ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εξωστρέφεια Κασσελάκη φέρνει νέα... εσωστρέφεια

Βαγγέλης Στολάκης17 Δεκεμβρίου 2023

Με τα ποσοστά του κόμματος να ακολουθούν καθοδική πορεία τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω δυσαρέσκεια στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρατεύει το συγκριτικό του πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το χάρισμα της επικοινωνίας, προκειμένου από τη μία να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Κουμουνδούρου κυρίως μετά τη διάσπαση και από την άλλη να κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξανά... ελκυστικό στους ψηφοφόρους.

Ο κ. Κασσελάκης προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις «ξαφνικές» περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιχειρώντας να μετατρέψει το «ελάττωμα» της απουσίας του από τη Βουλή όπου δίνεται η μάχη των πολιτικών αρχηγών σε... προτέρημα, επιδιώκοντας να συναντήσει το επόμενο διάστημα όσους περισσότερους πολίτες μπορεί και να μιλήσει απευθείας με τους ίδιους. 

Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγείται στο συνέδριο του στα τέλη Φεβρουαρίου, μόνο που και σε αυτή την περίπτωση ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες «παραφωνίες» ως προς την σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής στην πορεία προς το συνέδριο. Οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί», οι θερμοί υποστηρικτές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο πριν τις εσωκομματικές εκλογές όσο και μετά αισθάνονται «ριγμένοι» καθώς «βλέπουν» επικράτηση του Νίκου Παππά και των «ανθρώπων» του στην ΚΟΕΣ.

Στο δρόμο προς το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές

Της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο ακολούθησαν παρασκηνιακές συναντήσεις και επαφές με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να συναντιούνται ή να σπάνε τα τηλέφωνα και να εκφράζουν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι τόσο την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου (που απαρτίζεται από 29 μέλη) όσο και στην Επιτροπή Θέσεων - Απόφασης επιλέχθηκαν στελέχη τα οποία στην πλειονότητά τους δεν βρέθηκαν στο πλευρό Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή. 

Η δυσαρέσκεια τους δε, έγινε ήδη γνωστή και στην ηγετική ομάδα- παρά τις επίμονες προσπάθειες Κασσελάκη να πείσει ότι δεν διαθέτει τον δικό του κύκλο συνεργατών, μέσω διαρροών στα ΜΜΕ. Πληροφορίες της «ΜτΚ» δε αναφέρουν ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη μιλάνε για όλα τα ενδεχόμενα και κάνουν σενάρια επί σεναρίων ακόμα και για μια ενδεχόμενη ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε έξι μήνες. Για τις ευρωκάλπες που θα «στηθούν» ο κ. Κασσελάκης εξάλλου έχει θέσει τον πήχη ψηλά θέτοντας ως στόχευση την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος του για τις ευρωεκλογές απάντησε ότι «στόχος του είναι να κερδίσει τον Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι είναι κοινωνική ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Σε ερώτηση γιατί δεν βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών στο 17% απάντησε: 

«Όχι, ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Αν δεν το πετύχω θα το εκλάβω ως κοινωνική ήττα. Η ακροδεξιά καλπάζει στην ευρωβουλή. Εμείς έχουμε τρία τέτοια κόμματα στην βουλή και η ΝΔ χαϊδεύει αυτιά». Πάντως, ακόμα κι αυτές οι δηλώσεις του προκαλούν... αναστάτωση στο κομματικό ακροατήριο με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητούν ακόμα και δημόσια το εάν ο συγκεκριμένος στόχος που έχει τεθεί από την ηγεσία είναι ρεαλιστικός και να δηλώνουν πως στόχος θα έπρεπε να είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο δεδομένου ότι τον ίδιο στόχο έχει και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής που στις δημοσκοπήσεις «ξεκόλλησε» από την τρίτη θέση, και η διατήρηση και αύξηση των ποσοστών που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εθνικές εκλογές.

Αντιδράσεις φέρνει η νέα «ομάδα κρούσης»

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τις... ξαφνικές ή αλλιώς αιφνιδιαστικές περιοδείες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι απροειδοποίητες αυτές επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη προκαλούν αντιδράσεις στελεχών των νομαρχιακών επιτροπών που δεν ενημερώνονται για την παρουσία του προέδρου στα μέρη τους και πιάνονται κυριολεκτικά στον... ύπνο. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» έμπειρο κομματικό στέλεχος «ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο νέος πρόεδρος δεν είναι οικείος στην κουλτούρα της συλλογικότητας της Αριστεράς».

Το επιχείρημα αυτό περί «συλλογικών αποφάσεων» δηλαδή προβάλουν και εκείνοι που αντιδρούν με την νέα «ομάδα κρούσης» που φέρεται να έχει στα «σκαριά» ο πρόεδρος του κόμματος και θα ρίξει στον πολιτικό στίβο το επόμενο διάστημα. Η νέα αυτή ενδεκάδα αποτελείται από έμπειρα στελέχη και φρέσκα πρόσωπα τα οποία σε συνδυασμό με τα think tanks που συντονίζει η Διάνα Βουτυράκου αναμένεται να αναλάβουν το φορτίο της εκπροσώπησης του κόμματος και της επικοινωνίας του μηνύματος και των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα βήμα πριν γίνει κόμμα η... Νέα Αριστερά

Μετά και την σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό 2024 όπου έριξαν το βάρος τους το προηγούμενο διάστημα οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα που θα ριχτεί στη μάχη των ευρωεκλογών. 

Ήδη οι 11 βουλευτές, που βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και είναι θετικοί να ενταχθούν στο νέο κόμμα, απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής δίνοντας έμφαση στην «εξωστρέφεια, την ανανέωση και την αυτενέργεια». «Σήμερα έχουμε ένα καθήκον. Να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. 

Στις κινήσεις δηλαδή που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συγκρότηση ενός πολιτικού κόμματος ο συνδυασμός του οποίου θα είναι έτοιμος για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024. Στόχος μας είναι να έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός νέου ανοιχτού, ενωτικού, αριστερού, προοδευτικού και οικολογικού ψηφοδελτίου που θα κάνει τη διαφορά. Αυτό παλεύουμε και θα το κάνουμε. 

Μαζί» αναφέρει μεταξύ άλλων σε κείμενό της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς απευθύνοντας κάλεσμα δράσης. Πληροφορίες θέλουν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ενταχθούν στον νέο φορέα να οργανώνονται και σε επίπεδο Θεσσαλονίκης με τον πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αμπατζά να έχει ενεργό ρόλο. Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των τοπικών στελεχών και θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης όπου θα αποσαφηνιστούν τα επόμενα βήματα. Για τη συνέχεια προγραμματίζεται πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία ενδεχομένως και το προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση όπως και άλλων βουλευτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.12.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.