Οι εικόνες που αντικρίσαμε το πρωί της Πέμπτης στη Χαλκιδική, πιστεύαμε πως δεν θα τις βλέπαμε ποτέ στο διπλανό μας σπίτι αλλά μόνο σε ταινίες και πλάνα από περιοχές της Αμερικής. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή –όπως λένε οι επιστήμονες- τα τελευταία χρόνια έφερε νέες καιρικές συνθήκες στη χώρα μας με ακραία φαινόμενα που συνεχώς αυξάνονται και εντείνονται.
Τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε συνεχώς φωτογραφίες από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας, ενώ ακούμε κατοίκους να περιγράφουν τα όσα έγιναν. Οι περισσότεροι μιλούν για δεκαπέντε λεπτά που έζησαν ο,τι δεν έχουν ξανά ζήσει. Πως αυτό όμως αποτυπώνεται στην πραγματικότητα αλλά και στα μάτια ενός παιδιού που είδε την οροφή του σπιτιού του να ξεκολλάει και να την παίρνει ο αέρας. Ο 10χρονος Αχιλλέας Μαντζουρανίδης που το βράδυ της Τετάρτης ήταν στο εξοχικό του στη Σωζόπολη μαζί με την γιαγιά του, τα δυο σκυλάκια του και το παπαγαλάκι του, μας περιγράφει το εφιαλτικό βράδυ μέσα από τα δικά του μάτια.
«Όλα έγιναν σε ένα δευτερόλεπτο» μας λέει ο δεκάχρονος. Κατά την διάρκεια της καταιγίδας, ο ίδιος καθόταν στο σαλόνι με τα ζωάκια του. «Άκουσα έναν δυνατό θόρυβο και ξαφνικά είδα την σκεπή του σπιτιού μας να φεύγει» περιγράφει «αμέσως φώναξα «γιαγιά!» και αυτή μου είπε πάνε γρήγορα στην κουζίνα». Ευτυχώς, η οροφή αποκολλήθηκε μόνο από το τμήμα του σαλονιού και όχι από όλο το σπίτι. «Η γιαγιά μου αμέσως πήγε να μου φέρει το παπαγαλάκι και το κουτάβι μας που ήταν στο σαλόνι. Το άλλο σκυλάκι είχε πάει ήδη μόνο του στην κουζίνα, όταν ξεκόλλησε η οροφή. Φοβήθηκα πολύ για το παπαγαλάκι, τα σκυλάκια και για την γιαγιά μου».
Από το περιστατικό δεν τραυματίστηκαν σοβαρά το παιδί και η γιαγιά του, αν εξαιρέσεις ένα καρούμπαλο που πλέον ο Αχιλλέας δεν το σκέφτεται καθόλου. «Εγώ ήμουν στο κρεβάτι όταν έγινε το περιστατικό. Από τον αέρα εκείνη την στιγμή, ένα αντικείμενο που βρισκόταν πάνω στην ντουλάπα έπεσε πάνω στο κεφάλι μου. Έκανα ένα καρούμπαλο αλλά πια δεν νιώθω πόνο, είμαι καλά» δηλώνει ο δεκάχρονος.
Το σπίτι μετά την αποκόλληση της οροφής
«Προσπαθούσα να καλέσω την Πυροσβεστική»
Συνεχίζοντας να μας περιγράφει ο μικρός Αχιλλέας τα όσα έζησε το βράδυ της καταστροφικής καταιγίδας, αναφέρει πως τα πρώτα λεπτά μετά το ξήλωμα της οροφής τους, ο ίδιος έμεινε στην κουζίνα, ενώ η γιαγιά του «έκανε πάνω-κάτω μέσα στο σπίτι».
Ο ίδιος φάνηκε απίστευτα ψύχραιμος για την ηλικία του και άρχισε τα τηλεφωνήματα. Αρχικά τηλεφώνησε στην μητέρα του, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνοντας την για όσα τους συμβαίνουν. Έπειτα ο Αχιλλέας πήρε το κινητό της γιαγιάς του και πληκτρολόγησε το 199.
«Προσπαθούσα να καλέσω στην Πυροσβεστική. Πήρα πολλές φορές αλλά δεν κατάφερα να μιλήσω μαζί τους. Μια φορά το σήκωσαν, δεν τους άκουγα καλά λόγω της καταιγίδας, αλλά νομίζω μου το έκλεισαν. Καταλάβαμε όμως ότι η περιοχή είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι όλοι έχουν προβλήματα, γιατί ακούγαμε φωνές από παντού» λέει.
Γρήγορα το παιδί και η γιαγιά αποφάσισαν να πάνε στο τροχόσπιτο που υπάρχει στην αυλή του σπιτιού τους. «Πάντα πάμε εκεί όταν έχουμε πρόβλημα με το σπίτι» αναφέρει ο δεκάχρονος. Μια αλλαξιά και μια κουβέρτα του σκύλου, τους βοήθησε να ζεσταθούν μέσα στην καταιγίδα. «Η γιαγιά αμέσως μας έφερε ρούχα να αλλάξουμε γιατί ήμασταν μούσκεμα. Αν δεν ήταν η κουβέρτα του σκύλου, που δεν είχε βραχεί, θα είχαμε παγώσει. Ευτυχώς την πήραμε και σκεπαζόμασταν με αυτή στο τροχόσπιτο».
Ο κόπος του παππού και της γιαγιάς
Το βράδυ της Τετάρτης, μετά από όλα όσα έγιναν στο σπίτι τους, το πέρασαν σε φιλικό σπίτι στη Σωζόπολη. Την επόμενη ημέρα βρήκαν μέσα στο σπίτι τους νερά, σκουπίδια και φύλλα δέντρων. «Το καθαρίσαμε και τώρα είμαστε πάλι εδώ. Σύντομα θα φωνάξουμε έναν μάστορα να μας φτιάξει και την οροφή. Προς το παρών έχουμε βάλει μουσαμάδες».
Ο μικρός Αχιλλέας μπορεί να αντέδρασε ψύχραιμα, όμως φοβήθηκε πολύ μη τυχόν πάνε άδικοι οι κόποι της γιαγιάς και του παππού του. «Το σπίτι αυτό το έφτιαξαν με πολύ κόπο ο παππούς και η γιαγιά μου και στεναχωρήθηκα με τις ζημιές που έγιναν. Ο παππούς έχει πολλά χρόνια που έφυγε από τη ζωή και δεν θέλω να καταστραφεί ο,τι έχτισε αυτός» είπε ο δεκάχρονος στο makthes.gr.
Αν και σταδιακά στη Χαλκιδική επανέρχεται η κανονικότητα, σύμφωνα με τον Αχιλλέα το κουταβάκι του ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της Τετάρτης και παραμένει φοβισμένο.