ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγαλύτερη επένδυση στη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της το 1991

Εύρης Τσουμής03 Νοεμβρίου 2021

Η Βόρεια Μακεδονία ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1991. Η γερμανική εταιρία WPD θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στη Βόρεια Μακεδονία.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει 69 ανεμογεννήτριες με παραγωγική ικανότητα 415 MW. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες φάσεις, με παραδοτέα το 2025, το 2026 και το 2027. Καλωσορίζοντας την επένδυση, η Γερμανίδα Πρέσβυς στα Σκόπια δήλωσε ότι το έργο θα μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα κατά 310.000 τόνους ετησίως. Ανέφερε ότι είναι ευτυχής που οι δυο χώρες έχουν αυξήσει την ενεργειακή συνεργασία, προσθέτοντας ότι το έργο στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της Κυβέρνησης που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή μετάβαση. Η συμφωνία θα ισχύει για 45 χρόνια.

Κολοσσός

H WPD είναι ένας κολοσσός στον τομέα κατασκευής και διαχείρισης έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εχει υλοποιήσει 493 έργα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, διαχειρίζεται 2.497 εγκαταστάσεις ενώ η παραγόμενη ισχύς από τα έργα της ξεπερνάει τα 5.149 MW. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζει περαιτέρω έργα με συνολική 12.300 MW χερσαία, 13.800 MW υπεράκτια αιολική ενέργεια και 1.650 MWp ηλιακή ενέργεια.

Στην Ελλάδα

Απ΄οτον περασμένο Μάιο η WPD έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά για χερσαία και υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τις δικές της εταιρείες – wpd solar Hellas και wpd Hellas onshore – και αναλαμβάνει δραστηριότητες ανάπτυξης έργων στον αιολικό και ηλιακό τομέα στην τοποθεσία της στην Αθήνα με την υποστήριξη της γερμανικής ομάδας wpd.

Ως ανεξάρτητη θυγατρική, η wpd solar Hellas θα αναπτύξει το δικό της χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, πέραν της συνεργασίας της με τη Ζέφειρος ΕΠΕ όπου επί του παρόντος βρίσκονται υπό ανάπτυξη τρία χαρτοφυλάκια Φ/Β συνολικής ισχύος 345 MW.

Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η wpd σκοπεύει να αξιοποιήσει την τεράστια εμπειρία της στον τομέα αυτό και αναζητά ευκαιρίες για επέκταση του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα. Στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας, το επίκεντρο της ανάπτυξης του έργου θα είναι η εσωτερική ανάπτυξη, η ανάπτυξη πράσινου πεδίου και η δημιουργία νέων συνεργασιών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.