Η Σερβία δέχεται μια πίεση άνευ προηγουμένου για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη δήλωση σέρβου υπουργού ότι η χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει και εκείνη στις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
Η Σερβία έχει επανειλημμένως καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή fora, αλλά έχει αντισταθεί στις δυτικές πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων.
"Μια περίεργη στάση: Η Αμερική ασκεί πίεση στη Σερβία και ο σέρβος υπουργός ζητεί να αναληφθεί δράση κατά της Ρωσίας", έγραψε αργά χθες το βράδυ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ρωσία, ένας παραδοσιακά σλαβικός και ορθόδοξος χριστιανός σύμμαχος, έχει υποστηρίξει το Βελιγράδι στην αντίθεσή του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008--της πρώην σερβικής με κυρίαρχο αλβανικό πληθυσμό νότιας επαρχίας, και το φιλορωσικό αίσθημα στη Σερβία είναι υψηλό.
Χθες Δευτέρα, ο Ράντε Μπάστα, ο σέρβος υπουργός Οικονομίας που προέρχεται από τους κόλπους της συγκυβερνώσας συμμαχίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ενωμένης Σερβίας, δήλωσε ότι το Βελιγράδι πληρώνει "υψηλό τίμημα" για την άρνησή του να συμμετάσχει στο διεθνές εμπάργκο κατά της Ρωσίας.
"Η χώρα μας πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα για την μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και αυτό καταντά ανυπόφορο", έγραψε ο Μπάστα στον λογαριασμό του στο Instagram.
Η Σερβία επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, τον βασικό επενδυτή και εμπορικό εταίρο της, αλλά πρέπει πρώτα να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Κόσοβο στις συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ και να συμβαδίσει με τις δυτικές πολιτικές, μεταξύ των οποίων και η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.
Η Σερβία είναι απολύτως εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παρότι έχει ξεκινήσει να επεκτείνει τις ενεργειακές προμήθειές της.
Το Βελιγράδι διατήρησε επίσης την στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία ανεστάλη μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.