ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H «Όμικρον» δεν θα σημάνει το τέλος της πανδημίας

Θεολόγος Ηλιού18 Ιανουαρίου 2022

Νωρίτερα έφθασε η ύφεση του κύματος που σήκωσε η «Όμικρον», χωρίς ακόμα όμως οι ενδείξεις να είναι ξεκάθαρες για όσα θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες. Με αισιοδοξία κάποιοι επιστήμονες βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, ενώ υπάρχουν φωνές που τονίζουν ότι όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Όπως όλα δείχνουν, η αποκλιμάκωση έχει ήδη αρχίσει και σύμφωνα με τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο ο αριθμός κρουσμάτων θα είναι ίδιος με αυτόν που καταγραφόταν την περίοδο πριν την εμφάνιση της παραλλαγής από την Μποτσουάνα. Ωστόσο, οι φόβοι παραμένουν για ενδεχόμενη νέα κατάρρευση του συστήματος υγείας, την επιστροφή της «Δέλτα» ή την εμφάνιση νέας μετάλλαξης.

Η ερμηνεία της πρόωρης ύφεσης

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών το κύμα της «Όμικρον» θα άρχιζε να κατευνάζει τον Φεβρουάριο, αλλά η πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων ξεκίνησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με το προγνωστικό μοντέλο που έχει αναπτύξει προβλέπει ότι στις 31 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα πέσουν ξανά στις 3.000. Η εξήγηση που δίνει ο κ. Σαρηγιάννης μέσω της «ΜτΚ» για την πρόωρη αποκλιμάκωση αφορά το ποσοστό των ασυμπτωματικών που νόσησαν τις γιορτές. «Από την παραμονή Χριστουγέννων έως και την Πρωτοχρονιά, η διασπορά σίγουρα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφτηκε. Ειδικά στις ηλικίες 18-25 που κυκλοφορούν περισσότερο, μεταδόθηκε σε τριπλάσιο βαθμό από τον καταγεγραμμένο» αναφέρει τονίζοντας πως παρόλ’ αυτά δεν κερδίσαμε την ανοσία της αγέλης. «Η τριπλάσια αυτή μεταδοτικότητα συνέφερε για να δημιουργηθεί μεγάλο ποσοστό ανοσίας και να έρθει νωρίτερα η ύφεση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φτάσαμε στην λεγόμενη ανοσία της αγέλης» εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ. Όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης αλλά και οι άλλοι επιστήμονες, μέσα στο επόμενο 24ωρο θα υπάρχει πλήρης εικόνα για όσα αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν σημάδια ύφεσης. «Η καμπύλη της πανδημίας δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά τα στοιχεία θα είναι συμπαγή για συμπεράσματα αυτή την εβδομάδα» επισημαίνει ο ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής.

«Πάντως και στις υπόλοιπες χώρες, είδαμε το κύμα της ‘Όμικρον’ να έχει μία εντυπωσιακή ορμή, που δεν έχουμε ξαναδεί σε πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά να παρουσιάζει ύφεση εξίσου γρήγορα. Είναι πολλοί οι παράγοντες για την γρήγορη αποκλιμάκωση, όπως ο αριθμός των εμβολιασμένων και όσοι νόσησαν ήδη» δηλώνει ο κ. Κιουμής.

Πάσχα χωρίς «Ο», αλλά με «Δ»;

«Το Πάσχα θα είναι ‘καθαρό’ από την ‘Όμικρον’» προβλέπει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρατώντας επιφυλάξεις για νέες μεταλλάξεις. «Η υποχώρηση της ‘Όμικρον’ που θα αποσύρει τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα, δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν πιθανότητες να οδηγηθούμε σε μία νέα μεγάλη αναζωπύρωση από νέα μετάλλαξη» σημειώνει ο καθηγητής.

