ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Gopafree: «Έξυπνοι» κάδοι στη ΔΕΘ για να ανακυκλώνουμε τα αποτσίγαρά μας (βίντεο,φωτ.)

Βιολέτα Φωτιάδη15 Σεπτεμβρίου 2022

Με το σύνθημα «gopa free» η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Cigaret Cycle «απελευθερώνει» το περιβάλλον από τα αποτσίγαρα δίνοντας στους καπνιστές τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τις γόπες τους αντί να τις πετούν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια τους.

Ένα αποτσίγαρο που δεν ανακυκλώνεται καταλήγει (στην καλύτερη περίπτωση) στη χωματερή όπου θα χρειαστεί 15 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να διασπαστεί. Αν μάλιστα φτάσει στον υδάτινο ορίζοντα μπορεί να μολύνει επτά λίτρα νερού και να «τρυπώσει» ακόμα και στην τροφική αλυσίδα.

Αριθμός που συγκλονίζει είναι το πόσα αποτσίγαρα μπορούν να καταμετρηθούν μέσα σε ένα χρόνο στη χώρα μας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Επικοινωνίας της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, Ιωάννα Δανδέλια, «κάθε χρόνο καταμετρούνται στην Ελλάδα 22-30 δις. αποτσίγαρων. Υπάρχει αλγόριθμος που καταμετρά πόσα τσιγάρα έχουν ανακυκλωθεί και τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, πόσα δέντρα σώζουμε και πόσα λίτρα νερού θεωρούμε ότι έχουμε κρατήσει καθαρά.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο όχι μόνο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και το να αποσύρουμε όσο περισσότερα αποτσίγαρα μπορούμε από το δημόσιο χώρο.»

Μέσα σε δύο χρόνια συλλέχθηκαν 1 εκατ. γόπες προς ανακύκλωση

Μέχρι σήμερα 25 δήμοι από όλη την Ελλάδα και 50 επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Cigaret Cycle ΑΜΚΕ ενώ σε άλλες περιοχές το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε πάρκα τσέπης.

«Η δράση της συλλογής και ανακύκλωσης των αποτσίγαρων ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Εν μέσω πανδημίας καταφέραμε να τοποθετήσουμε περισσότερους από 800 κάδους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον μπορούμε να μιλάμε για συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου αποτσίγαρων τα οποία θα προωθήσουμε για ανακύκλωση. Προσπαθούμε να πάμε σε περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα και για αυτό ξεκινήσαμε με νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Χίο κλπ. και έχουμε μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος και από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Προχωράμε στην Κεντρική Μακεδονία και θα θέλαμε πολύ να δούμε το πρόγραμμα και στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ένας μεγάλος δήμος με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οργανωμένη δράση στον τομέα της ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και στην Αθήνα, σε πάρκα τσέπης. Στην περιφέρεια Αττικής ο δήμος Πειραιά έχει εγκαταστήσει 150 κάδους εντός των ορίων του», εξηγεί η κ. Δανδέλια.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση του αποτσίγαρου

Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων γίνεται σε δύο φάσεις. Το αποτσίγαρο χωρίζεται σε χαρτί, καπνό, τέφρα και στο μικροπαλστικό, το φίλτρο που ουσιαστικά είναι και το πιο βλαβερό κομμάτι για το περιβάλλον. «Στην ανακύκλωση στοχεύουμε να γίνουν και οι δύο φάσεις. Από την πρώτη, την κομποστοποίηση του χαρτιού, προκύπτει λίπασμα πολύ ωφέλιμο για την ανθοκομία ενώ από τη δεύτερη φάση, την αποτοξικοποίηση,  προκύπτει το βιομηχανικό πλαστικό, μία πρώτη ύλη πλαστικού η οποία προέρχεται από ανακυκλώσιμο πλέον υλικό και είναι φιλική προς το περιβάλλον», αποσαφηνίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ.

Πέρα από τους επιδαπέδιους κάδους για να συλλέγονται αυτούσια τα αποτσίγαρα ως απόρριμμα και στη συνέχεια να προωθούνται για ανακύκλωση η Cigaret Cycle παρέχει στο κοινό ατομικό τσιγαροδοχείο το οποίο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο γιατί αποτελείται από καλάμι μπαμπού και από φελλό. Σε αυτό το τσιγαροδοχείο, το οποίο κλείνει αεροστεγώς, ο καπνιστής μπορεί να τοποθετηθεί τα αποτσίγαρά του, να σβήνουν εντελώς, και να τα μεταφέρει στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.


Έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης αποτσίγαρων με παρακολούθηση σε realtime

Στην 86η ΔΕΘ έχουν τοποθετηθεί συνολικά 30 «έξυπνοι» κάδοι ανακύκλωσης αποτσίγαρων οι οποίοι θα παραμείνουν και στις κλαδικές εκθέσεις.

Στο τέλος της ΔΕΘ η Cigaret Cycle θα ανακοινώσει στατιστικά στοιχεία για το πόσα αποτσίγαρα συγκεντρώθηκαν μέσω της smart εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco, στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα της ΔΕΘ.

Μάλιστα, οι «έξυπνοι» κάδοι διαθέτουν ειδικό αισθητήρα που παρέχει τη δυνατότητα online παρακολούθησης και τη συλλογή δεδομένων σε real time για την πληρότητά τους. «Μέσω ενός προγράμματος παρακολούθησης, ο κάθε δήμος που θα εφαρμόζει το πρόγραμμα θα μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή αν ο ένας κάδος έχει γεμίσει για παράδειγμα πιο γρήγορα από έναν άλλο. Αυτό συμβάλλει στη σωστή αποκομιδή των αποτσίγαρων από τους κάδους χωρίς καμία σπατάλη», καταλήγει η κ. Δανδέλια.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.