ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Σαρακιώτης στη «ΜτΚ»: Ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς και έχει κουραστεί από τη συζήτηση για τα εσωκομματικά μας

Βαγγέλης Στολάκης09 Σεπτεμβρίου 2024

Κατά του ενδεχομένου νέας προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες τάσσεται ο Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέλνει το μήνυμα πως «άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας και έχουμε απέναντι μία κυβέρνηση Μητσοτάκη» ενώ μιλά και για το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Σήμερα συνεδριάζει εν μέσω νέας εσωκομματικής αναταραχής η Κεντρική Επιτροπή με τον πρόεδρο, μεταξύ άλλων, να προτείνει ακόμα και αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη κάποια στελέχη στρέφουν τα βέλη τους κατά της ηγεσίας την οποία αμφισβητούν. Θεωρείτε πως στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα πέσουν οι τόνοι ή η νέα διάσπαση είναι κοντά;

Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη και συνεπώς, δε θεωρώ ότι δικαιολογείται η οποιαδήποτε συζήτηση περί αποχωρήσεων ή ενδεχόμενης νέας εκλογικής διαδικασίας. Άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας και έχουμε απέναντι μία κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ευθύνεται για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την καθίζηση της οικονομίας και τις διαρκείς εκπτώσεις στα ζητήματα του κράτους Δικαίου. 

Σύμφωνα με τον συνταγματικό ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουμε να καλούμε διαρκώς τη ΝΔ να λογοδοτεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις της και να επικοινωνήσουμε τις προτάσεις μας, που δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, όπως τα μέτρα για την ακρίβεια που έχουμε καταθέσει και από αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Τηρώντας τις καταστατικές προβλέψεις και σεβόμενοι τις νωπές δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να πορευτούμε ενωμένοι την επόμενη μέρα, με πίστη στις ιδέες και στις προτάσεις μας.

Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ έμπειρος πολιτικός και βαθύς γνώστης των θεσμικών διαδικασιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεπώς, εκείνος γνωρίζει καλύτερα αν πρέπει ή όχι να παρέμβει και προς ποια κατεύθυνση. Όντας πρώην πρόεδρος και ενεργός βουλευτής του κόμματος γνωρίζει τη βαρύτητα της άποψής του και είμαι βέβαιος ότι θα την εκφράσει το σωστό χρόνο και με το θεσμικά ορθό τρόπο.

Κάποιοι μιλούν ανοιχτά για νέα προσφυγή στις κάλπες για την ηγεσία. Εσείς πώς αξιολογείτε αυτή την πρόταση;

Όπως προανέφερα, δεν υφίστανται λόγοι νέας προσφυγής στις κάλπες. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πριν μόλις έναν χρόνο στην ηγεσία του κόμματος μέσω μίας άκρως δημοκρατικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος, κόντρα σε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη. 

Εν συνεχεία, κατατέθηκαν συντεταγμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μία σειρά μείζονων ζητημάτων τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ακρίβεια, το φορολογικό και η δημόσια υγεία, ενώ και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διέψευσε όσους προέβλεπαν «εξαΰλωση» και «πλήρη διάλυση» του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, οφείλουμε να σεβαστούμε μία πορεία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και έχει την έγκριση της βάσης του κόμματος. Ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς και έχει κουραστεί από τη συνεχή συζήτηση για τα εσωκομματικά μας.

Ο κ. Κασσελάκης έχει καταγγείλει οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ρευστοποιηθεί το κόμμα σε μία «νεφελώδη Κεντροαριστερά». Συμφωνείτε; Ποια η θέση σας για την συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές γύρω από την Κεντροαριστερά;

Τα περισσότερα κεντρικά ΜΜΕ και κατ’ επέκταση τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ουδέποτε αντιμετώπισαν το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επί ίσοις όροις. 

Το κόμμα μας, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται στο στόχαστρο των εν λόγω κύκλων, με απώτερο στόχο όντως τη «ρευστοποίησή» του. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, μετά τις ευρωεκλογές, προφανώς αφορά και το κόμμα μας καθότι συνιστά το βασικό πυλώνα του προοδευτικού χώρου. Άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο, πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023, είχαμε διερευνήσει την πιθανότητα συνεννόησης και συνεργασίας, χωρίς ανταπόκριση από τα υπόλοιπα κόμματα. Πλέον έχουμε προτάξει την εύρεση ενός κοινού βηματισμού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο επί συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει μια άριστη βάση συνεργασίας επί προτάσεων νόμου.

Σε έναν μήνα θα πραγματοποιηθεί το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος. Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα;

Το διακύβευμα συνίσταται στην οριστική αλλαγή σελίδας για το κόμμα μας, με άμεση εμπέδωση της ενότητας και με κοινό σκοπό την άσκηση αυστηρής, τεκμηριωμένης και δίκαιης αντιπολίτευσης. Με εφαλτήριο το Καταστατικό Συνέδριο του ερχόμενου Οκτωβρίου και την οργανωτική ανασυγκρότησή μας, θα πορευτούμε προς την εκπόνηση περισσότερων κοστολογημένων προτάσεων επίλυσης των μείζονων προβλημάτων των πολιτών και της χώρας, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει να πράττουμε κατά τους τελευταίους μήνες. 

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας «Vouli Watch», είμαστε η πλέον ενεργητική και παραγωγική ΚΟ, πρώτη όσον αφορά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την κυβέρνηση. Στο εν λόγω κεκτημένο θα βασιστούμε για να πολλαπλασιάσουμε τις δράσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα, σεβόμενοι τη συνταγματική αποστολή μας.

Σήμερα στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα. Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Πώς αξιολογείτε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τι προτείνετε;

Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αποκάλεσε την ακρίβεια «μύθο» και ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοδωρικάκος πανηγύρισε για υποτιθέμενα «θετικά αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, νομίζω ότι κάθε συζήτηση καθίσταται άτοπη. 

Όσο η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει και δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, θα οδηγείται διαρκώς σε επικοινωνιακές τακτικές με την προσφορά παντός είδους «pass», χωρίς σχέδιο και χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τους πολίτες. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε προτείνει εκτός των άλλων τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους ύψους 5% στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από τη διύλιση και την εμπορία καυσίμων στο μέσο όρο των κρατών της ΕΕ, την κατάργηση της φορολόγησης βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, το μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών για 6+6 μήνες, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και τη δημιουργία «μαύρης λίστας» 5 ετών για επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν. Και αναφέρω μόνο μερικά από τα μέτρα, που θα μπορούσαν να δώσουν πραγματική ανάσα στην ελληνική κοινωνία.

Σε μία εβδομάδα στο ίδιο βήμα θα βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αποτελεί κοινή επιθυμία και πολιτική επιταγή η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ να αποτελέσει ορόσημο επιστροφής του δημόσιου διαλόγου στην πραγματική πολιτική. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η διάσωση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, η διεύρυνση των δικλείδων ασφαλείας για το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων συνιστούν ορισμένα από τα μείζονα ζητήματα, στα οποία επικεντρώνουμε την προσοχή μας και θεωρούμε ότι έχουμε καθήκον να τα αναδείξουμε, καταθέτοντας προτάσεις διεξόδου. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθούμε στο εξής όντας προσηλωμένοι στο στόχο της επιστροφής της αισιοδοξίας και της ελπίδας μεταξύ των πολιτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07-08.09.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.