Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα γίνεται στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία - «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές, δηλαδή του σχέδιου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε της ψηφοφορίας, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.
Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».
Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών. Την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. «Για δείτε τώρα εσείς η κυβέρνηση των αρίστων, πώς τα καταφέρατε πάλι. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα. Για ένα θέμα που επαναλαμβάνω θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης, είπε.
«Και όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δε μας ακούσατε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία. Γιατί ξαναέρχεστε; Εσείς δε μας λέγατε έχετε τα έχετε όλα περιφρουρήσει με τη τροπολογία σας» ανέφερε.
«Και ότι εμείς δε θέλαμε το μπλόκο στον Κασιδιάρη; Και πού είναι το μπλόκο στον Κασιδιάρη; Γιατι δεν το καταφέρατε; Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα. Και προφανώς δε καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει. Και προφανώς για να τους πείσετε τους ξεμοναχιάζατε στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά».
Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, Τη προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, Η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη.
Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία. Και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν τελικά μια απόφαση που θα τους δικαίωνε. Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά παίζετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό. Με τη νοοτροπία σας να παρεμβαίνετε και να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη. Και έχετε σήμερα επιδοθεί στη γνωστή σας αθλιότητα. Οι χορηγοί της Ακροδεξιάς να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, που αρνείται να συνταχθεί με τη θεσμικά αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη στάση σας. Ότι η αριστερά κάνει πλάτες στην Ακροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25.
Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Μάκη Βορίδη. «Και ποιος τα λέει αυτά; Εσείς κε Βορίδη. Που διατελέσατε γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Του κόμματος των συνταγματαρχών. Εσείς κατηγορείτε σύσσωμη την αριστερά, ως συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς; Και θέλετε αυτός ο σουρεαλισμός να γίνει πιστευτός. Αλήθεια τώρα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ; Τουλάχιστον να βάζατε κάποιον άλλο να τα πεί αυτά, όχι εσείς».
Παράλληλα, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής. «Το ζήτημα, λοιπόν για μας είναι σαφές και καθαρό. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Στην πράξη. Δε θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν. Είμαστε σίγουροι για αυτό. Η μάχη με το φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα.
«Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη βουλή, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της, θα είναι αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία για αξιοπρέπεια για δικαιοσύνη. Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε και θα την κερδίσουμε!», κατέληξε.
Μ. Βορίδης
Για πλήρη ταύτιση των θέσεων που εκφράζει ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης με τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποκρούσει την κυβερνητική τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα - εγκληματική οργάνωση «Ελληνες» μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη Βουλή.
Απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την κυβερνητική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως στον δημόσιο διάλογο μόνο οι εκπρόσωποι του κόμματος Κασιδιάρη έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα επιχειρήματα.
«Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νεα τοποθέτηση. Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα Διότι ένα ζήτημα είναι η βέλτιστη διάταξη και ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε λοιπόν τι να πω. Οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;».
Ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου προστασίας της Βουλής από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσθεσε «σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στην θολούρα και το αντισύστημα. Εδώ οι στάσεις πρέπει να είναι καθαρές. Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του αρχηγού σας το έχει επιτείνει. Δυσκόλεψε τη θέση σας. Μετά από αυτή την αγόρευση για να αποσείσετε το βάρος δεν έχετε παρα ένα δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε την διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι»
Κι άλλες διατάξεις
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, με τις οποίες θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους, «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Τις σχετικές διατάξεις, σήμερα, αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.
Υπουργικές Τροπολογίες
Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Εκτός από την τροπολογία που αφορά τον «Έλεγχο των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012», αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που είχε προαναγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μία τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τροπολογία με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Βουλευτικές Τροπολογίες
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, έως την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί και συνολικά 19 βουλευτικές τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που υπογράφουν ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Επίσης, πέντε τροπολογίες έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Τρεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε από βουλευτές του ΚΚΕ και πέντε από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25.