Στην έκδοση οδηγού, στον οποίο κωδικοποιούνται βασικά σηµεία της νοµοθεσίας για την υποστήριξη των θυµάτων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία, προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Το µήνυµα του οδηγού, ο οποίος θα επικαιροποιείται στη βάση νεότερων σχετικών νοµοθετικών προβλέψεων ή εξελίξεων στη νοµολογία και πάντα µε βάση την εµπειρία από τις καταγγελίες σωµατείων και εργαζοµένων, είναι σαφές: «Ο έµπρακτος σεβασµός της αξιοπρέπειας των υποψηφίων για εργασία, των εργαζοµένων, των ανέργων, αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους και της εργοδοσίας».
Όπως αναφέρεται στον οδηγό, «σε µία αγορά εργασίας, στην οποία οι συνθήκες κάθε µέρα γίνονται και δυσκολότερες, µαζί µε τα προβλήµατα των εργαζοµένων, τα οποία σχετίζονται µε τις οικονοµικές απολαβές, την εντατικοποίηση της εργασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία, τα συνδικάτα αντιµετωπίζουν και τα φαινόµενα των διακρίσεων, της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Η προστασία των θυµάτων, αλλά και η πρόληψη, µέσω της συλλογικής δράσης, αποτελούν σταθερή προτεραιότητα, για την οποία τα συνδικάτα εργάζονται και αγωνίζονται».
«Η δυνατότητα που έχουµε ως συνδικάτα να προχωράµε σε καταγγελίες στις αρµόδιες αρχές - στο όνοµα του θύµατος - αποτελεί δικαίωµα και υποχρέωσή µας για την έµπρακτη υποστήριξη των θυµάτων. Η επαγρύπνηση και η επιµονή µας κατά την εξέταση των καταγγελιών των εργαζοµένων, για την ανάγκη αυτεπάγγελτης εξέτασης της παραβίασης της νοµοθεσίας για τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία στην εργασία είναι κρίσιµη, όπως κρίσιµη είναι η υποστήριξη των θυµάτων από εκδικητικές ενέργειες θρασύδειλων θυτών, όπως µηνύσεις και αγωγές αποζηµιώσεων για συκοφαντική δυσφήµιση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, σε μήνυμά του στην αρχή του οδηγού.
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι τιµά τις εργαζόµενες και τους εργαζόµενους, «που, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις απειλές αντιποίνων, βρίσκουν το θάρρος και τη δύναµη να αντιδράσουν στη βία και στην προσβολή της αξιοπρέπειάς τους», ενώ απευθύνει διαρκές κάλεσμα σε όλους να στραφούν προς τα συνδικάτα, ώστε να δυναµώσει η δυνατότητα έγκαιρης παρέµβασής τους, για να έρθουν στο φως οι καταγγελίες και να προστατευτούν αποτελεσµατικά τα θύµατα διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία.