ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Σμυρλής: Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Θεσσαλονίκη

Νίκος Οικονόμου07 Αυγούστου 2023

«Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη υψηλή προτεραιότητα» τονίζει ο Γιάννης Σμυρλής.

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι «μετά την ανανέωση της εντολής που πήρε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά ώστε η Θεσσαλονίκη να παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης με έργα υποδομής και βέβαια με την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το φυσικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τονίζει ότι αποτελούν μία πολιτική αναμέτρηση, ενώ για την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει υποψηφίους περιφερειάρχες και τους τρεις εν ενεργεία δημάρχους των μεγάλων πόλεων απαντά: «Οι Περιφερειάρχες είναι φυσικοί συνεργάτες της κυβέρνησης για μία σειρά πολιτικών. Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να ενστερνίζονται το όραμα της ΝΔ και βέβαια να υπάρχει μία ουσιαστική συνεργασία μαζί τους. Για εμάς ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή στην περίπτωση των 3 Δήμων να στηρίξουμε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν κάνει σπουδαίο και μετρήσιμο έργο, έχουν κάνει ένα σοβαρό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια και βέβαια έχουν αποδοχή από την κοινωνία».

Όσο για τη στήριξη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα τονίζει: «Έχει επιτύχει ένα μετρήσιμο έργο, έχει ένα σοβαρό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια και για εμάς όπως γνωρίζετε, η σταθερή αναπτυξιακή πορεία είναι προτεραιότητα».

Κύριε Σμυρλή, πόσο κρίσιμες είναι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Είναι μία νέα πολιτική αναμέτρηση;

Πάντα οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν νευραλγική σημασία για κάθε τόπο, καθώς οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι καλούνται να υπηρετήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις κοινωνίες τους. Οφείλουν να επιλύουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, να προγραμματίζουν έγκαιρα, να συνεργάζονται για το όφελος όλων, αλλά και να σχεδιάζουν για το αύριο. Προφανώς, οι εκλογές του Οκτωβρίου αποτελούν μία πολιτική αναμέτρηση και πολύ σημαντικό είναι να συμμετέχουμε όλες και όλοι.

Γιατί η ΝΔ δεν επέλεξε να πάει πιο αυτοδιοικητικά στις εκλογές δίνοντας πολιτική στήριξη και χρίσματα μόνο στις περιφέρειες, αλλά ανακοίνωσε και στηρίξεις στους τρεις μεγάλους δήμους;

Κύριε Οικονόμου, οι περιφερειάρχες είναι φυσικοί συνεργάτες της κυβέρνησης για μία σειρά πολιτικών που έχουν ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια με τους σημαντικούς πόρους, που η κυβέρνηση μας εξασφάλισε, με αυξημένους πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), που θα διαχειριστούν οι επόμενοι Περιφερειάρχες πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να ενστερνίζονται το όραμά μας, το όραμα της ΝΔ, της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και βέβαια να υπάρχει μία ουσιαστική συνεργασία μαζί τους.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ βαθμού, στους δήμους δηλαδή, ο ρόλος του κόμματος είναι πιο χαλαρός, δεδομένου ότι οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να τους εκπροσωπήσει σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, για εμάς ήταν μία ξεκάθαρη επιλογή στην περίπτωση των 3 Δήμων να στηρίξουμε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν κάνει σπουδαίο και μετρήσιμο έργο, έχουν κάνει ένα σοβαρό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια και βέβαια έχουν αποδοχή από την κοινωνία.

Ποιοι οι λόγοι για τη στήριξη προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα; Μέτρησε το έργο του; Η συνεργασία μαζί του ή τι άλλο;

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί για την κυβέρνησή μας έναν μητροπολιτικό δήμο με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κύριος Ζέρβας έχει επιτύχει ένα μετρήσιμο έργο, έχει ένα σοβαρό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια, και για εμάς όπως γνωρίζετε, η σταθερή αναπτυξιακή πορεία είναι προτεραιότητα. Επίσης, με τον δήμαρχο κύριο Ζέρβα έχει αναπτυχθεί μία εποικοδομητική συνεργασία τόσο με επίπεδο περιφέρειας με τον περιφερειάρχη κύριο Τζιτζικώστα, όσο και με την κυβέρνηση.

Τι συνέβη τελικά στην περιφέρεια Αττικής και η ΝΔ υποστηρίζει το Νίκο Χαρδαλιά για περιφερειάρχη;

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής να είναι ο κύριος Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κύριος Χαρδαλιάς έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και είναι γνωστός για την αποτελεσματικότητά του. Η παράταξή μας τον στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει και σε αυτόν τον αγώνα. Άλλωστε είναι ένας πολιτικός που έχει γαλουχηθεί στα δύσκολα με πραγματικά πολύ καλά αποτελέσματα. Σχετικά με τον κύριο Πατούλη θα πρέπει να επισημανθεί η θετική προσφορά του τόσο στη ΝΔ, όσο και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Με την στάση του απέδειξε ότι είναι ένας στρατιώτης της παράταξης.

Τι περιμένει η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα από τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ;

Γνωρίζετε κύριε Οικονόμου ότι για τη ΝΔ, η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν εργαστεί συστηματικά για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και συνολικά υπάρχει ένας πολύ καλός προγραμματισμός σε διαφορετικά πεδία, και με τη σημαντική συμβολή του περιφερειάρχη κυρίου Τζιτζικώστα, ώστε η Βόρεια Ελλάδα να δυναμώσει περισσότερο και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά ώστε η Θεσσαλονίκη να παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης με έργα υποδομής και βέβαια με την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το φυσικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.

Τι προβλέπεται από τη μεριά της ΝΔ ενόψει της φετινής Έκθεσης; Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;

Οι γραμματείες, οι τομείς της Νέας Δημοκρατίας και η ΟΝΝΕΔ θα οργανώσουν πολλές δράσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με θεματικές για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της οικογένειας, την υγεία, την εργασία κ.ά. Παράλληλα, τόσο η ΝΔ όσο και η ΟΝΝΕΔ προετοιμάζουν εκδηλώσεις και περιοδείες με κλιμάκια που θα γυρίσουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα πάμε από Νομό σε Νομό. Μέλημά μας είναι να ακούμε και να συνομιλούμε με την κοινωνία που είναι και η δύναμή μας. Αποκορύφωμα του προγραμματισμού μας είναι η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης μας για τη νέα τετραετία. Το πρόγραμμα που ενέκρινε η πλειοψηφία των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές και που θα οδηγήσει στη συνέχεια της σταθερής ανάπτυξης, σε καλύτερους μισθούς για όλους, σε πρόοδο και ευημερία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.