό τραγούδι» εξήγησε.

«Η βυζαντινή μουσική, σε αντίθεση με την παραδοσιακή και τη λαϊκή, είναι εκκλησιαστική και λόγια. Είναι γραμμένη και έχει αδιάβλητο θεωρητικό σύστημα, μια δομή, και είναι μια κατεξοχήν φωνητική μουσική. Συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή και τη λαϊκή μουσική. Είναι σαν βάση για να αναπτύξεις το αισθητήριό σου αλλά και τις ανησυχίες σου πάνω σε αυτή. Η λογική της ψαλτικής εξηγεί πολλά πράγματα και με βοήθησε και με βοηθάει πολύ αυτή η γνώση».

Σε ό,τι αφορά στο παραδοσιακό τραγούδι, ο τραγουδιστής σημειώνει πως αυτό είχε να κάνει και με δράσεις που συνέβαιναν στην ύπαιθρο, με την καθημερινότητα, η μουσική και το τραγούδι ήταν σε κάθε πτυχή της ζωής του, από τη δουλειά μέχρι τις γιορτές. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα, ανάλογα την περιοχή.

Για το λαϊκο τραγούδι, ο κ. Διονυσίου επισημαίνει ότι αυτό έχει μέσα του απλά καθημερινά βιώματα και μιλάει γι αυτά ενώ διαθέτει συγκεκριμένους ρυθμούς και όργανα. «Το λαϊκό τραγούδι είναι τελικά είναι αυτό που θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά σου, θα καταλάβεις ευθέως τι θέλει να πει, δε χωράει δεύτερη ανάγνωση. Σε ένα πιο λόγιο ή έντεχνο τραγούδι χωρούν πολλές φορές δεύτερη και τρίτη ανάγνωση» εξηγεί.

«Η λαϊκότητα και η παράδοση είναι πράγματα που ζουν και αναπνέουν, αλλάζουν και μετασχηματίζονται»

«Η λαϊκή μουσική είναι διαχρονική, δεν θα χαθεί ποτέ. Μπορεί να είναι κρυμμένη εκεί που δε το περιμένεις αλλά αν την ψάξεις θα το βρεις. Δεν με χρειάζονται για να επιβιώσουν. Η λαϊκότητα και η παράδοση είναι πράγματα που ζουν και αναπνέουν, αλλάζουν και μετασχηματίζονται ανάλογα με την εποχή αλλά διατηρούν τα βασικά χαρακτηριστικά τους» σημειώνει ο κ. Διονυσίου.

Πάντως, όπως τονίζει, η μουσική παραμένει πολύ σημαντικό κομμάτι στις ζωές των ανθρώπων και ας αλλάζει μορφές. «Σήμερα βομβαρδιζόμαστε με πολλές πληροφορίες και δε μπορούμε να αφομοιώσουμε πάντα αυτό που ακούμε. Δημιουργείται μια σύγχυση και ο καθένας καλείται να ξεδιαλύνει τα πράγματα, τι του αρέσει πραγματικά και όχι να ακούει όποια μουσική είναι της μόδας».

Ο ίδιος ακούει ελληνική μουσική κυρίως λαϊκή, και σίγουρα όχι τραπ. Από ξένη, τα ακούσματά του κυμαίνονται στην τζαζ, την έθνικ μουσική της Αναοτολής και της Μεσογείου και άλλα. «Συνεχώς ανακαλύπτω πράγματα και παθαίνω πλάκα» λέει χαρακτηριστικά. 

Όπως σημειώνει ο τραγουδιστής στο makthes.gr, η μουσική για αυτόν είναι τρόπος έκφρασης, τρόπος ζωής και ζωή. «Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω κάτι άλλο και δε θέλω ούτε να το σκεφτώ» συμπληρώνει.

Και όσο για το αν ζει το όνειρο, είπε: «Δεν ξέρω αν αυτό που βιώνω είναι το όνειρό μου, παρόλαυτά είναι μια πολύ ωραία συνθήκη γιατί μου δίνονται ευκαιρίες να κάνουμε πράξεις νέες ιδέες, παραστάσεις, συναυλίες ηχογραφήσεις. Ίσως αυτό να είναι το όνειρο, όλη αυτή η διαδικασία από τις σπουδές μου και μετά. Αυτό το ταξίδι με φίλους, συναδέλφους και συντρόφους στις Τέχνες που είχα την ευλογία και την τύχη να συνεργαστώ».


«Η επιστροφή των νέων προς την λαϊκή μουσική δίνει ελπίδα»

Ο κ. Διονυσίου ενστερνίζεται την άποψη ότι οι νέοι έχουν επιστρέψει στις λαϊκές πίστες. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως την τελευταία δεκαετία. «Τα κοινωνικά φαινόμενα όπως κρίση, η καραντίνα κλπ μας κάνουν να σκεφτούμε, ποιοι είμαστε και πού πάμε». 

«Σε μια εποχή που κυριαρχεί το δήθεν, η ψευτιά και η μεθοδικότητα για τρίτες και τέταρτες σκέψεις, η επιστροφή στη λαϊκή μουσική δείχνει μια ίσως ότι οι νέοι ψάχνουν την αλήθεια, ψάχνουν τις ρίζες τους. Μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε από που ερχόμαστε. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με αυτά τα είδη μουσικής, τόσο καλλιτεχνικά όσο και ως ακροατές, δίνει μια συνέχεια και αποτελεί χαραμάδα ελπίδας».

«Πρώτη βόλτα»

Ο Γιάννης Διονυσίου κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο τον Απρίλιο του 2022 ο οποίος έχει τίτλο «Πρώτη Βόλτα». Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Κώστας Φασουλάς και τη μουσική, 7 διαφορετικοί συνθέτες. Σε ένα τραγούδι του δίσκου συμμετέχει και η Ιουλία Καραπάτακη. Τώρα έχει στα σκαριά μια νέα δουλειά, μια καινούργια συλλογή ενός πολύ ωραίου τραγουδοποιού και φίλου, όπως τον χαρακτηρίζει ο κ. Διονυσίου, μη μπορώντας να πει περισσότερα προς το παρόν καθώς το project βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Πάντως, ο νέος δίσκος αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2024. και το περιμένουμε μέσα στο 2024. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γιάννης Διονυσίου ακούγεται... πολύ το τελευταίο διάστημα και όλα δείχνουν πως ήρθε για να μείνει.

Η συναυλία του Γιάννη Διονυσίου θα πραγματοποιηθεί απόψε, Παρασκευή 2/2, στο Club του Μύλου στις 21:00.

Τηλέφωνο: 231 051 0081


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.