Βασικό ρόλο στο να επιλεγεί η συγκεκριμένη φρεγάτα, μία από τις τέσσερις τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ που διαθέτει το Π.Ν, για να αποσταλεί ως ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», αποτέλεσε η αρτιότητα λειτουργίας των δορυφορικών της συστημάτων αλλά και ο βαρύς οπλισμός που φέρει.
Στο ενδεχόμενο που για οποιοδήποτε λόγο π.χ έκτακτη βλάβη σε κάποιο καίριο σύστημα, η φρεγάτα «Ύδρα» κριθεί ως ακατάλληλη να μεταβεί στην Ερυθρά θάλασσα, τότε ως πλοίο αντικατάστασης το Αρχηγείο Στόλου προκρίνει τη φρεγάτα «Ψαρά».
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της στην Ερυθρά θάλασσα η φρεγάτα θα είναι εξοπλισμένη μεdrones, τα οποία θα χειρίζεται ειδικό στρατιωτικό κλιμάκιο που θα επιχειρεί από το πλοίο με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπροστασίας του, αλλά και για λόγους αναγνώρισης πιθανών στόχων και απειλών. Να συμπληρώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα φέρει και φορητά αντίμετρα, κατάλληλα για την αντιμετώπιση εχθρικών drones -καμικάζι με περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν το ελληνικό πλοίο.
Η φρεγάτα «Ύδρα» εξάλλου, είναι ούτως ή άλλως μία από τις πλέον σύγχρονες, όσο και ετοιμοπόλεμες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, αφού διαθέτει ελικόπτερο, φέρει μεγάλης ισχύος συστήματα αυτοπροστασίας, έχει σημαντική δύναμη ελέγχου πυρός και ραντάρ, αλλά και ιδιαίτερα ισχυρή θωράκιση για τη διατήρηση της ακεραιότητας των ενσωματωμένων οπλικών της συστημάτων.
Η αποστολή ελληνικής φρεγάτας σε μία από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη αποφασίστηκε στον απόηχο των αναφορών από μέρους των ανταρτών Χούτι ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα πλοία του εμπορικού ναυτικού αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές, να αποφεύγουν τη διέλευση τους από την περιοχή. Οι Χούτι υποστηρίζονται από το Ιράν και για τις επιθέσεις τους χρησιμοποιούν κυρίως drones-καμικάζι αλλά και πυραύλους.
Όπως είχε επισημάνει στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της χώρας μας στον πολυεθνικό συνασπισμό, οι συγκεκριμένες επιθέσεις αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών. «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Να υπενθυμίσουμε πως η πρωτοβουλία προστασίας της ναυτιλίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται στις 18 Δεκεμβρίου. Η Επιχείρηση «Prosperity Guardian», είναι πολυεθνική και θα διαδεχθεί την σημερινή Δύναμη Επιχειρήσεων 153 (TF 153) η οποία υπάγεται στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) που εδρεύουν στο Μπαχρέιν. Οι CMF συγκροτήθηκαν πέρυσι και την διοίκηση ασκούν εκ περιτροπής ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Οι πληροφορίες θέλουν ήδη μία ομάδα επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού να έχει μεταβεί στο Στρατηγείο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί από τις ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, με στόχο να λειτουργήσουν ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ελληνική αποστολή και τους Αμερικανούς.
Σε ότι αφορά την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα», εκτιμάται πως πέρα από το πλήρωμά της και το ειδικό στρατιωτικό κλιμάκιο χειρισμού drones, πάνω της θα βρίσκεται συμπληρωματικά και μία ομάδα ασφαλείας, ανεβάζοντας έτσι συνολικά των αριθμό των ατόμων που θα επιχειρούν από αυτή σε περισσότερα από 200. Να υπενθυμίσουμε πως η φρεγάτα «Ύδρα» είναι τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, καθελκύσθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992. Η χώρα μας διαθέτει ακόμη τρία πλοία του ίδιου τύπου, τις «Ψαρά», «Σπέτσαι» και «Σαλαμίς».
Πηγή: protothema.gr