Ο βραβευμένος φωτογράφος από την Αιανή Κοζάνης Δημήτρης Βαβλιάρας αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό στιγμές της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το kozanilife.gr η συλλογή του κρόκου έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε 15 ημέρες, όσο διαρκεί η συνολική ανθοφορία των λουλουδιών σε κάθε βολβό. Γι’ αυτό και η συλλογή πρέπει να γίνει σε αυτό το διάστημα, αλλιώς η παραγωγή μπορεί να χαθεί.
Μετά το τέλος της ημερήσιας συγκομιδής γίνεται πάντα ο διαχωρισμός του λουλουδιού από τους στήμονες και τα στίγματα.
Οι παραγωγοί θα τα «στεγνώσουν» για μερικές ημέρες προκειμένου να χάσουν την υγρασία τους. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των κίτρινων στημόνων που προορίζονται ως υλικό βαφής στη βιομηχανία από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου.