Η φύση του τένις αποπνέει μοναξιά στους αθλητές, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, μία χώρα που ζει και αναπνέει μόνο για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και θυμάται τα υπόλοιπα σπορ μόνο στις μεγάλες επιτυχίες. Μία τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη.
Για να ασχοληθεί με το άθλημα ο Τσιτσιπάς, έπρεπε να ενεργοποιηθεί το γονίδιο που του κληροδότησε η μητέρα του, Γιούλια. Υπήρξε και η ίδια τενίστρια και μάλιστα έφτασε στο Νο 1 του κόσμου στην κατηγορία των τζούνιορ και στο Νο 194 της παγκόσμιας κατάταξης των γυναικών. Μεγάλωσε στην Σοβιετική Ένωση και ήταν κόρη του διεθνή ποδοσφαιριστή και Ολυμπιονίκη Σεργκέι Σαλνίκοφ.
Η ίδια είχε πει για τον γιο της πως «μεγάλωσε με σοβιετικές αξίες, δηλαδή με σκληρή δουλειά και με πειθαρχία στην αθλητική ζωή». Από τα 16 του ο Στέφανος μάθαινε τα μυστικά του τένις στη Γαλλία, στην ακαδημία του Ελληνογάλλου με ρίζες από την Πόλη Πατρίκ Μουράτογλου και όταν έφτασε η ώρα, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε πολύ ψηλά.
Η Σάκκαρη, από την άλλη, είναι επίσης γόνος οικογένειας που έχει συνδεθεί με το τένις. Η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, υπήρξε η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια πριν την Έλενα Δανιηλίδου. Προπονητής της Σάκκαρη ήταν ο παππούς της, Δημήτρης Κανελλόπουλος, πριν η 26χρονη πλέον αθλήτρια πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς και ενσωματωθεί κατά τα προεφηβικά της χρόνια στην ακαδημία των Εμίλιο Σάντσες και Σέρχιο Κασάλ στη Βαρκελώνη.
Η Ελλάδα δεν είχε πολλά να προσφέρει στα δύο παιδιά, που μεγάλωσαν και έλαμψαν δια της παρουσίας τους (και) στο φετινό Ρολάν Γκαρός. Αυτό ας το έχουμε κατά νου, όταν θελήσουμε να αναπτύξουμε σκέψεις περί εθνικής υπερηφάνειας.
* Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία της Κυριακής" στις 13/6/2021