Τα επιστημονικά στοιχεία για την συσχέτιση της «Ο» και της «Δ» ακόμα είναι θολά. Οι ειδικοί αναφέρουν με σιγουριά ότι όσοι νόσησαν από «Δ», αναμένεται σύντομα να νοσήσουν και από την «Ο». Ωστόσο, στοιχεία για τις πιθανότητες της αντίθετης διαδρομής νόσησης ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. «Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ότι όσοι νοσούν από «Ο», για τρεις μήνες δεν πρόκειται να νοσήσουν ξανά» απαντά σε σχετικό ερώτημα ο Ιωάννης Κιουμής, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν οι μολύνσεις από «Δ».

«Το τέλος της ‘Όμικρον’, δεν είναι και το τέλος της πανδημίας. Εξαρτάται αν συμπαρασέρνει και απωθεί την ‘Δέλτα’. Μέχρι στιγμής, παρά τα χιλιάδες κρούσματα της νέας μετάλλαξης, βλέπουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα της ‘Δέλτα’. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στα 3.000 κρούσματα της Δέλτα, όσο δηλαδή ήταν και πριν την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης» στηρίζει ο κ. Κιουμής, τονίζοντας ότι το «καλοκαίρι ίσως δούμε ξανά διψήφιους αριθμούς».

Προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας τον Μάιο κάνει ωστόσο ο διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου Αδαμάντιος Χλωρός. «Εκτός απρόοπτου, η πανδημία θα τελειώσει τον Μάιο. Ακόμα και νέα μετάλλαξη να εμφανιστεί, τα κρούσματα θα αυξηθούν αλλά η νόσηση θα είναι πιο ήπια» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Χλώρος, σύμφωνα με τον οποίο η «Δ» ίσως εξαλειφθεί και αυτή τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης που έχουν παραμείνει, βρίσκονται σε θαλάμους νοσοκομείων. Μέσα στις επόμενες δυο - τρεις εβδομάδες αναμένεται να αναρρώσουν και οι τελευταίοι ασθενείς και να εξαφανιστεί» αναφέρει.

Οι διαφωνίες, τα μέτρα και ανησυχία η για το ΕΣΥ

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, που είναι οι εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων, επιμένουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτό φέρεται να οδήγησε στην παράταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, ο φόβος για μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες δεν άφησε περιθώρια ούτε για την επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή διαφωνία στους ειδικούς για αυτή την απόφαση. «Θα μπορούσε να υπάρχει μια χαλάρωση και να επανέλθει η μουσική, ως δείγμα βελτίωσης συγκριτικά με τις προηγούμενες 10 ημέρες» δηλώνει ο κ. Κιουμής. Από την άλλη, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκφράζει την άποψη ότι η παράταση των μέτρων έπρεπε να ισχύει για τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες. «Πρέπει να περιορίζεις κάτι όταν μπορείς. Είναι ακόμα χειμώνας και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει εκτροπή της πανδημίας. Όταν ανέβαινε η ‘Δ’ δεν καταφέραμε να την περιορίσουμε, αλλά τώρα που πέφτει η ‘Ο’ μπορούμε να την εξοντώσουμε».

Αναμενόμενη θεωρούν την παράταση των μέτρων οι υγειονομικοί, καθώς πάντα η πίεση στα νοσοκομεία παρουσιάζεται λίγες εβδομάδες αργότερα από την εκτόξευση των κρουσμάτων. «Πρέπει να προστατευτούν τα νοσοκομεία και γι’ αυτό παρατείνονται τα μέτρα. Συνηθίζεται μετά από 15 ημέρες να αποτυπώνεται η έξαρση σε εισαγωγές και νοσηλείες. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε διπλασιασμό στις νοσηλείες από την ‘Ο’ αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» τονίζει ο Αδαμάντιος Χλωρός.

Την ίδια ώρα, από αύριο όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ, ενώ ήδη άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών σε ασθενείς στο σπίτι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Ιανουαρίου 2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.