ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητούν Golden Visa στην… Καλαμαριά

Σοφία Χριστοφορίδου11 Ιουλίου 2024

Τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες, οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Golden Visa, καθώς μέχρι τις 30 Αυγούστου ισχύουν τα μειωμένα όρια.

Το όριο της αξίας ενός ακινήτου που εξασφάλιζε στους νέους ιδιοκτήτες την πολυπόθητη Golden Visa ήταν αρχικά 250.000 ευρώ για τη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Αύγουστο το όριο διπλασιάστηκε, στις 500.000 ευρώ για ακίνητα εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στις 250.000 ευρώ για τους όμορους δήμους. Η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων στο κέντρο και η τεράστια διαφορά στην τιμή με ακίνητα που απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από την καρδιά της πόλης έστρεψε τους υποψήφιους επενδυτές σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Καλαμαριά, και δευτερευόντως στη Θέρμη και την Περαία.

Μεσίτες που έχουν πελάτες που αγοράζουν ακίνητα με σκοπό την απόκτηση της Golden Visa λένε στη «ΜτΚ» ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τις αρχές του 2024, κυρίως για ακίνητα στην Καλαμαριά και δευτερευόντως για Θέρμη, Πανόραμα και Περαία.

Σύντομα το όριο θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ για τα ακίνητα στον δήμο Θεσσαλονίκης και 400.000 ευρώ στους όμορους δήμους. Όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα με τις τιμές που ισχύουν σήμερα, χωρίς το «καπέλο» των επιπλέον 150.000-300.000 ευρώ, θα πρέπει να έχουν υπογράψει προσύμφωνο σε συμβολαιογράφο το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου και να καταβάλουν το 10% του τιμήματος, ώστε να κατοχυρώνουν το δικαίωμα εξασφάλισης άδειας παραμονής. Στη συνέχεια θα έχουν χρονικό περιθώριο έως την άνοιξη του 2025 προκειμένου να ολοκληρώσουν την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησίας και να προχωρήσουν και στην υποβολή των αιτήσεων λήψης άδειας παραμονής.

Έχει όλο το πακέτο

«Η αύξηση των ορίων για Golden Visa στον κεντρικό δήμο οδήγησε τους υποψήφιους αγοραστές στους όμορους δήμους. Υπάρχει ενδιαφέρον για Θέρμη και Πανόραμα, αλλά η πρώτη επιλογή είναι Καλαμαριά, που έχει ‘όλο το πακέτο’. Είναι κοντά στη θάλασσα, σε λίγο καιρό θα συνδέεται και με το Μετρό και απαιτείται το μισό ποσό για να πάρουν βίζα» λέει ο Νίκος Μάστορας Γκουλέμας, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Invest.

Oι πελάτες του που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα της Golden Visa είναι κυρίως Ισραηλινοί, Τούρκοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι. «Οι περισσότεροι δεν σκοπεύουν να μετακομίσουν, είτε κρατούν το σπίτι για παν ενδεχόμενο, είτε το εκμισθώνουν» λέει ο ίδιος. Με βάση στοιχεία από το δίκτυο της RE/MAX το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ξένοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν το 20%-25% αγοράς, εκ των οποίων οκτώ στους δέκα είναι είτε Ισραηλινοί είτε Τούρκοι.

Η Δήμητρα Λουμπούτη από το μεσιτικό γραφείο Forumland σημειώνει ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο αλλάζουν τα δεδομένα γι’ αυτό όσοι ήταν κοντά σε συμφωνία σπεύδουν να υπογράψουν προσύμφωνα. Στο γραφείο της το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται για ακίνητα στην Καλαμαριά, τη Θέρμη και την Πυλαία. Οι ξένοι πελάτες του γραφείου είναι Ισραηλινοί, Τούρκοι και Βαλκάνιοι, κυρίως Σέρβοι, που εκτός από τη Θεσσαλονίκη έχουν έντονο ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική, όπου το όριο είναι επίσης 250.000 ευρώ και οι τιμές πιο προσιτές. «Οι Ισραηλινοί είναι ερωτευμένοι με την Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι έχουν δεσμούς εδώ και ο ένας φέρνει τον άλλον. Το ίδιο ισχύει και με τους Τούρκους, που επιδιώκουν να ανοίξουν την είσοδο προς την Ευρώπη».

