Ένας επώδυνος «τοκετός» ήταν πάντα για τη ΝΔ η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου στη Θεσσαλονίκη. Όποτε δρομολογήθηκε μία διαδοχή αυτή δεν ήταν βελούδινη, ενώ και η επιλογή του προσώπου έβγαινε τις περισσότερες φορές μετά από πολλές και δύσκολες συζητήσεις.
Οι παλιοί θα θυμούνται την έντονη ενόχληση του Ντίνου Κοσμόπουλου όταν το Μάιο του 1998 ο ΝΔ ανακοίνωνε ότι ο εκλεκτός της για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης θα είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το παρασκήνιο για εκείνη την απόφαση ήταν έντονο και διαρκείας: ήδη από τον Δεκέμβριο του 1997 ο φρεσκοεκλεγμένος τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής είχε πραγματοποιήσει μυστικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν τραβούσε. Η πολιτική φημολογία της εποχής έλεγε μάλιστα ότι ο «αγγελιοφόρος» της απόφασης του Κώστα Καραμανλή προς τον τότε δήμαρχο ήταν ο στενός του συνεργάτης Γιάννης Τουσιάκης και ότι η κουβέντα που έκανε στο σπίτι του τότε δημάρχου μόνο ήρεμη δεν ήταν. Τελικά ο Κοσμόπουλος παραιτήθηκε από δήμαρχος και μέχρι τις εκλογές στην καρέκλα του δημάρχου κάθισε ο Μίμης Δημητριάδης και μετά τις εκλογές ο «φτερωτός γιατρός».
Ούτε 12 χρόνια αργότερα η επιλογή του «γαλάζιου» εκλεκτού για το δήμο ήταν εύκολη. Αυτό βίωσε το 2010 και ο Αντώνης Σαμαράς (επίσης φρεσκοεκλεγμένος πρόεδρος της ΝΔ…), καθώς ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αντιμετώπιζε στο τέλος της θητείας του το τεράστιο θέμα της υπεξαίρεσης στον δήμο. Παρόλα αυτά το «ναι» του Κώστα Γκιουλέκα να είναι υποψήφιος ήρθε μόλις τρεις μήνες πριν τις εκλογές και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Όσο για τη χημεία μεταξύ Παπαγεωργόπουλου και Γκιουλέκα δεν ήταν και η καλύτερη και αυτό φάνηκε κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
Το 2014 πάλι η τελική επιλογή του Σταύρου Καλαφάτη πέρασε από σαράντα κύματα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ήταν ήδη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, να μεταπηδά στο δήμο, όπου είχε σοβαρές πιθανότητες να νικήσει τον ισχυρό τότε Γιάννη Μπουτάρη, μόνο που ο Τζιτζικώστας είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι». Έτσι αφού ακούστηκαν και άλλες ιδέες επιλέχτηκε η λύση του Σταύρου Καλαφάτη για τον δήμο Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Ιωαννίδης για την περιφέρεια, με τον Τζιτζικώστα να κάνει «αντάρτικο» και να δικαιώνεται, καθώς πήρε την περιφέρεια πανηγυρικά.
Το 2019 ήταν η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα που λέγεται Θεσσαλονίκη. Και λέμε πρόβλημα γιατί εδώ οι πόλοι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι πολλοί και συχνά ανταγωνιστικοί. Επιπλέον ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δε γνώριζε καλά την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης, ενώ αμφιταλαντεύθηκε σε ό,τι αφορά στη στρατηγική του. Θα πήγαινε στη μάχη της Θεσσαλονίκης με έναν επιχειρηματία ή με ένα πολιτικό πρόσωπο, με ένα τεχνοκράτη ή με έναν δικό του άνθρωπο; Έτσι από το μυαλό του πέρασαν πολλά πρόσωπα, ξεκινώντας από τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Αθανάσιο Σαββάκη, έφτασε στον Πάρι Μπίλια και τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τελικά κατέληξε στο Νίκο Ταχιάο.
Το 2019 η μάχη για τον κεντρικό δήμο είχε πολλά ντεσού για τη ΝΔ. Πρώτον, ότι πέραν των δύο βασικών τελικών διεκδικητών (Ταχιάος-Ζέρβας) στην αρένα είχαν κατέλθει άλλοι 4 υποψήφιοι (Ορφανός, Ψωμιάδης, Κυριζίδης, Αηδονόπουλος) από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Και δεύτερον, ότι το τελικό δίλημμα ήταν μεταξύ του Νίκου Ταχιάου και του Κωνσταντίνου Ζέρβα! Με τον κλήρο να πέφτει στον Ταχιάο που πήρε μεν την πρωτιά στον πρώτο γύρο, αλλά έχασε στο δεύτερο γύρο από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Παρόλα αυτά οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ φιλικές. Ο πρωθυπουργός ήταν στην αρχή της θητείας του και αποζητούσε συμμαχίες με αυτοδιοικητικούς, ενώ και ο δήμαρχος έψαχνε τα πατήματά του. Αυτό το φιλικό κλίμα συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυριάρχησε και στις σχέσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης με πολλά μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στήριξη στις περιφέρειες
Σήμερα που το ημερολόγιο δείχνει 9 Ιουλίου του 2023 και οι αυτοδιοικητικές εκλογές απέχουν μόλις 3 μήνες στη ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το 2019 τα αποτελέσματα ήταν καλά: από τον χώρο της ΝΔ προέρχονταν οι 11 από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με τη ΝΔ να χάνει μόνο την Κρήτη, όπου εκλέχθηκε ο υποψήφιος που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και το Βόρειο Αιγαίο, όπου επικράτησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Κώστας Μουντζούρης.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου στις 10 από τις 13 περιφέρειες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ οι νυν περιφερειάρχες. Δηλαδή ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Κράτσα και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο. Στην Πελοπόννησο δε θα είναι υποψήφιος ο σημερινός περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και υπάρχει εμπλοκή με υποψηφιότητα του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση καθώς ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Πτωχού.
Στην Κρήτη η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ αναζητούνται λύσεις για τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου.
Και η Θεσσαλονίκη; Τι θα κάνει η ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα; Υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ υπάρχουν και πάλι (Γιώργος Ορφανός, Δρόσος Τσαβλής, Σάκης Τζακόπουλος, αλλά και Βασίλης Γάκης) ενώ χρίσμα δε θα υπάρξει. Όλα δείχνουν ότι με κάποιο τρόπο η ΝΔ θα στηρίξει τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε τον Ορφανό ενώ υπάρχει ο Ζέρβας;» ακούστηκε να λέει άνθρωπος που μετέχει στις σχετικές συζητήσεις εντός της ΝΔ. Στήριξη θα υπάρξει, το θέμα είναι πόσο καθαρή θα είναι. Από τρεις καλές κουβέντες του πρωθυπουργού για τον κ. Ζέρβα την περίοδο της έκθεσης και μία συνάντηση των δύο στην τελική ευθεία των εκλογών μέχρι μια σχετική ανακοίνωση. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανό να έχουμε δεύτερο γύρο. Εκεί οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων συγκλίνουν στο ότι ένας από τους δύο που θα περάσει θα είναι ο κ. Ζέρβας. Και το αν θα χρειαστεί ή όχι στήριξη θα εξαρτηθεί και από τον αντίπαλό του…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.07.2023