ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης χαλαρώνει τα μέτρα

Νίκος Οικονόμου21 Μαρτίου 2021

Στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης θεωρούν στην κυβέρνηση ότι έχει εισέλθει η χώρα, με το διάστημα από σήμερα μέχρι και τα τέλη Απριλίου να θεωρείται η πιο καθοριστική περίοδος για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όχι μόνο γιατί εντός αυτού του διαστήματος τα κρούσματα αναμένεται να μειωθούν, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεκινήσει με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων (μια πρώτη γεύση έδωσαν οι ανακοινώσεις της Παρασκευής), αλλά και γιατί μέχρι το ορόσημο του φετινού Πάσχα, που εορτάζεται στις 2 Μαΐου, θα τεσταρισθεί το εγχείρημα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το σημερινό παζλ που έχει να λύσει η κυβέρνηση παραμένει απίθανα σύνθετο. Καταρχήν η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο- παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται τεράστια πίεση. Το διπλό αρνητικό ρεκόρ της Τετάρτης με 3.465 κρούσματα και 630 διασωληνωμένους ήταν ενδεικτικό για το δυνατό καμπανάκι που κτύπησε η πανδημία αυτές τις ημέρες.

Η κυβέρνηση ως απάντηση έκανε ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στην Αττική, προχωρώντας σε συνεργασίες με ιδιωτικές δομές, αναδιατάσσοντας τη λειτουργία διαφόρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και μετατρέποντας όλη την Ελλάδα σε μια Υγειονομική Περιφέρεια.

Ταυτόχρονα η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία τεράστια κόπωση στην κοινωνία, την ανάγκασε να αναζητήσει βαλβίδες αποσυμπίεσης της πίεσης. Αυτό ήταν ένας από τους λόγους που επέφερε και την αναγκαιότητα των μέτρων της Παρασκευής για άνοιγμα των κωμμωτηρίων και των αρχαιολογικών χώρων και χαλάρωση των μέτρων του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια στιγμή οι εμβολιασμοί προχωρούν με καλούς ρυθμούς, καθώς μέχρι και την Παρασκευή ξεπέρασαν τις 1.375.000. Την ίδια ημέρα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου –υπολογίζονται σε περίπου 250.000-, ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Σε πολιτικό επίπεδο στην κυβέρνηση είδαν με πολύ θετικό μάτι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της ΕΕ.

Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Στο επίπεδο της οικονομίας τα καλά μαντάτα ήρθαν από την επιτυχή έκδοση ενός 30ετους ομολόγου που έκανε το ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά από το 2008, με το οποίο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (1,956%).

Παρόλα αυτά η πίεση συνολικά της κοινωνίας προς τη μεριά της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων είναι μεγάλη. Το ίδιο μεγάλη φαίνεται ότι είναι η πίεση στα οικονομικά του κράτους, καθώς όπως είναι από όλους παραδεκτό το μηνιαίο κόστος για το κλειστό λιανεμπόριο (υπολογίζεται στο 1,4 δις) αρχίζει να γίνεται δυσβάστακτο. Αυτές οι παράμετροι επίσης δικαιολογούν τα μέτρα της Παρασκευής που ελήφθησαν εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία», αναγνώρισε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και αυτό όπως είπε «οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων, σε μια ασφυξία και σε μια πλημμελή συμμόρφωση. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», σημείωσε.

Στόχος της κυβέρνησης -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN-είναι να βρει έξυπνα μέτρα πώς από τη μία θα επιτρέψουν περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνει συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική της για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ως προς το ερώτημα τι τελικώς, πότε και με ποια σειρά θα ξεκινήσουν ξανά οι διάφορες δραστηριότητες στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κρατούν χαμηλούς τόνους και δε δίνουν ημερομηνίες. Όπως με βάση του τι έχει προηγηθεί θεωρείται βέβαιο ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν η επόμενη δραστηριότητα που θα ανοίξει θα είναι το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα σχολεία θεωρείται ότι θα πάνε προς τα πίσω.

Στην κυβέρνηση βέβαια δεν ξεχνούν και κάποιες κρίσιμες αιτίες για τα τη σημερινή άυξηση των κρουσμάτων πέραν από την κούραση των πολιτών και τις μεταλλάξεις του ιού. Και αυτές δεν είναι άλλες από τους αμείλικτους αριθμούς για το εύρος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν στη χώρα μέσα στους τελευταίους δύο μήνες της πανδημίας. Όπως σημείωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μέσα στις τελευταίες 52 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 632 συγκεντρώσεις εκ των οποίων οι μισές είχαν ως αφορμή τον Δημήτρη Κουφοντίνα!

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης. Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας συνηγορούν ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την πανδημία: με τις πολύ μεγάλες δόσεις εντός του Απριλίου θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας», τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές για το διακύβευμα του επόμενου διαστήματος. Στους νέους σχεδιασμούς πάντως που γίνονται περιλαμβάνεται και η στρατηγική που θέλει να αυξηθούν κατά πολύ τα rapid tests, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε και στη συνέντευξη στο CNN, θεωρεί το προχώρημα της διαδικασίας των εμβολιασμών ως τη καλύτερη επίθεση απέναντι στον ιό. «Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βιώσει δεύτερο ή τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ κάποιες αντιμετωπίζουν ήδη το τέταρτο κύμα. Ωστόσο καθώς εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες αναμένουμε πως θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την πανδημία πολύ πιο αποτελεσματικά. Είμαστε μια από τις χώρες με τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμού εντός της ΕΕ. Και γνωρίζουμε πως όταν θα φτάσουμε στο ορόσημο να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 τουλάχιστον με την πρώτη δόση και όλοι οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, περί τα τέλη του Απριλίου, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας μας και τα νοσοκομεία μας θα μειωθεί σημαντικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έδειξε ως παράδειγμα τη διαχείριση που έκανε το Ισραήλ. «Ο κορονοϊός είναι ακόμα εκεί, οι άνθρωποι προφανώς νοσούν, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς σημαντικές δυσκολίες. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να βρεθούμε και εμείς σε έναν ή δύο μήνες. Και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Covid τους επόμενους 6 με 12 μήνες», σημείωσε.

Φυσικά την κυβέρνηση απασχολεί και η επόμενη ημέρα με την πανδημία. Ετσι αυτήν την εβδομάδα προχώρησε στην υπογραφή δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες με συνολικά κεφάλαια ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Οι δύο αυτές σημαντικές συμφωνίες αποτυπώνουν ουσιαστικά τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Μαρτίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.