Η Πέγκυ Μαλλιοπούλου από το μεσιτικό γραφείο Green & Gray διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, από όσους τρέχουν να προλάβουν για να ενταχθούν στο σημερινό καθεστώς. «Από την αρχή του 2024 υπάρχει υπερβολικά έντονη ζήτηση από Τούρκους και Ισραηλινούς. Η Νο1 επιλογή τους είναι η Καλαμαριά, ακολουθούν Θέρμη, Περαία και Χαλκιδική. Δεν τους ενδιαφέρει απαραίτητα να είναι νεόδμητα ή να έχουν θέα» σημειώνει.

Η σύμβουλος ακινήτων Κατερίνα Τσιρέλη δουλεύει με Τούρκους, Αρμένιους και πάρα πολλούς Ισραηλινούς. «Στην αρχή όλοι οι ξένοι έψαχναν να αγοράσουν στο κέντρο. Μετά μπλόκαρε η συγκεκριμένη αγορά και στράφηκαν στην Καλαμαριά, όπου γίνεται ‘χαμός’. Οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν πολύ γρήγορα σε συμβολαιογραφικές πράξεις. Καθημερινά υπάρχουν συναλλαγές, ειδικά στην Καλαμαριά» επισημαίνει.

«Τσίμπησαν» οι τιμές

Η εντονότερη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση των ζητούμενων τιμών. Σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο της RE/MAX το 2022 η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στην Καλαμαριά ήταν 2.900 ευρώ και σήμερα είναι στα 3.360 ευρώ ενώ στο Καραμπουρνάκι από 3.150 ευρώ/τ.μ έφτασε τα 3.550 ευρώ/τ.μ. 

Ένα δυάρι σε πάροδο μπορεί να πωλείται προς 280.000 ευρώ σε ξένους επενδυτές. Ακίνητα που παλαιότερα πωλούνταν προς 180.000-200.000, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένους αγοραστές, «τσίμπησαν» κατά 50.000-60.000 ευρώ, για να καλύπτεται το όριο της Golden Visa. Μπορεί να δούμε νέες ανατιμήσεις; Η αύξηση του ορίου κατά 150.000 ευρώ είναι πια αρκετά μεγάλη και είναι δύσκολο ένα σπίτι που πωλούνται 250.000 ευρώ να βγει ξαφνικά προς πώληση στις 400.000 ευρώ, αναφέρουν στη «ΜτΚ» μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Ωστόσο οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ένας αγοραστής να αγοράζει στο συμβόλαιο ένα ακίνητο σε φουσκωμένη τιμή, που του εξασφαλίζει τη βίζα και έπειτα ο πωλητής να του επιστρέφει τη διαφορά της πλασματικής από την τιμή που συμφωνήθηκε, με το αντίστοιχο όφελος και για τους δύο.

Οι Ισραηλινοί αναζητούν ένα plan B

Η Εφράτ Λίσβιτς είχε οικογενειακούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και πάντοτε ονειρευόταν να αποκτήσει ένα σπίτι εδώ. Ο πόλεμος στη Γάζα και η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα της, το Ισραήλ, την έκανε να το πάρει απόφαση. 

«Η κατάσταση είναι άσχημη και δεν βλέπω καμία προοπτική ειρήνης στο άμεσο μέλλον. Φοβάμαι ότι στο Ισραήλ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για όσους από εμάς δεν είμαστε θρησκευόμενοι, για όσους πιστεύουμε στην ιδέα μίας ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους» λέει στη «ΜτΚ» εξηγώντας την απόφασή της να αναζητήσει μία διέξοδο εκτός της χώρας της. Θυμάται από παιδί να επισκέπτονται οικογενειακώς κάθε χρόνο την Ελλάδα, και το όνειρό της να αποκτήσει ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα. 

