ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη ζωντανή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μετά την καραντίνα

Κυριακή Τσολάκη16 Ιουλίου 2020

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης βγαίνει επιτέλους έξω και συναντά για πρώτη φορά ζωντανά το κοινό μετά την καραντίνα. Η πρώτη συναυλία της πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Αφού μεσολάβησαν στο διάστημα του εγκλεισμού ποικίλες διαδικτυακές δράσεις και συναντήσεις των μουσικών της, πάντα από απόσταση και με παρουσίαση είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε το YouTube και τηλεοπτικούς σταθμούς, έφτασε τώρα η ώρα το σχήμα να ανταμώσει ξανά με τους φιλόμουσους. «Σημαντικό κεφάλαιο για μας είναι η τέχνη μας. Όταν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω των δυσκολιών που υπήρξαν, ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας είναι σαν να παύει, σαν να μην υπάρχει. Το γεγονός ότι πλέον μας δίνεται αυτή η δυνατότητα είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί», λέει στο makthes.gr o Δημοσθένης Φωτιάδης που έχει τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας.

Μέλος της ΚΟΘ στις βιόλες ο ίδιος, αλλά και με παράλληλη ιδιότητα του αρχιμουσικού, ασχολείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με σημαντικές παραγωγές, κυρίως εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Τώρα θα διευθύνει το σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών του σχήματος (Η ΚΟΘ έχει χωριστεί λόγω κορονοϊού σε τρία «υποσύνολα» για την ασφάλεια των μουσικών – τα άλλα δύο είναι τα έγχορδα και τα ξύλινα πνευστά), που θα παρουσιάσει γνωστά ακούσματα διάσημων συνθετών όπως Ρίχαρντ Στράους, Κλοντ Νεμπισί, Άστορ Πιατσόλα, Ένιο Μορικόνε, Άντριου Λόιντ Γουέμπερ κ.α. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ως αυτόνομο μέρος της ορχήστρας το σύνολο αυτό της ΚΟΘ. «Γι’ αυτόν τον λόγο θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο μας ένα ευρύ φάσμα από μουσικές και δυνατότητες που έχουν αυτά τα όργανα. Βεβαίως, είναι μια καλοκαιρινή συναυλία και πρέπει να έχει και έναν κάπως πιο ευχάριστο χαρακτήρα για το κοινό. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να παίξουμε όλοι μαζί όπως παλιά τα μεγάλα αριστουργήματα της συμφωνικής μουσικής τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα πολιτισμού και πρέπει να τα κοινωνείς στους πολίτες, στον κόσμο», επισημαίνει ο μαέστρος.

Μια συναυλία – πρόκληση

Βλέπει ως πρόκληση τη συναυλία αυτή. « Ένας μαέστρος μιας συμφωνικής ορχήστρας συνήθως ασχολείται με ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει το σύνολο των οργάνων της. Τώρα καλείσαι μέσα από πρωτότυπα ή από έργα σε διασκευή να ασχοληθείς μόνο με τον ήχο των χάλκινων και πνευστών με τη βοήθεια και κάποιων κρουστών. Αυτή η ιδιαιτερότητα είναι υπέροχη. Οι μουσικοί της ΚΟΘ στο σύνολό τους είναι πολύ σημαντικοί με παράλληλη σολιστική και συναυλιακή δράση. Το να μπορείς να συνεργαστείς μαζί τους σίγουρα είναι μοναδική εμπειρία», τονίζει.

Αλλά και ο γνώριμος για την ΚΟΘ χώρος της αυλής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού όπου θα παρουσιαστεί η συναυλία είναι άλλη μια ευχάριστη συνθήκη για εκείνον. «Πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο με καταπληκτική ακουστική. Συνήθως το έξω έχει τις δυσκολίες του, καθώς έχεις απώλειες, αφού όλοι οι χώροι δεν είναι φτιαγμένοι για συναυλίες. Οπότε η δική μας αίσθηση ως προς αυτό είναι καλή. Επίσης, χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί κάνουμε και τις πρόβες μας εκεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στον χώρο μιας συναυλίας, επειδή δεν έχουμε μόνιμη δική μας στέγη, κάνουμε μόνο τη γενική δοκιμή», επισημαίνει ο Δημοσθένης Φωτιάδης.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 19 Ιουλίου στις 9μμ. Επίσης θα επαναληφθεί στις 27 Αυγούστου στην Αρχαία Όλυνθο στη Χαλκιδική και στις 30 Σεπτεμβρίου στα Άβδηρα στην Ξάνθη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.