Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία.
Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης», κατέληξε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτή μόνο εάν εφαρμοστεί το μέρος της που αφορά τη Ρωσία.
Τα σχόλια του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έγιναν μία ημέρα αφού η Αμερικανίδα απεσταλμένη στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» πως η Ρωσία ίσως ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συζητήσεις για τη συμφωνία που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η χώρα μεσολάβησε στη συμφωνία μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Ιούλιο.
Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, καταγγέλλοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να διασφαλίσει το ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά και τα λιπάσματά της στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία --και ο πρόεδρος Πούτιν το έχει ήδη πει 100 φορές-- είναι έτοιμη να επιστρέψει άμεσα στην ίδια τη συμφωνία… απλά η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι που αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έως τώρα αυτό δεν έχει γίνει, όπως γνωρίζετε».
«Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας για τρόφιμα, η γενική γραμματεία του ΟΗΕ το γνωρίζει καλά αυτό», πρόσθεσε.