ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάζι για τον εμβολιασμό, φρένο στην πολυφωνία

Νίκος Οικονόμου11 Απριλίου 2021

Γκάζι στη διαδικασία του εμβολιασμού και προσεκτικές κινήσεις στη διαδικασία της επανεκκίνησης της αγοράς είναι ο στόχος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο. Αυτό έγινε εμφανές τις τελευταίες ημέρες από αρκετές κινήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες τους έτσι ώστε να τηρηθεί η σχετική γραμμή.

Καταρχήν στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό «Star», όπου ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι εσχάτως το μήνυμα που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση δεν ήταν συχνά καθαρό.

«Με ρωτάτε τι θα έκανα διαφορετικά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ πως τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς. Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και από τη μεριά των μέσων, γιατί φιλοξενούν με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς, των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα. Υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη. Αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «Οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής. Τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας και με την αποτελεσματικότητά μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας», σημείωσε.

Τη ίδια γραμμή κράτησε σχεδόν την ίδια ημέρα και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη άσκησε και αυτός κριτική στην πολυφωνία των ειδικών.

Ταυτόχρονα -και αυτό φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή στο «Star»- η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προαναγγέλλει αποφάσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, κάνοντας σενάρια, που αφορούν στη χαλάρωση των μέτρων. Είτε αυτά αφορά στα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν το Πάσχα είτε την επαναλειτουργία των σχολείων ή ακόμη περισσότερο τη επαναλειτουργία της εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο για Πάσχα όσο και για την εστίαση ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, επειδή ακριβώς τα επιδημιολογικά δεδομένα ανατρέπονται και αλλάζουν γρήγορα.

Από την άλλη η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στην επιχείρηση «Ελευθερία», μία πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα την Τετάρτη που μας πέρασε ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πλησιάζει καθημερινά τον πήχη των 60 χιλιάδων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι, που θα εξαρτηθούν από τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η έκκληση-παράκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, γιατί αυτοί είναι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, αλλά και η ειδική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και με συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα την Παρασκευή.

Στο επίπεδο των μέτρων για την πανδημία η κυβέρνηση ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής αποφάσισε τη δια ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων από αύριο, Δευτέρα. Δίνοντας προτεραιότητα στα λύκεια α) γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και β) γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πέρα από αυτά η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου που είναι σημαντικό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Την διενέργεια self test από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Aυτό θα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων (Δευτέρα και Πέμπτη). Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση επιχειρεί να επιστρέψει και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που έκανε την Παρασκευή το πρωί ο κ. Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, με αφορμή την παραλαβή 40 ακόμα λεωφορείων. Τα οχήματα εντάσσονται άμεσα στο δυναμικό της εταιρείας στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για τη ριζική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, που ήδη εκτυλίσσεται με 450 νέα λεωφορεία να κυκλοφορούν ήδη στην Αθήνα και διπλασιασμό του στόλου στη Θεσσαλονίκη.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρωτίστως τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε μία δέσμευσή μας πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Η ανάγκη αυτή έγινε ακόμα πιο επιτακτική λόγω του κορονοϊού και με γρήγορα βήματα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με οδηγούς, ενώ υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει».

Η επίσκεψη στη Λιβύη

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στην αρχή της εβδομάδας στη Λιβύη σηματοδότησε εκτός από την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και τη δυναμική επανεκκίνηση των ελληνολυβικών σχέσεων. Με τη γειτονική χώρα να στρώνει τον δρόμο για τη μετάβαση στην ομαλότητα και την ανασυγκρότηση, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε μήνυμα στήριξης στις προσπάθειές της για ειρήνη και για πρόοδο, που μπορεί να επιτευχθεί με άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφός της.

Κατά την επίσκεψη ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι: «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της» και ότι «είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες». Ότι «για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τη διάθεση του Λίβυου ομολόγου του να συνεχιστεί απευθείας και διμερώς η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που θα γίνει πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας, σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές και η υγεία, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στον πρωθυπουργό για ένα τετ-α-τετ με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι που την ίδια ημέρα επισκεπτόταν και αυτός τη Λιβύη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.