ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Αρβανιτίδης: Είμαστε σε μία δημιουργική περίοδο αναγέννησης

Βαγγέλης Στολάκης09 Ιανουαρίου 2022

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης μιλώντας στη «ΜτΚ» για την παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού, κατηγορεί την κυβέρνηση για παλινωδίες, καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και επιφανειακή στήριξη του ΕΣΥ. Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις και στους νέους πολιτικούς στόχους του κόμματος, αξιολογεί τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ για την Θεσσαλονίκη εύχεται το νέο έτος να ξαναβρεί η πόλη την «χαμένη αισιοδοξία της», όπως λέει.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον», καθώς τα κρούσματα είναι χιλιάδες, ενώ και οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Αρκούν ή θα χρειαστούν κι άλλα εκ νέου;

Δυστυχώς η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας είναι άκρως ανησυχητική. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, έχει χαθεί η αξιοπιστία στην ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Αυτό που βλέπουμε είναι παλινωδίες, καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια άκρως επιφανειακή στήριξη του ΕΣΥ. Η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης «Όμικρον» οδήγησε τους πολίτες να στέκονται για ώρες σε ουρές - εστίες μόλυνσης και ταλαιπωρίας προκειμένου να κάνουν τα αναγκαία τεστ. Τη στιγμή που εντείνεται η ανάγκη για συνεχή τεστ από τους πολίτες, το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου, την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ με προσωπικό και εξοπλισμό προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτή. Η δε απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να επιβάλει ανώτατη τιμή μόνο στα PCR (47 ευρώ) δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία. Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτή την απόφαση.

Τι βαθμό βάζετε στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας;

Ο βαθμός βαίνει μειούμενος και πια έχει πέσει κάτω από την βάση. Η κυβέρνηση επαναπαύτηκε και αρκέστηκε στην ικανοποιητική πρώτη φάση. Διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας και η διαχείρισή της μόνο ως success story δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Εκ των πραγμάτων έχει ξεπεραστεί αυτή η συζήτηση, φοβάμαι ότι είναι αργά. Θα έπρεπε να προηγηθεί μια πιο επίμονη προσπάθεια πειθούς.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της ακρίβειας. Οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Αρκούν;

Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι υποτίμησε τον κίνδυνο της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού. Τα θεωρούσε περιοδικά φαινόμενα. Ειδικά στο ενεργειακό κόστος δεν προέβλεψε έγκαιρα και δεν σχεδίασε σωστά τον ενεργειακό μείγμα και μετασχηματισμό της χώρας με αποτέλεσμα τώρα να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις των ενεργειακών λογαριασμών μοιάζει με ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Όσα λεφτά και να δώσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του και δεν μειώνεται σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος. Έτσι, η κυβέρνηση ξεκίνησε επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με 200 εκατ. ευρώ και πλέον έχει ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Αν το Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει 1 δισ. ευρώ για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα νοικοκυριά, με τη δική τους παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, σήμερα πάνω από 400.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είχαν 3.500 kWh δωρεάν ηλεκτρισμού κάθε χρόνο για 30 χρόνια. Η επιλογή της όμως αυτή είναι μια επιδοματική πολιτική προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα παραμένουν ευάλωτα στην επόμενη κρίση.

Έχετε δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός που πρόσφατα ψηφίστηκε θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης. Υπάρχει ήδη ένα αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες. Ποια στάση θα κρατήσει το κόμμα σας; Θα ενισχύσετε τη φωνή για προκήρυξη εκλογών;

Έχω καταθέσει την προσωπική μου γνώμη εδώ και καιρό ότι χρειάζεται επιτέλους να σταθεροποιηθεί ο εκλογικός κύκλος και κάθε κυβέρνηση να κρίνεται στο τέλος της θητείας της. Οι πρόωρες εκλογές δυστυχώς από εξαίρεση έχουν γίνει ο κανόνας στην Ελλάδα. Η εκτίμησή μου ωστόσο είναι ότι όντως το 2022 θα είναι έτος εκλογών. Και αυτό όχι επειδή το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή τόσο η δική μας άνοδος όσο και η φθορά της κυβέρνησης επιταχύνονται διαρκώς και άρα ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπληρώνει σχεδόν ένα μήνα στη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Πώς αξιολογείτε τις πρώτες του κινήσεις και ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει το κόμμα το επόμενο διάστημα;

Το μεγάλο διπλό στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι η ενότητα και η εξωστρέφεια του κόμματος, ώστε να μεγαλώσουμε την απήχησή μας. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την αυτοοργάνωση και πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των χιλιάδων πολιτών που ήρθαν στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Είμαστε σε μία δημιουργική περίοδο αναγέννησης.

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ τελικά; Πότε και με ποιον τρόπο θα κλείσει η συζήτηση για το όνομα και την… μαρκίζα;

Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο όπου μπορεί να ξεκαθαριστεί και αυτό το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η πολιτική είναι -ανάμεσα σε άλλα- και διαχείριση συμβολισμών. Ωστόσο, σημασία έχει κυρίως το περιεχόμενο των πολιτικών και των προτάσεών μας. Θα φανούμε λοιπόν αντάξιοι της ιστορικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ, αν καταφέρουμε να διατυπώσουμε μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση, η οποία θα απαντά στις σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας, στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην αίσθηση της περιθωριοποίησης της νέας γενιάς. Αυτό θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά το κόμμα σας στην τρίτη θέση με διψήφια ποσοστά. Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος για το κόμμα;

Είναι μεγάλη η ευθύνη και οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις προσδοκίες των 270.000 πολιτών, οι οποίοι στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στο Κίνημά μας. Χρειάζεται να δομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, να εκφράσουμε τις αγωνίες τους αλλά και να διατυπώσουμε εφαρμόσιμες λύσεις και απαντήσεις. Πρέπει το προσεχές διάστημα να δουλέψουμε σκληρά με επιμονή και να επανασυνδέσουμε το κόμμα με κοινωνικά στρώματα που μας είχαν εγκαταλείψει.

Τι προσδοκάτε να φέρει το 2022 για τη Θεσσαλονίκη;

Να ξαναβρεί την χαμένη αισιοδοξία της και την πίστη στις δυνατότητες και την αξία της, εφόσον βέβαια πάψουμε να διχαζόμαστε για τα πάντα.

ημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.