ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Κωνσταντόπουλος: Oι εξαγωγές μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Στέφανος Μαχτσίρας01 Ιουλίου 2020

Σε κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας μπορούν να μετατραπούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις παράγοντας καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με τους πόρους που θα εισρεύσουν στην οικονομία από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, επεσήμανε πως οι εξαγωγές είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας και τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και στις εισαγωγές, η αποβιομηχάνιση της χώρας που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, μας κόστισε ακριβά».

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στην οικονομία και τη διαχείρισή τους, εκτίμησε πως «πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε ακριβά». Ταυτόχρονα, δήλωσε διατεθειμένος να συμβάλλει «στην επίτευξη του στοιχήματος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε πως είναι σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από το 38% στο 48% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας, καθώς και ο στόχος που τέθηκε το μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής να φτάσει από το 9,5% στο 12% του ΑΕΠ. Παράλληλα, αποτίμησε «θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης» για τον κλάδο των εξαγωγών (θέσπιση θέσης υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, δράσεις του οργανισμού Enterpise Greece, υιοθέτηση του συνθήματος του Συνδέσμου «Παράγω και εξάγω»).

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αφουγκράστηκαν τα προβλήματά μας και είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί μας». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τιτάνιες προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων να είναι συνεπείς προς τους πελάτες τους κατά την περίοδο της πανδημίας, φροντίζοντας να φτάνουν εγκαίρως τα ελληνικά προϊόντα σε κάθε γωνιά της γης. «Οι έλληνες εξαγωγείς έδωσαν τις δικές τους εξετάσεις την περίοδο της πανδημίας και τις πέρασαν με επιτυχία, πετύχαμε να είμαστε σε όλα τα ράφια του κόσμου όπου χτυπάει η καρδιά του made in Greece, χωρίς καθυστερήσεις», τόνισε.

«Στοίχημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων»

Την ίδια στιγμή, στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτακτική ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον διεθνή ανταγωνισμό και τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, διαβεβαιώνοντας πως ο ΣΕΒΕ θα σταθεί δίπλα στους έλληνες εξαγωγείς. 

«Στη νέα εποχή που ξεπροβάλλει και στο νέο ψηφιακό γίγνεσθαι και στις νέες ψηφιακές εκθέσεις οι εξαγωγείς θα είμαστε παρόντες, θα πετύχουμε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης, δε φοβόμαστε να κοιτάξουμε το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε ότι και «φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ στις εξαγωγές παρά τις δυσκολίες λόγω της υγειονομικής κρίσης, πέρυσι σπάσαμε το φράγμα των 33,4 δισ. ευρώ (αξία των εξαγωγών το 2019), το ισοζύγιο το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι θετικό», ανέφερε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, σε κλαδικό επίπεδο, τα πετρελαιοειδή σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 1.049,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30,7% σε σχέση με το α’ τετράμηνο 2019. Αντίθετα, οι εξαγωγές τροφίμων άντεξαν στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία και συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Απρίλιο του 2020 καθώς στο α’ τετράμηνο διαμορφώθηκαν σε 1.701,7 εκατ. ευρώ, με την αύξηση να ανέρχεται σε 195,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,0%.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, έθεσε σαν βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων και την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών (το 20% των εξαγωγικών επιχειρήσεων εξάγει το 80% των προϊόντων), παρέχοντάς τους τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίζουν τον ανελέητο ανταγωνισμό και να στέκονται ισότιμα στις διεθνείς αγορές. «Με ενέσεις ρευστότητας φροντίσαμε αυτή τη δύσκολη περίοδο να είμαστε δίπλα στους έλληνες εξαγωγείς δίνοντάς τα όπλα για να κοιτάνε στα μάτια τους ανταγωνιστές τους και να πείθουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως να ζήσουν τον μύθο των ελληνικών προϊόντων», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για να διασφαλίσουμε τα μακεδονικά προϊόντα»

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στον αγώνα του Συνδέσμου για να διασφαλίσει τα μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Όπως είπε στην ομιλία του, «μετά τη συμφωνία των Πρεσπών πήραμε πρωτοβουλία και προσπαθήσαμε με τις ενέργειές μας να προστατεύσουμε τα μακεδονικά προϊόντα και να μην αφήσουμε απροστάτευτες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προωθώντας τα μακεδονικό σήμα που μας θυμίζει από που προερχόμαστε και που πηγαίνουμε, μία πρωτοβουλία που δικαιώνεται καθημερινά και αγκάλιασε η κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες στις διεθνείς αγορές και να δίνουμε μάχες για τα ελληνικά προϊόντα, όποια προβλήματα κι αν υπάρξουν θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα υπερβούμε».


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.