Ήταν ένα ζεστό απόγευμα στον Εύοσμο κάπου στα μέσα του Μαΐου του 2009 όταν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογές. Εκείνο το Σάββατο όλη η γαλάζια αφρόκρεμα της πόλης ήταν συγκεντρωμένη στο δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής για κάποια εκδήλωση, αλλά στο παρασκήνιο όλοι συζητούσαν για την ευρωλίστα. Τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά, τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν -και στην πλειοψηφία τους ήταν πικρόχολα. Κυρίως από αυτούς που δεν μπήκαν στη ευρωλίστα, από την οποία τελικά αναδείχτηκε μόνο ένας ευρωβουλευτής από τη Θεσσαλονίκη: ο πανεπιστημιακός και πρώην γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς.
Ήταν τα χρόνια που στην ποδιά της ευρωλίστας οι γαλάζιοι κυριολεκτικά σφάζονταν. Αυτό συνέβη το 2004 όταν η ΝΔ είχε εκλέξει 11 ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και δύο από τη Θεσσαλονίκη: ο Αντώνης Τρακατέλλης (στην 3η θέση) και ο αείμνηστος Νίκος Βακάλης (στη 10η), οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν τρεις μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά και την ανάδειξη του Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ από τη Βόρεια Ελλάδα κατάγονταν ο Γιάννης Γκλαβάκης και ο Γιώργος Παπαστάμκος. Ηταν η πιο πολυπληθής ομάδα γαλάζιων ευρωβουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα στην ιστορία. Όσο για το 2009, εκτός από τον Γιάννη Τσουκαλά, στην ευρωλίστα είχε συμπεριληφθεί και ο Γιώργος Παπαστάμκος από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εκτός έμειναν ουκ ολίγοι Θεσσαλονικείς που διεκδίκησαν εκείνους τους μήνες μια θέση στην ευρωλίστα της ΝΔ. Ανάμεσά τους ο τότε περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Δημήτρης Δημητριάδης, αλλά και άλλοι.
Είχαν προηγηθεί ως Θεσσαλονικείς ευρωβουλευτές ο αείμνηστος Δημήτρης Ευρυγένης που είχε εκλεγεί στις ευρωεκλογές του 1984, ο Μενέλαος Χατζηγεωργίου που αναδείχτηκε ευρωβουλευτής το 1990 όταν αποχώρησε η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Αντώνης Τρακατέλλης το 1994 και ο Χρήστος Φώλιας που εκλέχτηκε μαζί με τον Αντώνη Τρακατέλλη στις ευρωεκλογές το 1999. Πάντοτε η μάχη για να μπει κανείς στη ευρωλίστα ήταν σκληρή και παρασκηνιακή, γιατί υπήρχε η λίστα και όχι όπως στις ευρωεκλογές του 2014 ο σταυρός. Έτσι όποιος έμπαινε σε εκλόγιμη θέση έβγαινε.
Το 2014 (αλλά όπως όλα δείχνουν και στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου) τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να καθιερώσει τον σταυρό στην ευρωβουλή. Έτσι όποιος συμμετείχε στην ευρωλίστα έπρεπε να δώσει αγώνα για να εκλεγεί. Τότε συμμετείχαν από τη Θεσσαλονίκη μόνο ο Θοδωρής Ζαγοράκης -που τελικά εκλέχτηκε στην 5η θέση συγκεντρώνοντας 187.348 σταυρούς- και ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου -που είχε μαζέψει 36.964 σταυρούς αλλά δεν είχε εκλεγεί.
Στα 15 ονόματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΝΔ και θα συμπεριληφθούν στην ευρωλίστα της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο Λευτέρης Βαρουξής, που σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και σήμερα είναι Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ο Νικόλαος Δούκας, που είναι πτυχιούχος Φυσικής του ΑΠΘ και δραστηριοποιείται στο χώρο της παιδείας και τον αγροτικό τομέα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παύλος Eλευθεριάδης, ο οικονομολόγος και προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Θοδωρής Καλαμπόκης, ο Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, ο γιατρός-ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος (ΑΜεΑ), το στέλεχος πληροφορικής Ελισάβετ Κυρίτση, ο οικονομολόγος με θητεία στο ΔΝΤ Μιχαήλ Μασουράκης, ο προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας του Αγροτικού Τομέα στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δημήτρης Μελάς, καθώς και οι πολιτικοί επιστήμονες Ελένη Παναγιωταρέα (κόρη της γνωστής δημοσιογράφου) και Κλεοπάτρα Σαραντάκου- Βογιατζάκη.
Οι Θεσσαλονικείς
Δύο Θεσσαλονικείς έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και σηματοδοτούν την αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση της ΝΔ. Από τη μια ο Γιάννης Πάιδας (φωτ.), που είναι δάσκαλος και γνωστός στα κομματικά και συνδικαλιστικά πράγματα. Έχει διατελέσει μέλος της ΟΝΝΕΔ, καθώς και πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Θεωρείται πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στις εκλογές του 2010 είχε στηρίξει τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ σήμερα διατηρεί καλή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμμετοχή του στην ευρωλίστα σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος στη δημόσια διοίκηση αλλά και τους συντηρητικούς δημόσιους υπαλλήλους, καθώς ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει συχνά θέσεις που κινούνται κοντά στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά.
Άλλη περίπτωση είναι η Καλυψώ Γούλα (φωτ.). Η δικηγόρος και απόφοιτος του κολλεγίου Ανατόλια προέρχεται από πιο κεντρώο πολιτικό χώρο. Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ εσχάτως και μετά τη δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος είχε αναδειχθεί υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης –θέση από την οποία τελικά παραιτήθηκε. Η κα Γούλα δεν μιλάει συχνά αμιγώς πολιτικά, αλλά θεωρείται ότι κινείται στον κεντρώο χώρο. Η παρουσία της -και μάλιστα από θέσεις πρώτης γραμμής- στην Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη σηματοδοτεί το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο.
Στην ευρωλίστα της ΝΔ, που συνολικά θα περιλαμβάνει 42 ονόματα, θα συμμετάσχουν ακόμη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Γιώργος Κύρτσος, καθώς και οι βουλευτίνες Άννα Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου, ενώ εσχάτως ακούγονται σενάρια -που δεν έχουν διαψευσθεί- περί της συμμετοχής και της Έλενας Ράπτη στην ευρωλίστα. Όσο για τη Μαρία Σπυράκη που το 2014 είχε αναδειχθεί πρώτη σε σταυρούς (συγκέντρωσε 238.300) μετακομίζει στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 24 Φεβρουαρίου 2019