ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παιδική παράσταση που δεν φοβάται τον κορονοϊό

Κυριακή Τσολάκη18 Ιουλίου 2020

Είναι τα γνωστά σε όλους βιβλιαράκια των παιδικών μας χρόνων που τώρα παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής.

Το θέατρο Σοφούλη στην παιδική παραγωγή του «Μικροί Κύριοι- Μικρές Κυρίες: η δύναμη της φιλίας» φέρνει στο θέατρο τους αγαπημένους μας παιδικούς ήρωες.

Μάλιστα, στην παράσταση που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι ηθοποιοί φορούν κοστούμια – μασκότ που τους κρατούν σε απόσταση μεταξύ τους, αλλά και από το κοινό, γεγονός που φαίνεται να προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες της εποχής του κορονοϊού, η οποία απαιτεί επαφές εκ του… μακρόθεν. Έτσι, δεν φοβούνται τον κορονοϊό και βγαίνουν σε περιοδεία με μια στάση και στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης στις 31 Ιουλίου.

«Οι στολές είναι αρκετά μεγάλες οπότε είμαστε εντελώς προστατευμένοι. Λέμε χιουμοριστικά ότι πρόκειται για την covid εκδοχή της παράστασης γιατί παρόλο που άρχισε προ κορονοϊού ήταν σαν να το είχαμε προβλέψει», λέει στο makthes.gr η σκηνοθέτης της παράστασης, ιδρύτρια και επικεφαλής του θεάτρου Σοφούλη Παυλίνα Χαρέλα.


Το γεγονός ότι οι ηθοποιοί δεν φαίνονται αλλά είναι καλυμμένοι με τεράστιες στολές ήταν για εκείνη η κυριότερη σκηνοθετική δυσκολία. «Δεν μπορούμε να δούμε τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους και υπάρχει πάρα πολύ κίνηση στα χέρια και στα πόδια. Είναι στην ουσία μια ζωντανή κούκλα, η οποία για να εκφραστεί θέλει πάρα πολύ έντονες κινήσεις. Τώρα δε με τη ζέστη τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Βέβαια τα κοστούμια είναι ειδικές κατασκευές ώστε να υπάρχουν ανεμιστηράκια μέσα κι έτσι οι ηθοποιοί να δροσίζονται, αλλά και αυτό δεν είναι εύκολο πάντα. Έτσι, προσπαθήσαμε να το προστατεύσουμε. Ανά ένα τέταρτο εμφανίζεται ένας μικρός κύριος, οπότε έχει τη δυνατότητα ο ηθοποιός να βγει από τη μασκότ λίγο και να πάρει μια ανάσα», τονίζει η σκηνοθέτης.

Ευγένεια και ενσυναίσθηση

Το κείμενο και οι στίχοι γράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη από την Καλλιόπη Παπαδάκη με άξονα τις ιστορίες των διάσημων Μικρών Κυρίων και Κυριών όπως τις ξέρουμε από την παιδική μας ηλικία. Η παράσταση φιλοδοξεί να προάγει την ευγένεια και την ενσυναίσθηση με διασκεδαστικό τρόπο και με τη συμμετοχή των παιδιών από τις θέσεις τους. Στο έργο κεντρική ηρωίδα, η μόνη που δεν είναι ντυμένη με τα προαναφερόμενα κοστούμια, είναι η Σοφία που μιλάει πολύ, δεν χαμογελάει ποτέ και γι αυτό δε έχει καθόλου φίλους. Ξαφνικά η κυρία Άμπρα Κατάμπρα εμφανίζεται και με τη βοήθεια των φίλων της, του κυρίου Κατσούφη, της κυρίας Γελαστούλας, του κυρίου Πολυλογά, του Κυρίου Δυνατού αλλά και των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση θα τη βοηθήσει να βρει και πάλι τη χαρά με τη δύναμη της φιλίας! «Η Σοφία βλέποντας κάποια αρνητικά από τους Μικρούς Κυρίους και τις Μικρές Κυρίες διαπιστώνει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και ότι καλό θα είναι να ακούει κι αυτή τους φίλους της, να τους αγαπάει, να μην μιλάει συνέχεια. Παίρνει μηνύματα από τους ήρωες και σαφέστατα μέσα από αυτήν τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τα δικά τους μηνύματά τους», εξηγεί η Παυλίνα Χαρέλα.


Σε μια δύσκολη εποχή για τον πολιτισμό και την τέχνη το Θέατρο Σοφούλη δεν μένει αδρανές. Πέρα από την παιδική αυτή παραγωγή του που βρίσκεται σε περιοδεία, άλλη μια οι «Σκηνές από έναν γάμο» (παραγωγή «Όψεις Πολιτισμού») ταξιδεύει ήδη ανά την Ελλάδα. «Ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να δει θέατρο. Από εκεί και πέρα είναι μια απρόβλεπτη εποχή γιατί κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα τη Δευτέρα το παιδικό μας είχε προγραμματιστεί να παίξει στη Βέροια, αλλά προχθές μάθαμε ότι η πόλη είχε πάρα πολλά κρούσματα κι έτσι το ακυρώσαμε», καταλήγει η Παυλίνα Χαρέλα.

Γενική είσοδος στην παράσταση: 10 ευρώ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.