Την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παίρνει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετά την απόφασή του να κρατήσει την βουλευτική του έδρα στην Α’ Περιφέρεια της πόλης αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή ο οποίος στις τελευταίες εκλογές τερμάτισε πρώτος, Χάρη Καστανίδη και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως θα δημιουργηθεί «γραφείο προέδρου» στη Θεσσαλονίκη.
Στα τοπικά κομματικά «πηγαδάκια» το διάστημα που μεσολάβησε από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου μέχρι και τις κάλπες του Ιουνίου κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια για τις επιλογές Ανδρουλάκη, σενάρια που σχετίζονταν με την δυναμική που θα κατέγραφε το κόμμα το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Το ένα σενάριο ήθελε τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιλέγει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης εάν το κόμμα είχε αποτέλεσμα κοντά σε εκείνο της 21ης Μαΐου, όπως και έγινε. Το δεύτερο, ήθελε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να επιλέγει έδρα σε περιφέρεια όπου το κόμμα θα εξέλεγε δύο βουλευτές και πιο συγκεκριμένα το Ηράκλειο της Κρήτης, με επιχείρημα των υπέρμαχων αυτής της άποψης πως δεν θα αφήσει τον νομό Θεσσαλονίκης, μετά και την απώλεια της έδρας στη Β’ Περιφέρεια λόγω του εκλογικού συστήματος, χωρίς τοπικό βουλευτή. Σενάριο που στις «πράσινες» συζητήσεις από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών μέχρι και το πρωί του περασμένου Σαββάτου κέρδιζε έδαφος, αφού ο Θάνασης Γλαβίνας στην Β’ Θεσσαλονίκης δεν εξελέγη βουλευτής μιας και το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή αν και τρίτο κόμμα δεν κέρδισε έδρα λόγω της... «καραμπόλας» στην υπόλοιπη χώρα.
Οι καλά γνωρίζοντες τον Νίκο Ανδρουλάκη ωστόσο θεωρούσαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα επέλεγε την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης μιας και το χάσμα πλέον με τον Χάρη Καστανίδη λόγω της πρώτης ανακοίνωσής του με μομφές κατά του αρχηγού του κόμματος έμοιαζε στα μάτια τους «αγεφύρωτο». Και η αλήθεια είναι πως οι δύο άνδρες στο πλαίσιο των περιοδειών του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, ωστόσο δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία, κάτι που επιβεβαίωνε το «ψυχρό» κλίμα που υπήρχε μεταξύ τους.
Σκληρή απάντηση Καστανίδη
Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε κυριολεκτικά στο... παρά πέντε της ορκωμοσίας της νέας Βουλής (το προηγούμενο Σάββατο το πρωί) πως επιλέγει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης και παράλληλα ευχαριστούσε τον κ. Καστανίδη αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους του κόμματος για τη συνεισφορά τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Χάρης Καστανίδης από την πλευρά του, απάντησε εκδίδοντας μία «σκληρή» ανακοίνωση μιλώντας για «αποκλεισμό» του από την σύνθεση της νέας Βουλής. «Επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Την ανανέωση είτε επιλέγεις να την επιβάλεις ως αρχηγός έγκαιρα με απόφασή σου είτε, αλλιώς, σέβεσαι και τιμάς την επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Έντονο παρασκήνιο
Η απόφαση Ανδρουλάκη προκάλεσε αντιδράσεις στους τοπικούς κομματικούς παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» τις ημέρες που προηγήθηκαν υπήρξαν σκέψεις ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για να μεταφερθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το μήνυμα πως η πόλη δεν μπορεί να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή. Μάλιστα, σε σχετική συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης υπήρξε ομόφωνη απόφαση των μελών της να εξουσιοδοτηθεί ο Γραμματέας του οργάνου να επικοινωνήσει με τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον ίδιο τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να μεταφέρει αυτούς τους προβληματισμούς και να... βολιδοσκοπήσει προθέσεις. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεκριμένο τοπικό στέλεχος, ιδιαίτερα προβεβλημένο, είχε ήδη ετοιμάσει ανακοίνωση που θα έδινε στον Τύπο σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο, η οποία αποσύρθηκε άρον-άρον. Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η επιλογή Ανδρουλάκη εδράζεται στους εξής λόγους: στο Ηράκλειο Κρήτης και οι δύο βουλευτές έλαβαν μεγάλο αριθμό σταυρών με την Κρήτη σημειολογικά να σηματοδοτεί την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνοντας στις τρεις περιφέρειες τη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω το ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, μεταξύ των επιλογών που απέμεναν προκρίθηκε το κριτήριο να δοθεί η ευκαιρία σε ένα νέο στέλεχος να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή, δηλαδή τον Παύλο Χρηστίδη.
Στα παραπάνω, αξίζει να προστεθεί και η δυσαρέσκεια της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη για το γεγονός ότι το κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης κατέγραψε και σε αυτές τις εκλογές μονοψήφιο ποσοστό και ήρθε στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ (στις εκλογές του Μαΐου ήρθε πάλι τέταρτο πίσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου), ενώ και στη Β’ Περιφέρεια σημειώθηκε πτώση των ποσοστών.
το γραφείο στη Θεσσαλονίκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης λοιπόν, επέλεξε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί «γραφείο προέδρου» στην πόλη το οποίο θα στελεχωθεί πλήρως για την εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης, ενώ το γραφείο θα επισκέπτεται συχνά ο Νίκος Ανδρουλάκης και η παρουσία του θα συνοδεύεται από δράσεις, αφού σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην Κεντρική Μακεδονία». Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το γραφείο θα ξεκινήσει να στελεχώνεται από τις επόμενες ημέρες και θα στελεχωθεί από επιστημονικούς συνεργάτες ενώ για επικεφαλής του θα επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο και σίγουρα όχι υποψήφιος βουλευτής, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά από την Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, δύο είναι οι επικρατέστεροι, της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ένας από την νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος με μεγαλύτερη εμπειρία και παρουσία στα κομματικά τεκταινόμενα. Περιττό να ειπωθεί, πως με την ανακοίνωση της δημιουργίας της δομής τα σενάρια και η ονοματολογία στο «πράσινο» στρατόπεδο ξεκίνησα, δίνουν και παίρνουν.
Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τον χώρο που θα στεγαστεί το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος βέβαια από το σημείο που θα λειτουργήσει το γραφείο μέχρι την Ολυμπίου Διαμαντή 19 εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης δεν θα είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα αφού ήδη ξεκίνησαν ορισμένοι να μιλούν για «καπέλωμα» και «δύσκολες ισορροπίες».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.07.2023