Η ανακίνηση του θέματος των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν μια εντυπωσιακή εξέλιξη.
Κυρίως για δύο λόγους: Ο πρώτος γιατί ήλθε ως πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στα φιλικά του μέσα ενημέρωσης.
Και ο δεύτερος γιατί έγινε με σημαιοφόρο τον Γιάννη Μπουτάρη.
Στις 19 Μαΐου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να μην λάβει υπόψη του την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, στο οποίο ο ίδιος είχε προσφύγει και να μην απομακρύνει τις αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου.
Η θέση ήταν γνωστή. Αλλά το γεγονός ότι επελέγη η ΑΥΓΗ για την προβολή της, επιβεβαίωσε την ανάδειξη του θέματος ως κομματική επιλογή, τον δρόμο προς την οποία είχε ανοίξει ο καταλογισμός από τον Γ. Μπουτάρη των ευθυνών για την διαχείριση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου σε δύο κομματικά στελέχη της ΝΔ: Τον πρόεδρο του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Νίκο Ταχιάο και τον ΓΓ Δημοσίων έργων επί κυβερνήσεων Σαμαρά και νυν βουλευτή, Στράτο Σιμόπουλο.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδωνη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που δεν είναι ο ορισμός του παραδοσιακού Νεοδημοκρατη έμεναν εκτός κάδρου. (Με τον κ Ζερβα έχει κακές προσωπικές σχέσεις εδώ και χρόνια αλλά με την κυρία Μενδωνη, είχε συνεργαστεί πρόσφατα για την σωτηρία των ποικιλιών κρασιού στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.)
Το θέμα επανήλθε την Παρασκευή 21 Μαΐου με πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, η οποία ερμήνευε την επίσκεψη Μητσοτάκη στον σταθμό Βενιζέλου ως πιθανή προαναγγελία αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στο θεμα. "Θα αποτραπεί η καταστροφή της βυζαντινής Πομπηίας;" αναρωτιόταν η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μενδώνη είναι ένας σαφής πολιτικός αντίπαλος, όπως της είπε και ο πρώην πρωθυπουργός κατά την τυχαία συνάντηση τους στην Ακρόπολη: "Διαφωνούμε σε πολλά μαζί σας και όχι μόνον ιδεολογικά". Η υπόθεση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου είναι ένα θέμα, το οποίο μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης για τα "όχι μόνο ιδεολογικά" θέματα της διαφωνίας, όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση: "Τα αρχαία… Έστειλαν επιστολή πολλοί επιστήμονες… ο καθ. Μαζάουερ αναφέρουν ότι γίνεται καταστροφή όπως του Μοροζίνι…"
Από όλη τη σειρά των επιστημόνων που συνυπέγραφαν το αίτημα για τη διαχείριση των αρχαίων, ο κ. Τσίπρας μνημόνευσε τον καθ. Μαζάουερ, γνώστη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ειδικά της εβραϊκής αλλά όχι αρχαιολόγο. Αλλά μόνο τον κ Μαζάουερ επικαλέστηκε λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος: "Εκκλήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, όπως του κου Μαζάουερ και άλλων, που καλούν τον κο Μητσοτάκη να σταματήσει να πληγώνει τη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας".
Λίγες ώρες αργότερα, την Παρασκευή 21/5, η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία στη βουλή με την οποία ρυθμιζόταν ζητήματα της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Με βάση την τροπολογία, ρυθμίζονταν κάποια γενικά οικοδομικά ζητήματα για να διευκολυνθεί η κατασκευή, η ευθύνη της οποίας μεταβιβαζόταν από ένα ίδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες και πρόεδρο τον κ. Μπουτάρη, στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Στην τροπολογία αναφερόταν ότι τα ζητήματα της λειτουργίας του Μουσείου, θα τα αναλάβει ένα άλλο ίδρυμα που θα συσταθεί αργότερα. Η ΙΚΘ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τις αλλαγές, όπως και οι χρηματοδότες της κατασκευής, η γερμανική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Νιάρχος (από 10 εκ. Ευρώ ο καθένας). Ο μόνος ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την αποστράτευση του ιδρύματος των Βρυξελλών, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δημιουργεί από την πίσω πόρτα νέο φορέα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς συμφωνία του Προέδρου του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γ. Μπουτάρη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη λειτουργία του Ιδρύματος», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Ουσιαστικά δηλαδή, ο κ. Μπουτάρης προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό πλαίσιο και επιχειρήματα να πιέσει την κυρία Μενδωνη, στο θέμα της Βενιζέλου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον στήριξε στην ακύρωσή του από τη διοίκηση του μουσείου.
Την καταγγελία του κ. Φάμμελου πάντως δεν συμμερίστηκε η κυρία Νοτοπουλου, η οποία μάλλον ουδέτερα, περιορίστηκε να πει ότι η τροπολογία "ανοίγει τον δρόμο και για την αντικατάσταση του υπάρχοντος Ιδρύματος με άλλον φορέα". Σε ένα ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό που η κυρία Νοτοπουλου, ήταν σε ελαφρά απόκλιση από την επίσημη γραμμή αλλά ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με όλους για να αλλάξει η κατάσταση στην πόλη.