Μεγάλη γιορτή είναι σήμερα, 26 Οκτωβρίου, για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η συμπρωτεύουσα γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης την 26η Οκτωβρίου 1912.
Από εχτές ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της συμπρωτεύουσας, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα.
Το Πρόγραμμα Των Εκδηλώσεων
Τρίτη 26 Οκτωβρίου
– Ώρα 08.00: Επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μνημείο Λευκού Πύργου παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακών Συμβούλων.
– Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.
– Ώρα 11.30: Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του θανάτου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά και του εθνικού πένθους δεν θα πραγματοποιηθεί από το ΑΠΘ ο επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της Επετείου Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Έπους του ’40 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Αλλάζει το πρόγραμμά της η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τροποποιεί το πρόγραμμά της εν όψει των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με την προεδρεία της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί προηγουμένως στην έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο και στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να παραβρεθεί στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά, η οποία αναμένεται να τελεστεί την Τετάρτη στο Α' Νεκροταφείο.
Η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Μέτρα από την αστυνομία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Εχτές, συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας ακολουθώντας το περσινό μοτίβο τοποθέτησαν κιγκλιδώματα περιμετρικά του Ιερού Ναού, ώστε να περιορίσουν την μαζική διέλευση των πιστών από την κεντρική είσοδο.
Ταυτόχρονα, συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης καθάριζε το οδόστρωμα επί της οδού Αγίου Δημητρίου.
Τα μέτρα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης είναι αρκετά αυστηρά. Έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα και εντός του ναού, καθώς και καρέκλες με αποστάσεις.
Από εχθές νωρίς το πρωί, δεκάδες πιστοί συνέρρεαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να παρακολουθήσουν την αρχιερατική θεία λειτουργία, με ορισμένους, μάλιστα, να φιλούν τις εικόνες χωρίς την απαραίτητη μάσκα προστασίας κατά του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη επιστρατεύονται ιδιωτικά νοσοκομεία για τα αυξημένα κρούσματα στην πόλη.
Αυξημένα είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες έκαναν εχτές την εμφάνισή τους από το πρωί γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Τους δρόμους περιμετρικά του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου «καθάρισαν» γερανοί και κλιμάκια της Τροχαίας. Παράλληλα, από εχθές και μέχρι την Πέμπτη ισχύουν στη Θεσσαλονίκη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δε θα πραγματοποιηθεί αύριο η προγραμματισμένη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Δημητρίου και της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
ΤΡΙΤΗ (26-10-2021):
(1) Από ώρα 05.00΄ μέχρι ώρα 13.30΄, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους:
⦁ Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Σουρή μέχρι την οδό Πελοποννήσου.
⦁ Κασσάνδρου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Μακεδονικής Αμύνης.
⦁ Μακεδονικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου.
⦁ Σελεύκου, σε όλο το μήκος της.
⦁ Αριστοτέλους, στο τμήμα της από οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου.
(2) Από ώρα 10.30΄ μέχρι ώρα 13.30΄, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Δημήτριο
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου.
Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού».
Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο.
Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα.
Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.