Οι αιτήσεις ασύλου τριπλασιάστηκαν πέρυσι στην Αυστρία, γεγονός που την καθιστά τη χώρα της ΕΕ με την μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων σε όλη την Ένωση, όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε από την die Welt.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 923.991 άτομα υπέβαλαν αίτηση ασύλου το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιτήσεις ασύλου σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι περισσότεροι αιτούντες προέρχονται από τη Συρία και ακολουθούν το Αφγανιστάν, η Τουρκία, η Βενεζουέλα και η Κολομβία.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστρία είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για τους αιτούντες άσυλο, ενώ η Ουγγαρία, με μόλις 46 αιτούντες άσυλο εκεί, κατέγραψε τις λιγότερες αιτήσεις.
Η Αυστρία, η οποία προειδοποιεί συνεχώς για την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης, άσκησε βέτο στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, λόγω ανησυχιών ότι οι δύο χώρες δεν θα είναι σε θέση να διενεργήσουν επαρκείς συνοριακούς ελέγχους ώστε να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση.
Τη Δευτέρα, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα μεταβεί στα βουλγαροτουρκικά σύνορα για να εκτιμήσει την κατάσταση εκεί. Πριν από το ταξίδι του, ο Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και να ενισχύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τόνισε την «πλήρη υποστήριξή του προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία» και απαίτησε, «συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων».
«Η Βουλγαρία πρέπει να τεθεί σε θέση να δημιουργήσει μια συνοριοφυλακή τόσο ισχυρή όσο αυτή της Ελλάδας. Τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ πρέπει να διατεθούν για το σκοπό αυτό», ανέφερε ο Νεχάμερ σε δήλωσή του το Σάββατο.
Εκτός από τους αιτούντες άσυλο, περίπου πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν υποβάλει αίτηση για τη λεγόμενη «προσωρινή προστασία», η οποία τους επιτρέπει να αποκτήσουν άμεση άδεια διαμονής και τους δίνει το δικαίωμα να εργάζονται στην ΕΕ.
Πηγή: euractiv.gr