Τέσσερις ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ο Θεσσαλονικιός Μαργαρίτης Σχοινάς και έφυγε αισιόδοξος.
Όπως τονίζει σε άρθρο του στη σημερινή «Καθημερινή της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της ΕΕ σε αυτό το διάστημα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, αντάλλαξε απόψεις με βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Εθνικής Αντιπροσωπείας, συζήτησε με απλούς ανθρώπους και επισκέφθηκε ακριτικά νησιά, κέντρα εμβολιασμού και δομές μεταναστών. Το συμπέρασμά του; «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την εμβληματική χρονιά, 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Σε καίρια ευρωπαϊκά εργοτάξια που συνδέονται άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα προβάλλει με τη σοβαρότητα ενός στιβαρού ευρωπαϊκού παίκτη», τονίζει.
Ποια είναι τα εργοτάξια;
Πρώτον η πανδημία, όπου όπως υποστηρίζει η Ελλάδα «τρέχει» ένα από τα πιο επιτυχημένα εθνικά σχέδια εμβολιασμού σε όλη την Ε.Ε. Δεύτερον η διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου με τη μείωση των ροών και τη ραγδαία αποσυμφόρηση στα νησιά (από 50.000 πριν από δύο χρόνια σε 12.000 σήμερα) μπορεί η Ελλάδα να προετοιμαστεί για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο με νέες, ευρωπαϊκού τύπου δομές, που χρηματοδοτούνται πλήρως από την Ε.Ε. Και τρίτον το ελληνικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα ενεργοποιήσει τους πρωτοφανείς πόρους του ομώνυμου Ταμείου και το οποίο όπως σημειώνει ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ δικαίως χαρακτηρίστηκε «ως υπόδειγμα για άλλους».
Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι απέναντι στην «κυριαρχία των απαισιόδοξων που επενδύουν με ευκολία στο ‘’δεν θα τα καταφέρουμε’’, στη συστηματική καταστροφολογία και στην αυτομαστίγωση. Αυτή η διανοητική επικυριαρχία των απαισιόδοξων όχι μόνο δυσκολεύει την παραγωγή και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά επιμολύνει και τον εθνικό πολιτικό διάλογο, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης» επισημαίνει.
Και καταλήγει ο Μαργαρίτης Σχοινάς: «Για όλα αυτά είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Αλλά αισιοδοξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει επανάπαυση ή εφησυχασμός. Έχουμε ακόμη πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Τώρα όμως πατάμε γερά στα πόδια μας κι ο θόρυβος των απαισιόδοξων δεν μπορεί να σκεπάσει τα βήματά μας προς τα εμπρός».