Μετά από απουσία ενός χρόνου, ελέω πανδημίας που δεν επέτρεψε την διεξαγωγή της περσινής διοργάνωσης, η ΔΕΘ επιστρέφει…δριμύτερη ανοίγοντας από το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου τις πόρτες της για τους επισκέπτες, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τιμώμενη χώρα την Ελλάδα. Επιχειρείν, τεχνολογία και ελληνική περιφέρεια θα πρωταγωνιστήσουν.
Η διοίκηση της Helexpo αποφάσισε να πραγματοποιηθούν και συναυλίες…Covid free, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες.
Οι συναυλίες φέτος θα γίνουν μέσα στο «Παλαί ντε Σπορ», αντί στην νότια πύλη της ΔΕΘ που στηνόταν η σκηνή. Ο λόγος που θα διεξαχθούν εντός του γηπέδου είναι για υπάρχουν αριθμημένες θέσεις με αποστάσεις, να είναι όλοι καθήμενοι αλλά και να υπάρχει έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού στην είσοδο.
Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, στο Παλαί ντε Σπορ. Διογένης Δασκάλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπάσης θα πάρουν μέρος.
«Η 85η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη Covid - free έκθεση σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της οικονομίας και το πρώτο βήμα για επιστροφή στην κανονική ζωή. Η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό άξονα το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον της χώρας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
«Το περίπτερο 13 θα φιλοξενήσει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας με την Πελοπόννησο να έχει τον ρόλο της αφιερωματικής περιφέρειας. Επιχειρείν και τεχνολογία θα δώσουν δυναμικό παρών καθώς θα συμμετάσχουν 42 επιμελητήρια με 215 επιχειρήσεις. ΕΒΕΘ και ΕΕΘ θα συμμετέχουν αυτόνομα. Λαμβάνουν μέρος στην Έκθεση 900 επιχειρήσεις από 15 χώρες», σημείωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ. «Η ανάπλαση είναι μία win win κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες της και την εκθεσιακή της δραστηριότητα. Το εμβληματικό αυτό project απαντά στην αγωνία της πόλης για οικονομική ανάπτυξη ενώ θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων προσφέροντας ένα αστικό πάρκο πρασίνου. Στόχος μας είναι να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της ΔΕΘ, το 2026, στο νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο».
«Σε αυτή τη διοργάνωση παρουσιάζουμε το μέλλον της ΔΕΘ. Η ανάπλαση είναι το σημείο καμπής της Έκθεσης, μία μοναδική στιγμή στην μεγάλη ιστορία της που θα προδιαγράψει το μέλλον της για πολλά χρόνια. Η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ενώ διεξάγεται σε συνθήκες Covid free», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης.
Θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες
Βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (και μέχρι νεότερης ενημέρωσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), η είσοδος εκθετών, συνεργατών και κατασκευαστών (εργαζομένων) στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (γραφεία και περίπτερα), θα επιτρέπεται ώς τις 23 Σεπτεμβρίου με την επίδειξη GreenPass (που πιστοποιεί ότι είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν νοσήσει).
Οι προσερχόμενοι στο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε αστυνομική ταυτότητα είτε διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με το κατά περίπτωση πιστοποιητικό, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ όλη τη διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου για όλους ανεξαιρέτως και η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου (όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυόντων για τυχόν μη εμβολιασμένους εργαζόμενους).
Εργαζόμενοι και εκθέτες θα εισέρχονται με δύο rapid test την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Το πρόγραμμα
Η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ θα συνοδεύεται από εκείνη του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, που φέτος θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» από τη Δευτέρα 13 ώς την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα». Στο πλαίσιο του φόρουμ, θα γίνει αναλυτική συζήτηση και θα προταθούν ιδέες και δράσεις για την οικονομία και την κοινωνία, μετά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.
Το Σάββατο 11/9 θα γίνει η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο φόρουμ θεματικά πάνελ διάρκειας μιάμισης ώρας, στα οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης.
Στην 85η ΔΕΘ θα βρεθούν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, ενώ το ελληνικό επιχειρείν αναμένεται να δώσει το «παρών» με την παρουσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) αλλά και την αυτόνομη συμμετοχή των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης.
