Απουσία οράματος, στρατηγικής και αποτελεσματικού έργου καταλογίζει στην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης η αντιπολίτευση, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Η «ΜτΚ» και αυτή τη βδομάδα δίνει το λόγο στη «φωνή της αντιπολίτευσης» των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου (στις παρατάξεις που δεν συνεργάστηκαν με τον Κ. Ζέρβα), θεωρώντας πως βασικό στοιχείο της αυτοδιοίκησης είναι η Δημοκρατία και βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας σε έναν δήμο η αντιπολίτευση, μέσα από τον θεσμικό της ρόλο.
«Θεσσαλονίκη Μαζί»
«Ανεπαρκές και κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων» χαρακτηρίζει το έργο της διοίκησης η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. «Η στασιμότητα, οι σκοπιμότητες, το έλλειμμα Δημοκρατίας, οι συναλλαγές στη διαχείριση της καθημερινότητας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της διοίκησης του κ. Ζέρβα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει περίοδος «χάριτος». Ο κ. Ζέρβας οφείλει να καταλάβει ότι είναι δήμαρχος όλων των συμπολιτών μας και όχι συγκεκριμένων συμφερόντων. Οφείλει να παράξει έργο ωφέλιμο για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία. Αντιθέτως βλέπουμε ότι έχει επιλέξει να διοικεί με σκοπό να ικανοποιεί το νεοδημοκρατικό ακροατήριο της πόλης. Ο δήθεν ακομμάτιστος δήμαρχος» λέει η κ. Νοτοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μάλιστα, αναφέρει ότι το έργο της διοίκησης στην κοινωνική πολιτική είναι «μηδέν».
«Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»
Το όραμα και την στρατηγική της σημερινής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, αναζητά μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Γάκης της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Υπεύθυνα». «Δεν έχω κατανοήσει τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ποιο είναι το όραμα και ποια η στρατηγική. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί, για να γίνουν αντιληπτά, τα εργαλεία και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου. Υπάρχουν στιγμές που μου δημιουργείται η άποψη ότι δεν ήταν έτοιμοι να διοικήσουν. Ως ένα βαθμό είναι κατανοητό για μια νέα διοίκηση. Έχουν παρέλθει, όμως, δύο χρόνια και προσδοκώ συγκεκριμένα αποτελέσματα» λέει.
«Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον»
«Οι αποτυχημένες κινήσεις στην πλατεία Ελευθερίας, στον ποδηλατόδρομο της Καραμανλή, το σταμάτημα έργων της προηγούμενης διοίκησης χαρακτηρίζουν τα δύο χρόνια του κ. Ζέρβα» σχολιάζει ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός. «Αναζήτησα επισταμένως, αλλά ματαίως, έργα που να χαρακτηρίζουν την διοίκηση του κ. Ζέρβα, δράσεις που να αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη σε κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό κέντρο, σε μια πόλη που οι πρωτοβουλίες για την νεολαία και την ηλεκτρονική εποχή, που διανύουμε, θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής» αναφέρει. Και συμπληρώνει: «Η τελική εικόνα δυστυχώς για τους Θεσσαλονικείς είναι ιδιαίτερα αρνητική και εάν βαθμολογούσα θα έδινα βαθμό κάτω από τη βάση».
«Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη»
Για κίνδυνο να υπάρξει μία χαμένη τετραετία για την πόλη κάνει λόγο ο επικεφαλής της «Πολήχρωμης Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας. «Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την μέχρι τώρα αξιολόγηση είναι μάλλον απογοητευτικό, καθώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ο παράδοξος τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε αυτή η ετερόκλητη διοίκηση, είχε ως αποτέλεσμα ένα χαοτικό τρόπο λειτουργίας, χαμηλή απόδοση και έλλειψη συνοχής και οράματος. Έτσι, η πόλη πορεύεται χωρίς πλοηγό, στον αυτόματο πιλότο των χαμηλών απαιτήσεων, της παραίτησης και της γενικευμένης αδιαφορίας, που επιδεινώθηκε από την κοινωνική απομόνωση και την ανησυχία στη διάρκεια της πανδημίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βούγιας, ο οποίος βαθμολογεί το έργο της διοίκησης με «4».
«Λαϊκή Συσπείρωση»
«Δύο χρόνια ακόμα πιο πίσω για τις ανάγκες των δημοτών. Δύο χρόνια ακόμα πιο μπροστά για τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτή είναι η εικόνα της δίχρονης δημαρχίας του κ. Ζέρβα (υπό κηδεμονία ΝΔ). Άξιου μαθητή του κ. Μπουτάρη (υπό κηδεμονία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ). Κάθε δήμαρχος αποδεικνύεται χειρότερος από το προηγούμενο, γιατί υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που χειροτερεύει από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, πάλι ΝΔ) με τους δήμους σε ρόλο τοπικού «ιμάντα» αυτής της πολιτικής» λέει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Και σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Η παραπέρα μετατροπή των δήμων σε τροχονόμους ιδιωτικών συμφερόντων, θωρακισμένων με τον νέο απαράδεκτο εκλογικό νόμο, η χειροτέρευση της πόλης είναι το μέλλον και της διοίκησης Ζέρβα που πρέπει να προσκρούσει στην οργανωμένη αντίδραση των δημοτών της Θεσσαλονίκης».