Η Θεσσαλονίκη ήταν αυτονόητη επιλογή, καθώς εδώ ζουν οικογενειακοί φίλοι, που είναι σχεδόν συγγενείς για την ίδια. Από την περασμένη άνοιξη ταξίδεψε δύο φορές στην Ελλάδα, εντόπισε το ακίνητο που ταίριαζε στα «θέλω» και το πορτοφόλι της, στη Μηχανιώνα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου ελπίζει ότι θα τελειώσει με τα διαδικασιστικά και θα υπογράψει το προσύμφωνο που θα της εξασφαλίσει τη χρυσή βίζα και το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι τρεις αδελφές της κ. Λίσβιτς, όμως αντί για μια μονοκατοικία εκτός του πολεοδομικού ιστού αποφάσισαν να αναζητήσουν διαμέρισμα στην πόλη. Αρχικά αναζήτησαν διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητο για να είναι δικαιούχοι golden visa είναι 500.00 ευρώ. Σύντομα όμως οι τρεις οικογένειες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη βίζα με τα μισά χρήματα, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, στην Καλαμαριά.

Βρήκαν μεγάλα διαμερίσματα σε πιο οικονομικές τιμές, που όμως χρειαζόταν ανακαίνιση, αλλά κατέληξαν να αγοράσουν μικρότερα για να μπορούν να τα εκμεταλλευτούν αμέσως μόλις περάσουν στην κυριότητά τους. «Σε αντίθεση με εμένα, που δεν έχω πια υποχρεώσεις, καθώς τα παιδιά μου μεγάλωσαν και σκέφτομαι να περνώ εδώ αρκετά μεγάλο διάστημα, οι αδελφές μου δεν σκοπεύουν να μείνουν στα σπίτια που αγόρασαν. Μόλις πάρουν την βίζα θα τα νοικιάσουν σε άλλους. Η χρυσή βίζα είναι το plan B τους, αν τα πράγματα χειροτερέψουν στο Ισραήλ» λέει η κ. Λίσβιτς.

Η Λιρόν Ορλέβ ήταν από αυτούς που αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς και το ξέσπασμα του πολέμου. Πλέον έχει δημιουργήσει ένα γραφείο που παρέχει υπηρεσίες σε όσους Ισραηλινούς σκέφτονται να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το διάστημα διαχειρίζεται περισσότερες από πενήντα υποθέσεις συμπατριωτών της, που προσπαθούν να υπαχθούν στο καθεστώς της χρυσής βίζας, πριν την εφαρμογή των νέων, πιο αυστηρών κριτηρίων. «Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που οι ισραηλινοί επενδύουν σε ακίνητα, με σκοπό να πάρουν την χρυσή βίζα. Ο πρώτος λόγος είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η ανάγκη να έχουν ένα plan B. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι φοβούνται ότι τα χρηματά τους θα χάσουν την αξία τους. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ δύο διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομία μας και πολλοί Ισραηλινοί προσπαθούν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ευρωπαϊκές χώρες, για να νιώθουν ασφαλείς. Είναι γνωστό ότι οι Ισραηλινοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα, νιώθουν πιο κοντά στο ταμπεραμέντο των Ελλήνων, στη μουσική, το φαγητό, τον τρόπο ζωής. Κάποιος που επενδύει 250.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει βίζα για πέντε χρόνια, για τον ίδιο, τη σύζυγο, τα παιδιά τους αλλά και τους γονείς του ζευγαριού. Και αν δεν πουλήσουν το ακίνητο θα ανανεώσουν τη βίζα τους και να ταξιδέψουν στη ζώνη Σέγκεν» εξηγεί η κ. Ορλέβ. Οι πελάτες της αναζητούν σπίτια κυρίως στην Καλαμαριά, και δευτερευόντως στη Θέρμη και την Περαία. 

«Η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης είναι εύκολη και για όσους θέλουν να νοικιάσουν τα ακίνητα που απέκτησαν υπάρχει ζήτηση σε αυτές τις περιοχές» σημειώνει, προσθέτοντας ότι επενδύοντας ένα μικρό σχετικά ποσό τα χρήματά τους έχουν άμεση απόδοση και οι ίδιοι ένα plan B.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.