Οι βασικές εκθεσιακές ενότητες που απαρτίζουν την 85η ΔΕΘ είναι οι εξής εννέα: «Ελλάδα» (Παρελθόν - Παρόν- Μέλλον), «Ψηφιακή Ελλάδα», «Ανάπτυξη», «Πολιτεία», «Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα», «Akademia», «Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία», «Ηλεκτροκίνηση» και «e-GAMING».
«Οι Έλληνες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο θέλουν, έτσι η ΔΕΘ επιστρέφει τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς την ανάπλαση της ΔΕΘ, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους κοινούς μας στόχους», ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υφυπουργός ΥΜΑΘ, Σταύρος Καλαφάτης.
«Η ΔΕΘ είναι μία διοργάνωση με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την κοινωνική ζωή της πόλης, δεν είναι μόνο ένα επιχειρηματικό γεγονός. Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την ανάπλαση της ΔΕΘ που θα ακολουθήσει θα έχουμε όχι μόνο τη νέα εικόνα της ΔΕΘ αλλά και το remake του κέντρου της πόλης με απόδοση στους κατοίκους μεγάλων χώρων πρασίνου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πλήθος παρεμβάσεων σε πλατείες και γειτονιές της πόλης. Ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη προσελκύει πλήθος επενδυτών, ευελπιστώ στο τέλος της δεκαετίας να έχουμε μία καλύτερη πόλη», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Όταν περιφέρεια και δήμος συνεργάζονται κερδίζει η πόλη, θέλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε τον τόπο μας να ξαναγεννηθεί. Η ΠΚΜ με το πρόγραμμα Διέξοδος στήριξε 7.000 επιχειρήσεις και διέσωσε 24.000 θέσεις εργασίας. Με το νέο πρόγραμμα για τους ανέργους της ΠΚΜ εκτιμάται πως κάθε άνεργος μπορεί να λάβει μέχρι και 35.000 ευρώ στο χέρι», υποστήριξε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
«Έκθεση στη Μεγαλόπολη»
«Μας συνδέουν οι αγώνες των προγόνων μας, είμαστε πάντοτε χαρούμενοι όταν βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Στην Πελοπόννησο άναψε η φλόγα του μεγάλου αγώνα που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821», σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
«Η Μεγαλόπολη θα “εισπράξει” από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ, ποσό μεγάλο που θα αξιοποιηθεί για να στηριχθεί η οικονομία της περιοχής στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του λιγνίτη, στην “πράσινη” οικονομία. To εκθεσιακό κέντρο, πιθανότατα θα δημιουργηθεί σε χώρο της ΔΕΗ. Πρέπει να τελειώνουμε με τον λιγνίτη, συμφωνώ απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές για γρήγορη απολιγνιτοποίηση. Η επιλογή της Μεγαλόπολης για να δημιουργηθεί εκεί ένα εκθεσιακό κέντρο, ένα παράρτημα της ΔΕΘ, δεν έγινε μόνο επειδή η οικονομία της περιοχής πρέπει να στηριχτεί στη μετά άνθρακα εποχή. Η Μεγαλόπολη είναι μία πόλη 300.000 κατοίκων που βρίσκεται σε κοντινές αποστάσεις από Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολη , οπότε εύκολα μπορεί να φιλοξενεί εκθεσιακά γεγονότα και άλλες διοργανώσεις», είπε ο κ. Νίκας.
Η έκθεση που «σκότωσε» η πανδημία για πρώτη φορά μεταπολεμικά
Η 85η ΔΕΘ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020 στο διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, αλλά τελικά αποφασίστηκε η ακύρωσή της, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπούνταν από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ.
Η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων από τη Γερμανία ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου, αλλά τελικά τα φορτηγά δεν αναχώρησαν ποτέ για τη Θεσσαλονίκη...
Ήταν η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ως το 1950, λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.
Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά ακόμα και το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού...
Τις πύλες της Έκθεσης το 2019 είχαν περάσει 263.637 επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα λειτουργεί κανονικά το εμβολιαστικό κέντρο με είσοδο από την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.