«Μένουμε Θεσσαλονίκη»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς
καταγγέλλει την διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα «στασιμότητα» και λογικές «μικροδιαχείρισης» και βαθμολογεί το μέχρι σήμερα έργο με βαθμό κοντά στη βάση. «Δύο χρόνια μετά τις εκλογές και η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ακόμα ταλανίζεται από τις αρχικές της αδυναμίες. Κυρίως το γεγονός ότι συγκροτήθηκε προσωποπαγώς, και έπειτα από συγκόλληση ετερόκλιτων δυνάμεων» επισημαίνει ο κ. Ρακκάς. Και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό δεν έχει υπάρξει καμία καινοτομία στο πεδίο της καθαριότητας, για παράδειγμα, ή κάποια θεαματική βελτίωση στο πράσινο, την πολιτική επί του πολιτισμού ή του τουρισμού ή γι’ αυτό ο δήμος συνεχίζει να μην έχει καμία επαφή με την παραγωγική οικονομία της πόλης» υποστηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και εξηγεί ότι η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα δύο επιπέδων: εθνικού και τοπικού χαρακτήρα.
«Η Πόλη Ανάποδα»
«Η δημοτική αρχή του κ. Ζέρβα αποδεικνύεται ‘άριστη’ υπηρετώντας πρωτίστως συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και αποτελώντας το μακρύ χέρι της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, της «Πόλης Ανάποδα».
«Ακολουθώντας τη λογική του νέου οργανισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιλέγει τη συγκεντρωτική διοίκηση, την αδιαφάνεια και την απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου μεταφέροντας όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σε επιτροπές. Η πολιτική και εγκληματική ευθύνη αποδεικνύεται ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της μετακίνησης. Αρνήθηκε συνειδητά την ενίσχυση του ΟΑΣΘ καθώς δεν χρηματοδότησε την αγορά σύγχρονων λεωφορείων κατάλληλων για την πανδημική συγκυρία ώστε οι εργαζόμενοι και οι νέοι να μετακινούνται με υγειονομική ασφάλεια. Αρνήθηκε να συγκρουστεί με τις σκοταδιστικές επιλογές της τοπικής εκκλησίας επιτρέποντας να συμβεί η μεγάλη έξαρση του Οκτωβρίου» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ξενόπουλος.
«Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»
Πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την θητεία του έχοντας ένα πλεονέκτημα «ήταν διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη» όπως λέει χαρακτηριστικά, αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης. «Σίγουρα θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα. Η θέληση σίγουρα υπάρχει, στελέχη άξια και έμπειρα επίσης, αλλά η λειτουργία του μηχανισμού δεν έχει φτάσει σε επιθυμητά αποτελέσματα. Είμαστε ακόμη πολύ πίσω σε πολλά πράγματα. Δύο χρόνια πέρασαν και οι δρόμοι της πόλης θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Η καθαριότητα δεν έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα. Η προσχολική εκπαίδευση σε τραγική κατάσταση» αναφέρει ο κ. Κουριαννίδης.
«Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη»
«Βαθμό κάτω από τη βάση» βάζει στην διοίκηση ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Νασιούλας. «Ο δήμαρχος επέλεξε να σβήσει μονοκοντυλιά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για συγκροτημένη προβολή της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Η μόνη συγκροτημένη του καμπάνια ήταν για να επιβληθεί γενικός εγκλεισμός στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας τα δημοτικά περιπολικά στην καλά αεριζόμενη Νέα Παραλία, και κλειδώνοντας τους ελάχιστους αρρώστους με κορονοϊό μαζί με τους πολλούς υγιέστατους κατ’ οίκον. Οδηγείται σε βιαστικές κινήσεις με τα μεγάλα δημόσια έργα. Το έργο του μισού διοικητικού του σχήματος αγνοείται. Παίρνει κάτω από την βάση» λέει ο κ. Νασιούλας.
«Δύναμη Πολιτών»
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια βρίσκεται μακριά από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, καθώς έχει τεθεί σε αργία με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Παραμένει ωστόσο, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Πολιτών». «Η σημερινή διοίκηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές αδυναμίες που άφησε η προηγούμενη» λέει ο κ. Ψωμιάδης. «Έγιναν προσπάθειες, άλλες καρποφόρησαν και άλλες όχι. Η εικόνα της πόλης ελπίζω πως θα βελτιωθεί τα δύο επόμενα χρόνια» λέει ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Θα ήθελα από μία νέα δημοτική αρχή να αφήσει έργο παρακαταθήκη για τα επόμενα πενήντα χρόνια, για τις επόμενες γενιές» λέει ο κ. Ψωμιάδης.
«Οικολογία Αλληλεγγύη»
Τέσσερα στα δέκα στο έργο της διοίκησης βάζει η «Οικολογία Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Μιχάλη Τρεμόπουλο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι σαφώς οι δεσμευμένοι για πράσινο ή για σχολικές μονάδες χώροι που με τον τελευταίο νόμο, αν δεν αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους, θα αποδεσμευτούν, στερώντας έτσι τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις επόμενες γενιές, από ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο γης. Δεύτερο μεγαλύτερο, η συντήρηση του Σειχ Σου που κινδυνεύει πάλι με πυρκαγιά. Τρίτο, η πρόσφατη τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας του ίδιου του δήμου, χωρίς ουσιαστική εμπλοκή και διαβούλευση με τους εργαζόμενους, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη υπηρεσιακών κρίσεων και τις αυθαίρετες μετακινήσεις (και εκδικητικές «καρατομήσεις»-TV100) υπαλλήλων» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε απάντηση της παράταξης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021